OHOHO
Kalėdos!

Smagų iššūkį – suorganizuoti taupų šventinį stalą, kartu su kolege priėmusi Beata, sako, jog rezultatai ją maloniai nustebino.

„Aš kepiau visų mėgstamą vištą arba tiksliau – vištos ketvirčius, glazūruotus medaus bei spanguolių glazūra, keptus ant bulvių patalo su obuoliais. Brigita gamino sočias, orkaitėje keptų burokėlių ir saldžiųjų bulvių salotas žalumynų ir avinžirnių patale su mocarela. Iš likusių obuolių dar priraitėm ir obuolių pyragėlių. Rezultatas – paprasti, bet nuostabiai skanūs šventiniai patiekalai“, – sako B. Nicholson.

Vištienos ketvirčiai su medaus ir spanguolių glazūra

Pasak B. Nicholson, šis patiekalas – tai ne tik kasdienio stalo, bet ir Kalėdų vakarienės hitas. „Višta patinka visiems, o šie ketvirčiai, kepti ant bulvių riekelių, gardinti kmynais, dengti medaus ir spanguolių glazūra, o dar ir kepti obuoliai kompanijoje, yra jaukiausias tautinis pasididžiavimas. Bulvių riekelės sugeria vištienos sultis, o spanguolių ir medaus glazūra suteikia išvaizdaus paskrudimo ir pikantiško netikėtumo“, – sako Beata.

Reikės:

  • 4 vištienos ketvirčių,
  • kmynų,
  • bulvių,
  • obuolių,
  • druskos, pipirų,
  • 40–50 g sviesto,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 2 saujų šaldytų arba šviežių spanguolių.


Gaminimas:

Plonai supjaustytas bulves sutepkite aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite į kepimo indą. Vištieną pagardinkite druska, pipirais, česnakais ir kmynais, patupdykite ant bulvių. Uždenkite indą kepimo folija ir kepkite 180 laipsnių apie 60–70 minučių.

Prikaistuvyje išlydykite šaukštą medaus, įberkite gerą saują spanguolių ir pakaitinkite, kol išsiskirs uogų sultys. Atidenkite kepimo indą ir medaus bei spanguolių glazūra aptepkite vištienos šlauneles, šalia pridėkite ketvirčiais pjaustytų obuolių. Siųskite į orkaitę apskrusti dar 10–15 minučių.

Maistingos ir sočios keptų daržovių salotos su avinžirniais ir mocarelos sūriu

B. Uyar įsitikinusi, kad visai nebūtina Kalėdų stalo nukrauti mišrainių ir salotų asorti – užtenka pasigaminti vienas, tačiau be galo maistingas, sočias ir, be abejo, puikiai atrodančias salotas.

„Šių salotų pagrindas yra keptos sezoninės daržovės, paguldytos į žalumynų ir avinžirnių patalą bei pagardintos švelniu mocarelos sūriu. Pasigaminti paprasta, o ir ingredientams bei patiekimo eksperimentams nėra ribų“, – garantuoja maisto tinklaraštininkė.

46 asmenims reikės:

  • 2 vnt. vidutinio dydžio saldžių bulvių,
  • 250 g virtų luptų burokėlių,
  • 1 skardinės (240 g) konservuotų avinžirnių,
  • mėgstamos šviežios salotos ar jų mišinio,
  • 240 g mocarelos sūrio,
  • druskos, pipirų,
  • itališkų prieskoninių žolelių mišinio,
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus.


Gaminimas:

Pirmiausiai išsikepkite daržoves: nulupkite saldžiąsias bulves, jas bei virtus burokėlius supjaustykite skiltelėmis bei suverskite į skardą. Brigita naudojo jau virtus vakuumuotus burokėlius, tačiau galite išsivirti ir patys. Daržoves pabarstykite druska, pipirais, itališkomis žolelėmis ar jų mišiniu bei pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių, nustatę 200 laipsnių temperatūrą.

Šviežias salotas ar jų mišinį bei konservuotus avinžirnius sudėkite į plokščią lėkštę. Ant viršaus kraukite iškepusius burokėlius, saldžiąsias bulves bei plėšytą mocarelos sūrį. Viską pagardinkite alyvuogių aliejumi bei žiupsneliu maltų juodųjų pipirų. Patiekite ant Kalėdų stalo ir mėgaukitės.

Norite dar kalėdiškesnio vaizdo šių salotų lėkštėje? Recepto autorė rekomenduoja išdėlioti salotas palei lėkštės pakraščius, o keptas daržoves dėti į vidurį – primins Kalėdų vainiką.

Na, o jei svarstote eksperimentuoti su ingredientais, B. Uyar pataria mocarelos sūrį pakeisti fetos ar ožkos sūriu, kepant daržoves – į kepimo skardą įdėti ir baklažaną ar cukiniją, o galutinį rezultatą pagardinti skrudintais riešutais.

Obuolių žiedai su cinamoniniu cukrumi

Šį paprastą, bet genialu išradimą, kaip sako B. Nicholson, galima tituluoti greičiausiu desertu. „Jei turite šaldytos tešlos ir obuolių – susukate, pagardinate cukrumi, sumaišote su cinamonu arba greitai visus šiuos birius ingredientus kelis kartus prasukate elektrinėje trintuvėje, ir šiltutėlis, jaukus, it iš vaikystės, desertas paruoštas. Galima valgyti kartu su plakta grietinėle arba ledais, o juos dar pagardinti maltu kardamonu“, – pataria kulinarė.

Reikės:

  • Obuolių,
  • šaldytos sluoksniuotos tešlos lapelių,
  • 1 kiaušinio patepimui,
  • cukraus,
  • cinamono.


Gaminimas:

Riekelėmis supjaustykite obuolius ir išimkite sėklalizdžius, pabarstykite cukrumi, cinamonu. Plonomis juostelėmis supjaustykite atitirpintos šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštelius ir juostelėmis apsukite obuolio griežinėlius. Dėkite į popieriumi išklotą skardą, patepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite cinamonu ir cukrumi, šaukite į 180 C° laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol gražiai pagels.

„Kvėpuokim, nepameskim galvos ir planuodami pirkinius, užmeskim akį į „Maxima Laimingų kainų“ leidinį, kurį rasite parduotuvėse arba internete“, – rekomenduoja B. Nicholson.

Ir iš tiesų – visus šiems patiekalams paruošti reikalingus produktus galima rasti „Maxima“ parduotuvėse, kuriose šiuo metu taikomos įvairios šventinės akcijos ir nuolaidos. Štai, pavyzdžiui, „Dr. Oetker“ desertams ir kepiniams gaminti skirtiems pagardams bei priedams yra taikoma net 50 proc. nuolaida.

Daugiau savo šventiniam stalui aktualių prekių už ypatingą kainą prekybos tinklas kviečia įsigyti pasinaudojant „Anekdotas, o ne kaina“ pasiūlymais, kuriuos galite rasti parduotuvėse arba maxima.lt: https://www.maxima.lt/anekdotas-o-ne-kaina

Neturintiems laiko gaminti – į pagalbą „Maxima“ meistrai

Visgi, jei neturite laiko ar galimybių pasigaminti šiuos puikius patiekalus, tačiau norite per šventes mėgautis ne ką prastesnėmis vaišėmis už gerą kainą, pasikliaukite profesionalais ir rinkitės „Maxima“ meistrų kokybę.

Sluoksniuotos silkės salotos su kelmučiais, kepti jūriniai ešeriai, kepta antis, veganiškas aguoninis tortas su migdolais, karališkas tortas su maskarponės sūriu – tai tik keletas iš daugybės jau paruoštų „Meistro kokybės“ patiekalų, kuriuos galite nuspirkti „Maxima“ parduotuvėse.

„Meistro kokybės“ asortimente esantys gaminiai pravers skubantiems, tačiau norintiems artimuosius nustebinti gausiu stalu. Pavyzdžiui, „Maxima“ meistrų pagamintus mėsos vyniotinius užteks tik supjaustyti ir gražiai papuošti. Šventiniam stalui puikiai tiks ir įvairios jau paruoštos ir pagardintos silkės ar silkių mišrainės – jas užteks vos perdėti į indą ir serviruoti ant stalo.

Savo skoniu jos niekuo nesiskirs nuo naminių, nes čia maistą gaminame naudodami geriausios kokybės ir šviežiausius produktus”, – sako „Maxima” Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.