Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Svarbu atrasti tai, kas tinka jums

Nusprendus šeimoje pradėti vadovautis maisto planavimo taisyklėmis – svarbu atrasti tai, kas jums patiems labiausiai tinka. Meniu gali būti planuojamas trims, penkioms ar septynioms dienoms, tačiau svarbu, kad į parduotuvę nelėktumėte kaskart, vos pasibaigus grietinei ar duonai.

„Mūsų šeima valgiaraštį planuoja savaitei į priekį. Pirmoji taisyklė, kuria vadovaujamės – prieš sudarant pirkinių sąrašą būtina peržiūrėti, ko yra šaldytuve, spintelėse ir šaldiklyje. Taip išvengiame nebūtinų produktų pirkimo, kurių galbūt dar turime. Šis žingsnis taupo pinigus ir sumažina galimą maisto likučių kiekį, kurių nepavyksta išvengti apsipirkinėjant ekspromtu“, – teigia A. Kuzmarskė, tinklaraštininkė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė.

Maisto planavimas

Dažnai spintelėse užsimiršta rečiau vartojami produktai – įvairios kruopos, miltai, konservai, o juos taip pat reikėtų suvartoti. Peržiūrėjus namuose esantį šaldytuvo, spintelių ir šaldiklio turinį, gali kilti puikių idėjų, ką galima pagaminti iš šių produktų.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė teigia, kad jau kurį laika stebima tendencija, jog pirkėjai spontaniškiems sprendimams pasiduoda vis rečiau, dauguma stengiasi apsipirkinėti ne tik apgalvotai, bet ir dažniau atkreipdami dėmesį į sveikatai palankesnius produktus.

„Pastebime, kad prieš apsilankydami mūsų prekybos tinklo parduotuvėse, pirkėjai pasidomi savaitiniame leidinyje siūlomomis akcijomis, dažniau dairosi tų produktų, kuriems siūlomos nuolaidos. Džiugu, kad pirkėjai nepamiršta paskaityti ir etikečių, nagrinėja produktų sudėtį ir stengiasi rinktis sveikesnes alternatyvas, kokybiškus produktus“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinko „Iki“ komunikacijos vadovė.

Norintiems sutaupyti

Prieš vykstant į parduotuvę, svarbu susidaryti pirkinių sąrašą. Tam, kad dar daugiau sutaupytumėte, iš anksto peržiūrėkite akcijas ir taikomas nuolaidas. Tai padės sugaišti mažiau laiko pačioje parduotuvėje, nesiblaškyti renkantis, mat tiksliai žinosite, kokio prekės ženklo gaminį šią savaitę įsigyti labiausiai apsimoka.

Amelija Kuzmarskė

Valgiaraščio sudarymas

Pats svarbiausias žingsnis planuojant meniu – valgiaraščio sudarymas, kuris padeda aiškiai matyti, kiek ir kokių produktų prireiks šią savaitę.

„Valgiaraštį sudarinėju savo darbo knygoje, tai man leidžia aiškiai ir vienoje vietoje matyti visus suplanuotus patiekalus. Kai trūksta idėjų, peržvelgiu telefone išsisaugotus pamėgtus receptus. Šis patiekalų sąrašas labai padeda, o prisiminusi jį vis papildau. Taip visa šeima randa dar neatrastų skonių“ – pasakoja tinklaraštininkė.

Rašydama valgiaraštį Amelija lygiagrečiai pildo ir pirkinių sąrašą. „Šie žingsniai išmokė mūsų šeimą apsipirkti taip, kad užsukti į parduotuvę pakaktų vos vieną kartą per savaitę. Mano tikslas – netaupant kokybės sąskaita sutilpti į mėnesinį biudžetą. Sukaupus vertingos patirties tai padaryti nebėra sudėtinga, – džiaugiasi A. Kuzmarskė. – Savaitės eigoje papildau produktų sąrašą, su kuriuo keliauju apsipirkti kitą savaitę. Pavyzdžiui, pastebėjus, kad pasibaigė aliejus ar sojos padažas, iškart pasižymiu tai sąraše – nuvykusi į parduotuvę šių prekių nepamirštu.“

Kaip nenusipirkti per daug?

Pasak tinklaraščio „Čia Amelija“ įkūrėjos, ji maisto planavimu susižavėjo tuomet, kai jos dvyniai buvo visai maži, o maisto jų šeima nusipirkdavo tiek, kad dalį jo visuomet tekdavo išmesti.

„Kiekvienas turime skirtingus mitybos įpročius. Planuodama savaitės valgiaraštį aš palieku neužpildytus 2–3 langelius. Juose įrašau žodį „likučiai“. Kadangi darbo dienomis namuose dažniausiai pietaujame dviese su vyru, maisto nereikia tiek daug, kaip įprastai. Jei per vakarienę ar pusryčius lieka nesuvalgytų produktų, juos sandariai sudedu į atskiras permatomas dėžutes, o pastaruosius – į šaldytuvą. Per kelias dienas susikaupia likučių miksas, kuris nesudėtingai tampa puikiu patiekalu“, – teigia pašnekovė.

Maisto planavimas

Amelija priduria: net jei kažko trūksta, visada galima išsikepti kiaušinį, išsivirti kruopų ar pagaminti šviežių salotų dubenį. Tad papildžius likučius nesudėtingai paruošiamu maistu, pagaminamas skanus patiekalas ir nėra išmetami nepanaudoti produktai.

Tinklaraščio „Čia Amelija“ įkūrėja dalinasi sveikomis, greitai paruošiamų patiekalų idėjomis, kuriuos galima valgyti tiek namuose, tiek pasiimti su savimi į išvykas gamtoje.

Makaronų salotos su mėlynojo pelėsio sūrio padažu

„Gaminu šias salotas visais metų laikais. Tai „patogus“ patiekalas, nes yra sotus, gali stovėti šaldytuve, tinkamas neštis dėžutėje (jei valgysi kelyje ar darbe), tinkamas ir piknikams ar grilio sezonui, kai norisi valgyti lauke. Šįkart salotos išraiškingo ir sodraus skonio, su labai gardžiu padažu, kurio pagrindas yra sūris su mėlynuoju pelėsiu. Jei jūs mėgstat mėlyno pelėsio sūrį, salotos turėtų patikti!“, – apie patiekalą sako A. Kuzmarskė.

Ingredientai padažui:

⦁ 150 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu (pvz. Roquefort);
⦁ 150 g graikiško jogurto;
⦁ 1 česnako skiltelė (sutraiškyta ar sutrinta);
⦁ 1 šaukštelis „Dijon“ garstyčių;
⦁ 30 ml citrinos sulčių (maždaug iš pusės citrinos);
⦁ 0,5 šaukštelio druskos;
⦁ Juodųjų pipirų (pagal skonį).

Salotoms:

⦁ 250 g mėgstamų makaronų (rinkausi viso grūdo);
⦁ 1 granato sėklų;
⦁ 100 g graikiškų riešutų;
⦁ 1 skardinė avinžirnių (400 g);
⦁ 1 nedidelis raudonasis svogūnas.

Gaminimo eiga

0. Pelėsinį sūrį sutrupinkite į nedidelius grumstelius ir visus kitus ingredientus sumaišykite su juo dubenėlyje. Tai darykite šakute, patrindami didesnius sūrio gabalėlius. Sumaišę padažą paragaukite, nes ingredientų sūrumas ir kiti skoniai gali skirtis. Jei reikalinga, pridėkite druskos, pipirų ar citrinos sulčių.
1. Sausoje keptuvėje pakepinkite graikiškus riešutus.
2. Puode išvirkite makaronus. Nepagailėkite druskos vandeniui ir nepervirkite. Tik išvirusius makaronus nukoškite per sietelį ir atvėsinkite trumpu šalto vandens „dušu“. Nelaikykite makaronų po šaltu vandeniu ilgai, nes taip prarandamas skonis.
3. Labai plonais supjaustykite svogūną, nukoškite konservuotus avinžirnius.
4. Dideliame dubenyje sumaišykite visus salotų ingredientus su padažu.

Skanaus!

Žaliųjų lęšių salotos su keptomis morkomis

„Maistingos ir sočios salotos, tinkamos valgyti dar šiltos, bet vienodai skanios ir atšaldytos. Puikiai laikosi šaldytuve. Gamindami jas ilgai neužtuksite“, – apie patiekalą pasakoja tinklaraštininkė.

Ingredientai

⦁ 200 g žaliųjų lęšių (nevirtų);
⦁ 4 vidutinės morkos;
⦁ Druska;
⦁ 4 česnako skiltelės;
⦁ 2 šaukšteliai džiovintų čiobrelių (tinka ir švieži);
⦁ Juodųjų pipirų;
⦁ Pusė vidutinio raudonojo svogūno;

PADAŽUI:

⦁ 6 šaukštai citrinų sulčių;
⦁ 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
⦁ 2 šaukšteliai medaus (arba klevų sirupo);
⦁ 2 šaukšteliai grūdėtų garstyčių;
⦁ 1-2 česnako skiltelės;
⦁ 1 šaukštelis druskos (be kaupo);
⦁ Juodųjų pipirų;

Gaminimo eiga

0. Lęšius nuplaukite sietelyje ir virkite gerai pasūdytame vandenyje apie 10-12 min (nuo užvirimo). Nepervirkite, kad liktų birūs. Išvirusius nukoškite su sieteliu.
1. Nuskustas ir nuplautas morkas pjaukite išilgai pusiau. Puseles supjaustykite įstrižais griežinėliais.
2. Karštoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepinkite pasūdytas morkas apie 10 min. Tuomet į keptuvę berkite smulkintus česnakus, čiobrelius ir juoduosius pipirus. Pakepkite apie 2 min, kol atsiskleis prieskonių kvapas.
3. Atskirame indelyje gerai išmaišykite visus padažo ingredientus.
4. Didesniame dubenyje sumaišykite lęšius, morkas ir smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną su paruoštu padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis.

Skanaus!