OHOHO
Kalėdos!

Perka ir krevetes, ir sušių gaminius

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pasakoja, kad žuvis ir žuvies patiekalai išties yra neatsiejama lietuvių šventinio stalo dalis, o ruošdamiesi šventėms gyventojai perka tiek šviežias gėlavandenes, tiek jūrines žuvis.

„Prieš Kūčias ir Kalėdas pirkėjų mėgiamiausios ir perkamiausios žuvys – upėtakiai, karpiai, lašišos, lydekos, žinoma, ir Kūčių karalienė – silkė. Skaičiuojame, kad įvairių žuvų paklausa gruodį, lyginant su lapkričiu, išauga 60 proc. Šiųmetį gruodį gyventojai šviežios žuvies, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu, nupirko apie 10 proc. daugiau.

Tiesa, pirkėjai į savo pirkinių krepšelį mielai dedasi ir tokias žuvis kaip auksaspalvės dorados, šamo filė, plekšnės, skumbrės, skraidkalmarių filė. Šventiniam stalui žmonės pastaraisiais metais vis dažniau atranda ir renkasi ir įvairias jūrų gėrybes – krevetes, aštuonkojus, midijas. Ypač pirkėjų dėmesio sulaukia krevetės“, – sako ji.

Lietuvius, anot pašnekovės, labiausiai domina šviežia žuvis, kurios populiarumas gruodį išauga. O daugiausiai žuvies įsigyjama likus kelioms dienoms iki švenčių, kad šioji, kaip aiškina I. Trakimaitė-Šeškuvienė, nugultų ant lietuvių Kūčioms ir Kalėdoms padengtų stalų. Vis dėlto, lietuvių gretose populiaru įsigyti ne tik šviežią žuvį, bet ir jau paruoštus žuvies gaminius.

„Gyvenimo tempas ir kai kada maratonui prilygstantis pasiruošimas šventėms, pirkėjus išties vis labiau verčia atrasti mūsų jau paruoštus gaminius. Prieššventiniu laikotarpiu stebime padidėjusius žuvies gaminių pardavimus. Mūsų „Meistro kokybės“ asortimente gyventojai atrado jiems skaniausius patiekalus: Nicos salotas su tunu, marinuotą silkę su rausvaisiais svogūnais ir garstyčiomis, keptų jūrinių lydekų ir lašišų vyniotinį. Na, o sušių pardavimai prieš šventes išauga net 3 kartus, ypač daug jų pirkėjai įsigyja Naujųjų metų šventiniam stalui“, – teigia prekybos tinklo atstovė.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

Užkandis su pankoliais, ridikėliais ir rūkytu šamu

Ieškantiems idėjų, ką įdomaus būtų galima paruošti naujametiniam stalui, „PauliusPavelsCooks“ virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks dalijasi netradiciniu patiekalu – vieno kąsnio sumuštiniais su rukytu šamu.

Užkandis su pankoliais, ridikėliais ir rūkytu šamu

Ingredientai:

  • Pusė plonai pjaustyto pankolio
  • 50 g plonai pjaustytų ridikėlių
  • 100 g juostelėmis pjaustytos cukinijos
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • 15 g grūdėtų garstyčių
  • 40 g medaus
  • 200 g rūkyto šamo
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 1 čiabatos
  • 30 g sviesto kepimui
  • Krapų papuošimui

Paruošimo etapai:

  1. Plonai supjaustykite ridikėlius, pankolius, šiaudeliais supjaustykite cukiniją ir dėkite į vidutinio dydžio dubenį.
  2. Ant daržovių pilkite alyvuogių aliejų, medų, garstyčias ir viską pagardinkite druska bei pipirais. Gerai permaišykite.
  3. Keptuvėje su sviestu pasiskrudinkite riekelėmis supjaustytą čiabata duonelę.
  4. Suplėšykite rūkytą šamą mažais gabalėliais.
  5. Surinkite užkandį: ant keptos čiabata duonelės dėkite marinuotas daržoves, ant jų dėliokite rūkytą šamą ir papuoškite patiekalą skabytais krapais.

Paprastas užkandis, bet turi daug skonių ir gaivumo.

Skanaus!