Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Kaip aiškina dietologė Dalia Vaitkevičiūtė, žuvis – tai daug baltymų ir mažai kalorijų turintis maistas, kuriame netrūksta mūsų organizmui ypač reikalingų vitaminų bei omega-3 riebalų rūgščių.

„Žuvyje yra gausu vitaminų A ir D bei omega-3 grupės riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, nervų, kvėpavimo takų sistemą, lėtina senėjimą bei yra viena iš vėžinių susirgimų prevencijos priemonių. Negano to, žuvis yra lengvai virškinama, skaido ir leidžia greičiau iš organizmo pašalinti riebalų molekules, o iš žuvies gaunamas medžiagas žmogaus organizmas pasisavina kur kas efektyviau ir greičiau nei iš kitų maisto produktų“, – žuvies naudą aiškina D. Vaitkevičiūtė.

Pasak jos, pagal sveikos mitybos principus, rekomenduojama rinktis jūrines žuvis, kuriose būtent ir yra daug omega-3: skumbrė, lašiša, otas, dorada, ne per daug sūdyta silkė.

Tačiau Lietuvoje populiariausių žuvų viršūnėje karaliauja karpiai. „Jei Lietuvoje gyvulininkystės ūkyje yra susiformavusios stiprios ir gilios kiaulienos auginimo tradicijos, tai žuvininkystėje – karpiai yra populiariausia bei daugiausiai parduodama žuvis mūsų šalyje“, – sako UAB „Šalčininkų žuvininkystės ūkio“, kuris per metus užaugina ir realizuoja apie 300 tonų žuvies po visą Lietuvą, direktorius Algimantas Gylys.

Kaip aiškina A. Gylys, žuvininkystės ūkyje karpiai yra auginami tvenkiniuose, o tai turi tiesioginės įtakos žuvies kokybei.

„Pirmiausia – tai didesnė laisvė ir augimas be streso. Tokiomis sąlygomis augdama žuvis, kitaip nei pavyzdžiui, statinėse, yra daug maistingesnė, skanesnė ir vertingesnė. Tačiau dar svarbiau yra tai, kad augdami ganykliniuose tvenkiniuose, karpiai gauna daug natūralaus maisto, todėl juos tereikia papildomai pašerti grūdais. Tai, kad žuvis auga praktiškai natūraliose sąlygose, lemia, kad jos mėsa bus taip pat natūrali ir sveika“, – sako žuvininkystės specialistas.

Karpis

Atsakingas sprendimas – neprastesnė kokybė

Vienas iš prekybos centrų, su kuriuos ilgus metus bendradarbiauja A. Gylys – prekybos tinklas „Iki“, kuris besirūpindamas gyvūnų gerove ir įsiklausydamas į pirkėjų lūkesčius, prieš metus visiškai atsisakė gyvos žuvies pardavimų.

„Nors Lietuvos įstatymai nedraudžia prekiauti gyva žuvimi, tačiau patys prekybos centrai, o tarp jų ir „Iki“, priėmė sprendimą – atsisakyti gyvos žuvies akvariumuose. Tai yra sveikintinas ir šiuolaikiškas sprendimas“, – neabejoja A. Gylys.

Algimantas Gylys

Tačiau, galbūt, kažkam gali pasirodyti, kad išskrosta ir atšaldyta žuvis savo kokybe nusileidžia šviežiai, tiesiai iš akvariumo sugautai žuviai. Pašnekovas greitai suskumba paneigti tokią nuomonę.

„Mūsų atveju, žuvies paruošimo į prekyvietes procedūra vyksta naktį. Tam, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus, jos yra sudedamas į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir jau kitą rytą išvežamos į prekybos tinklus. Todėl pirkėjas gauna tikrai kokybiškai paruoštą ir, svarbiausia, šviežią žuvį“ – teigia A. Gylys.

Iki rekomendacijų vis dar trūksta

Statistiškai, lietuviai per metus suvalgo maždaug 2500–3000 tonų žuvies, tačiau, pasak A. Gylio, nors pastaruoju metu žuvies valgymas populiarėja, toks skaičius nėra pakankamas.

„Kad ir kaip bebūtų keista, sovietmečiu lietuviai suvalgydavo kur kas daugiau – net 10 tūkst. tonų žuvies per metus. Žinoma, tai lėmė ir tai, kad tais laikais eksporto praktiškai nebuvo, todėl viską, ką užaugindavo Lietuvoje, čia pat ir suvalgydavo“, – sako žuvininkystės ūkio vadovas.

Su juo sutinka ir dietologė D. Vaitkevičiūtė, kuri sako, kad žuvį reikėtų valgyti 3–4 per savaitę vietoje mėsos produktų.

Dalia Vaitkevičiūtė

„Žuvis turi 3–5 kartus mažiau kalorijų nei mėsa, todėl ji netukina. Tačiau išlieka nemaža dalis žmonių, kurie vartoja daug raudonos mėsos produktų, o į savo racioną žuvį įtraukia geriausiu atveju vieną kartą per savaitę. Visgi, tendencijos rodo, kad lietuviai pradeda vartoti daugiau žuvies ir tai džiugina. Tai susiję su švietimu, šio maisto gerosiomis savybėmis ir noru puoselėti sveiką gyvenseną“, – teigia dietologė.

Na, o A. Gylio pasiteiravus, per kiek laiko geriausia suvalgyti nusipirktą šviežią žuvį, pašnekovas sako, kad tai padaryti reikėtų vėliausiai per keletą dienų, nes kitu atveju – ją jau reikia šaldyti kameroje, tačiau dėl to žuvis praranda nemažą dalį vertingų savo savybių.

Grilyje kepta žuvis su daržovėmis

„Dabar, kai tikrai nėra kažkokio šviežios žuvies deficito ir gausybę jos rūšių galima rasti prekybos centruose, pirkti daug žuvies vienu kartu tikrai nėra pats tinkamiausias pasirinkimas. Jei žuvies nusiperkame per daug ir ją užšaldome, atšildžius ją, ši neišlaiko visų skoninių bei maistinių savybių, nes tik pramoniniu būdu šaldoma žuvis gali išlaikyti savo maistingumą. Geriausia nusipirkti ir tą pačią dieną, kažką pasigaminus, suvalgyti“, – teigia žuvų augintojas.