Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Rinkdami dovaną, galvojame apie mamą

Thierry Lauvray, „Iki“ konditerijos ekspertas, jau bemaž šešiolika metų gyvenantis Lietuvoje, sako, kad Motinos diena ne ką mažiau svarbi ir prancūzams. Prancūzijoje senas ir visiems įprastas paprotys šia proga pas mamą atvykti su ypatingu desertu, kuriuo mėgaujasi visa šeima. Tokia tendencija, pasak konditerio, vis gajesnė ir Lietuvoje:

„Lietuvių desertų pasirinkimo ir vartojimo įpročiai šiandien smarkiai keičiasi. Darosi vis ryškesnis kokybiškų, gurmaniškų desertų poreikis. Galiu pasakyti, kad jūs vis atviresni įvairioms kultūroms ir jų pažinimui, pavyzdžiui, per gastronomiją. Ir tortas nebėra tik tortas – tai dėmesys kitam. Na, paprasčiausias pavyzdys – rinkdami tortą mamai, jūs galvojate, ką ji mėgsta, koks skonis – ryškiai saldus, subtilus, gaivus, riebus – jos mėgstamiausias. Apsvarstote, galbūt, reikia mamą nustebinti ne tuo, ką ji dažnai ir pati nusiperka, o, pavyzdžiui, sveikatai palankesniu desertu su džiovintų vaisių pagrindu bei veganiškais ingredientais“.

Thierry Lauvray

Su Thierry sutinka ir „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, kuri pastebi, kad per Motinos dieną tortų pardavimai tradiciškai išauga beveik penkis kartus.

„Klientai tortus, pyragus, desertus renkasi tiek kaip saldžias dovanas, tiek pačios mamos juos perka šiam šventiškam sekmadieniui. Mėgstamiausi – klasika tapę tortai, tokie kaip: „Lui“, vaisinis tortas, „Medutis“ ir traškus varškės tortas su gaiviomis uogomis“, – sako pašnekovė.

Iš meilės – ne tik skaniau, bet ir sveikiau

Konditerijos ekspertas Thierry pabrėžia, kad išbandyti naujus skonius – ne tik smagu, bet ir naudinga. „Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijose aiškiai pasakyta – žmogui būtina maisto įvairovė. Vis populiaresni netikėti, rafinuoti deriniai, gaivūs ir spalvingi tortai“.

Kaip sako Thierry, nors veganiškos ar sveikatai palankesnės mitybos šalininkų vis daugėja, tačiau tų tikrųjų smaližių taip pat netrūksta. „Žinot, koks panašumas tarp lietuvių ir prancūzių mamų? Ir vienos, ir kitos turi jas labai mylinčius vaikus ir mėgsta išties kokybiškus, skanius, saldžius tortus. Jūs dažnai sakote – „tirpstančius burnoje“.

Pasak pašnekovo, lietuvių mėgstama tendencija, kalbant apie desertus, – subtilumas: du skoniai, trys tekstūros: „Štai toks, pavyzdžiui, yra „Prancūziškas“ tortas, kurį sudaro aviečių putėsiai, plakta grietinėlė. Dažnas, dėl jų paprastumo bei aiškumo, mėgsta ir prancūziškos virtuvės atributą – tartaletes“.

Thierry Lauvray

Lietuviškos šventės be „Napoleono“ ir „Medučio“ – neįsivaizduojamos

Lietuviai mėgsta „Medutį“ bei „Napoleoną“ ir tai, pasak Thierry, normalu – šie skanėstai priklauso mūsų kultūrai bei istorijai. Visgi, jų taip pat būna pačių įvairiausių. Iki šių dienų „Napoleonas“ išliko vienas iš populiariausių rytinėje Europos dalyje. Paprastai jis turi daugiau sluoksnių, nei „Mille-fuille“, kurį dievina prancūzai.

„Aš, prancūzas, mano identitetas – kiek kitokie desertai nei jūsų, tačiau, jei gerai pagaminti, ir aš juos mėgstu. Nėra sunku juos išsikepti, o skoniai puikai suderinti. Turiu omenyje, paragavę tradicinių „Medučio“ ir „Napoleono“ – mes iškart suvokiame, ką valgome. Jie nesupainiojami! Kurdamas desertus, visada apgalvoju, kad skonių nebūtų per daug – vienas, du, trys, tačiau nedaugiau. „Napoleonas“ idealiai tai iliustruoja: trapi, kapota tešla ir kremas – dvi tekstūros, kurių idealiai užtenka“.

Visgi, kulinaro paklausus, kuris iš šių desertų jam artimesnis, – jis tvirtina, kad prioritetą visada teikia „Napoleonui“. Ar šiuos desertus sunku pasigaminti namuose? Thierry sako, kad tikrai ne, tačiau jis pastebi, kad mūsų mamos ir močiutės daug lengviau sukosi virtuvėje, tad joms išsikepti tokius pyragus buvo vieni niekai, o štai dabartinėmis šeimininkėms – tai jau šioks toks iššūkis.

„Nors gaminti sekasi prasčiau, tačiau atsirado ir nauja, džiuginanti, mada – naminis maistas. Tiek Prancūzijoje, tiek Lietuvoje pastebiu naują tendenciją – žmonės lanko kulinarijos kursus, mokosi, gilina žinias, nes nori patys sugebėti namuose pasigaminti išties skanų maistą. Manau, kad greitam „šlamštui“ iškilo rimta grėsmė“, – juokiasi pašnekovas.

Pasak Thierry, jei yra jėgų, entuziazmo ir įgūdžių, puikia staigmena mamai gali būti ir pačių keptas tortas. Konditeris taip pat primena – tiek prancūzės, tiek lietuvės dievina gėles, tad nepamirškite ir jomis nustebinti savo mylimiausias mamas.