Kryptis - Kaišiadorys

Paimintojo Teofiliaus Matulionio koplyčia

Kelionę po išskirtines maldos vietas kviečiame pradėti nuo Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedros: čia arkivyskupas tarnavo 3 metus, vedė gyventojus tikėjimo keliu ir nepailsdamas teikė jiems viltį bei paguodą.

„Vargu ar pats Teofilius galėjo tikėtis, kad kažkada koplyčia bus pavadinta jo vardu, – apie išskirtinę vietą pasakoja kunigas Marius Talutis. – Anksčiau ši koplyčia vadinosi Šv. Juozapo, o Teofiliaus Matulionio garbei pervadinta 2017 metais, paskelbus jį Palaimintuoju. Būtent čia garbingai stovi ir arkivyskupo sarkofagas su jo palaikais.“

 Teofiliaus Matulionio koplyčia. Giedrės Streikauskaitės nuotr.

Dievo Gailestingumo koplyčia

Visai čia pat, taip pat, katedroje, vertėtų aplankyti ir Dievo Gailestingumo koplyčią, menančią ne vieną įdomią istoriją. Kunigas M. Talutis pasakoja, kad karo metais čia buvusi paslėpta viena pirmųjų Dievo gailestingumo paveikslo kopijų. Paveikslas priklausė palaimintajam T. Matulioniui, kurį jis, manoma, atsivežė iš Kauno.

1946 metais vyskupą areštavus ir nacionalizavus kurijos pastatą, paveikslas buvo laikomas Kaišiadorių katedroje. Prieš keletą metų paveikslas buvo restauruotas ir šiai dienai yra eksponuojamas iškilmingiausioje koplyčios vietoje – centriniame altoriuje. Šioje koplyčioje taip pat saugomos Šv. Jono Pauliaus II ir Šv. Faustinos relikvijos.

Senieji ir naujieji katedros vartai

Viešėdami Kaišiadorių Kristaus atsimainymo katedroje būtinai stabtelėkite prie senųjų ir naujųjų katedros vartų. 2016 metais atrastas sovietų valdžios nugriautų senųjų vartų fragmentas laikomas relikvija ir eksponuojamas Kaišiadorių katedros šventoriuje. Šie vartai – lyg dviejų istorijų susitikimas. Čia galima prisiliesti prie senosios istorijos bei išvysti, kaip viskas buvo atstatyta jau po Nepriklausomybės atgavimo.

Kaišiadorių vyskupijos kurija

Šis objektas – vienas gražiausių ir įspūdingiausių visame Kaišiadorių mieste. Kurijoje įrengta istorinė ekspozicija, kurioje galima iš arčiau susipažinti su palaimintojo T. Matulionio gyvenimu.

 Kaišiadorių vyskupijos kurija. Andrejaus Tomenko nuotr.

„Jei norite apžiūrėti ekspoziciją, reikėtų dėl to iš anksto susitarti“, – keliaujantiems į Kaišiadorių kraštą pataria kunigas M. Talutis. O pamatyti sakralinio paveldo ekspoziciją išties verta, mat ji pasakoja ne tik istorinius faktus, bet ir žymių Lietuvos asmenybių gyvenimo vingius.

Vilniaus arkikatedra, Aušros vartai ir Šv. Petro koplyčia

Jei keliaudami iš Kaišiadorių nuspręsite pasukti į Vilnių, čia rasite ne vieną Teofiliaus Matulionio gyvenimą menančią vietą.

Pačiam arkivyskupui ypatingą reikšmę turėjo Vilniaus Aušros vartai: būtent šioje vietoje, klūpėdamas priešais Gailestingumo Motinos paveikslą, 1956 metų gegužės 6 d. jis meldėsi dėkodamas už tai, kad turėjo galimybę sugrįžti į Lietuvą. Čia jis atliko ir išpažintį, nors pačių mišių aukoti dar nerado jėgų.

Be abejonės, reikėtų užsukti ir į Vilniaus Katedrą. Čia 2017 metais pirmą kartą vyko beatifikacijos iškilmės, Teofilius Matulionis buvo paskelbtas palaimintuoju. Įžengę į Vilniaus arkikatedrą, apsilankykite Šv. Petro koplyčioje, kurioje saugomos dviejų Lietuvos palaimintųjų arkivyskupų – Palaimintojo Jurgio Matulaičio ir Teofiliaus Matulionio relikvijos. Koplyčią taip pat puošia ir šių asmenybių atvaizdai.

Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčia, benediktinių vienuolynas

Jeigu nuspręsite vykti į Kauną, būtinai užsukite į Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčią, benediktinių vienuolyną. Šalia įkurtame namelyje net 6 metus gyveno Teofilius Matulionis. Arkivyskupas prisidėjo ir prie bažnyčios kūrimo – organizavo jos remontą, altoriaus statybą. Teofiliaus dėka iš Vokietijos atgabenti ir išskirtinio grožio bažnyčios vitražai.

„Šioje bažnyčioje T. Matulionis realizavo daugiausia savo kūrybinių idėjų. Taip pat jis padėjo žmonėms, rūpinosi žydų gelbėjimu. Čia jis atsiskleidė – įrodė, kad nebijo drąsių sprendimų, modernistinių idėjų“, – apie pačiam Teofiliui Matulioniui svarbią vietą pasakoja kunigas M. Talutis.

Tęsiant Teofiliaus Matulionio gyvenimo kelionę

Vietovių, menančių Palaimintojo Teofiliaus Matulionio gyvenimą, Lietuvoje yra ir daugiau. Jei kada apsilankysite Varėnos rajone, užsukite į Babriškių bažnyčią. Netoliese, ant kalno priešais bažnyčią iškilo įspūdingas dvylikos metrų balto metalo kryžius jo paskelbimo Palaimintuoju progai.

Stabtelėję Molėtų raj., apsilankykite Alantoje. Alantos miestelis – arkivyskupo tėvų Jurgio ir Onos santuokos vieta. Čia buvo pakrikštytas ir pats T. Matulionis. Įspūdingo Alantos dvaro antrajame aukšte įkurtas palaimintojo Teofiliaus Matulionio muziejus. Užsukite ir į Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčią. Šalia bažnyčios esančiose kapinėse yra Teofilio mamos kapas. Nemaža dalis Palaimintojo giminių amžino poilsio atgulė taip pat Molėtų rajone – kapinėse šalia Švč. Trejybės bažnyčios. Užsukę į šalimais esančią Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, išvysite vitražą su T. Matulionio atvaizdu.

 Alantos dvaras, Vaidoto Žuko galerija ir T.M. muziejus. Viktorijos Kanapinskaitės nuotr.

Keliaudami Utenoje, skirkite laiko pasivaikščioti Daugailių miestelyje. Čia Teofilius Matulionis kartu su šeima gyveno bene dešimt metų, praleido savo vaikystės metus. „Manoma, kad Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje Daugailiuose T. Matulionis priėmė pirmąją Komuniją. Kai arkivyskupas buvo mažas, ši bažnyčia dar tik buvo statoma. Būtent čia jis pirmą kartą artimiau susipažino su bažnytiniu gyvenimu, subrendo jo pašaukimas kunigystei“, – sako kunigas M. Talutis.