OHOHO
Kalėdos!

„Kainas stebinčio portalo „Pricer.lt“ duomenimis, pigiausio maisto prekių krepšelio lyderės poziciją „Maxima“ išlaikė 10 iš 11 mėnesių. Pasirūpinome, kad mūsų parduotuvėse pirkėjų išlaidos būtų mažesnės ir paskutinį metų mėnesį, kai ruošdamiesi šventėms gyventojai susiduria su didesnėmis išlaidomis“, – kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė.

Šią savaitę „Maxima“ parduotuvėse taikomos 40-50 proc. nuolaidos tokioms šventinių patiekalų gaminimui būtinoms ir pirkėjų pamėgtų prekių ženklų prekėms kaip aliejus, miltai, sviestas, majonezas, konservuotos bei šviežios daržovės.

„Atrinkome apie 20 maisto prekių, aktualiausių šventinėms vaišėms – šiame sąraše ir daržovės, reikalingos mišrainėms bei salotoms, majonezas, aliejus, silkės ir tokios žuvys kaip menkė, upėtakis bei lašiša, taip pat produktai reikalingi kepiniams, dažnai šventėms įsigyjami mėsos produktai kaip kiaulių liežuviai ar atšaldyta visa antis. Patys jau repetuojame šventes ir šią savaitę užtikrinome 42,79 euro kainą Kūčių bei Kalėdų vaišėms reikalingiems produktams“, – teigia I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ji priduria, kad šiemet šventėms aktualias prekes su nuolaida pirkėjams pavyko pasiūlyti už mažesnę kainą nei praėjusiais metais, tai tokie produktai kaip, pavyzdžiui, kūčiukai, aliejus, miltai ar silkės.

Prekybos tinklo atstovė sako, jog dabar geras metas ruoštis šventėm iš anksto ir įsigyti daugybę ilgesnio galiojimo produktų perpus pigiau – didžiąją dalį šventiniam stalui reikalingų bazinių maisto prekių pirkėjai įsigis už maždaug 10 eurų. O be to, perpus pigiau kainuoja ir antis – vienas populiariausių patiekalų Kalėdų pietums. „Beje, prieššventinis laikotarpis yra vienintelis laikas metuose, kai antys ir žąsys iš perkamiausiųjų viršūnės išstumia pirkėjų paprastai mėgstamiausią paukštį – vištą. Savo pirkėjus išties raginame sekti kas savaitę atsinaujinančio kaininio leidinio pasiūlymus ir reikšmingai sutaupyti ruošiantis šventėms“, – priduria I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Patiekalo sėkmė priklauso nuo kepimo technikos

„Maximos“ asortimente esančios atšaldytos vištos, antys, žąsys ir kalakutai yra tinkami kepti orkaitėje – tai reiškia, kad paukščiai yra specialiai tam auginti, reikiamo amžiaus, tad tinkamai iškepus, mėsa bus minkšta ir sultinga.

Nedidėlė, maždaug poros kilogramų antis – sotus patiekalas keturiems suaugusiems asmenims, pastebi „Maximos“ Vyriausiasis technologas Linas Meškelis ir atkreipia dėmesį, kad tai riebus paukštis, kurio kepimui reikia atseikėti nemažai laiko ir paisyti kelių taisyklių.

„Kad krūtinėlė neperdžiūtų, kol tinkamai iškeps kojos, svarbu kepti ne per karštoje orkaitėje ir skirti tam pakankamai laiko – kad kepant riebalai lėtai tirptų ir gertųsi į mėsą. O jeigu įsigijote antį su kaklu, nupjaukite jį ir pasilikite sultiniui. Prieskonius ir įdarą galima rinktis kokių tik širdis geidžia. Su riebia paukštiena puikiai dera išmirkyti džiovinti vaisiai arba švieži rūgštūs obuoliai su spanguolėmis“, – pataria „Maximos“ Vyriausiasis technologas ir dalijasi tobulos anties kepimo technika.

Reikės: 3 kg anties, druskos, šviežiai grūstų pipirų, cinamono, šviežiai grūstų anyžių, gvazdikėlių, kardamono (gali būti jau sumalti prieskoniai), šlakelio aliejaus, poros išlukštentų česnako galvų. Į anties vidų pridėti išmirkytų džiovintų vaisių arba šviežių rūgščių obuolių su spanguolėmis.

Gaminame: sausus prieskonius (juos galite pasirinkti savo nuožiūra, išskyrus druską) sumaišykite su šlakeliu aliejaus, gauta pasta gerai ištepkite antį iš vidaus ir išorės bei palikite marinuotis per naktį. Prieš dedant į orkaitę suriškite kojas ir prie jų pritraukę pririškite uodegikaulį – tolygiau keps. Prieš kepimą į vidų pridėkite pasiruoštų vaisių, obuolių.

Antį dėkite į orkaitę ant grotelių, po jomis dėkite skardą – į ją tekės riebalai. Kad šie nesviltų, į skardą galima įpilti stiklinę vandens. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių ir šioje temperatūroje antį kepkite pusvalandį. Po to sumažinkite kaitrą iki 100-120 laipsnių ir taip lėtai kepkite apie 4 valandas, jeigu tai antis.

„Žemoje temperatūroje kepama krūtinėlė neišsausės, didelė dalis riebalų lėtai susigers į mėsą, kieti jungiamieji audiniai kojose ištirps ir suminkštės“, – aiškina L. Meškelis ir primena, jog antį ištraukus iš orkaitės, prieš pjaustant reikia luktelėti 5-10 minučių.