Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

„Keliaujant po užsienį, vietinės virtuvės išbandymas yra dažno keliautojo „nuveikti būtinų dalykų“ sąrašo viršūnėje. Tačiau pastarieji metai kelionėmis mūsų tikrai nelepino, o kartais net ir viso gyvenimo neužtenka išragauti įvairių šalių kulinarinių skanėstų. Dėl šios priežasties rudenį pasitinkame su nauja gaminių linija, kuri pasaulio skoniais leidžia mėgautis tiesiog savo namuose“, – pasakoja „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė.

„Pasaulio skonių“ asortimentą sudaro 6 naujienos, kurios, kaip sako „Iki“ atstovė, neabejotinai sužavės prekybos tinklo pirkėjus.

„Pietų Azijos virtuvės mylėtojams pristatėme vištienos karį su ryšiais, o meksikietiškų skonių mėgėjams pasiūlėme išbandyti buritą su kepinta kiauliena ir fachitą su vištiena bei gvakamole. Nepamiršome ir jūros gėrybių gerbėjų, kuriems paruošėme ispaniškos virtuvės pasididžiavimą – paeliją su vištiena ir jūros gėrybėmis. Na, o mėgstantiems sočius pietus ar vakarienę, neabejotinai patiks tradicinis vokiškas didysis dešrainis su bavariško skonio dešrele bei klasikinis airiškas Šepardo pyragas, kuris gaminamas iš bulvių košės ir kiaulienos įdaro“, – atskleidžia pašnekovė.

Pasak jos, kuriant šią gaminių liniją, tikslas buvo pabrėžti skirtingų pasaulio virtuvių unikalumą.

„Su šia gaminių linija nenorėjome išskirti vienos konkrečios šalies, nes lietuviai jau seniai nebėra konservatyvūs vartotojai, atvirkščiai – jie nuolat ieško naujų skonių, renkasi bei išbando kitų šalių virtuvės patiekalus. Tai dar viena priežastis, dėl kurios norėjome parduotuvių vitrinas „nuspalvinti“ įvairesnėmis spalvomis“, – sako V. Juodkazienė.

Minėti patiekalai ir jų ingredientai, pasak maisto ekspertės, taip pat buvo parinkti neatsitiktinai, o adaptuojant jų skonius pagal lietuvių simpatijas.

„Tokie gaminiai nors ir nėra lietuviškos kilmės, tačiau puikiai tinka mūsų skoniui. Jei, pavyzdžiui, parinktume kokią nors jūros gėrybę, paruoštą su ypatingai daug prieskonių, lietuvių skoniui toks pasirinkimas galbūt ir netiktų. Tačiau „Pasaulio skonių“ atveju patiekalai yra optimaliai pritaikyti lietuvių pamėgtiems skoniams, kartu neišsižadant ir originalios jų kilmės. Pavyzdžiui, kario skonį šiek tiek sušvelninome, kad jis išliktų aštrus, tačiau ne tiek daug, kiek patiktų Indijos gyventojui“, – aiškina „Iki“ maisto ekspertė.

Jos teigimu, renkant ingredientus, ne ką mažiau buvo svarbi ir jų kokybę bei sveikumas. Pavyzdžiui, daugelyje naujojo asortimento gaminių yra naudojama garuose virta mėsa, o Lotinų Amerikos ir Azijos patiekaluose gausu šviežių daržovių.

„Su tiekėjais derinome tik aukščiausios kokybės žaliavas, o rinkdami ingredientus, atsižvelgėme ir į tai, kad šiuolaikinis vartotojas vis dažniau ieško natūralesnių produktų, kurie būtų ne tik sveiki, bet ir skanūs“, – sako V. Juodkazienė.

Vištienos karis su ryžiais

Vištienos karis

Iš Pietų Azijos kilęs karis yra vienas populiariausių prieskonių, kuris labiausiai tinka vištienos patiekalams. Vištienos karis yra gaminamas iš šlaunelių mėsos bei ryžių, o jo pagardinimui yra naudojamas natūralus sviestas, grietinėlė ir gaivus kokosų pienas. Na, o rytietišką patiekalo kilmę pabrėžia ir skonių paletę papildo raudonojo kario pasta ir imbieras.

Šepardo pyragas

Šepardo pyragas

Jei įprastai pyragą įsivaizduojame kaip saldų skanėstą prie kavos, tai iš Airijos kilęs Šepardo pyragas yra visiška to priešingybė. Puri bulvių košė, įdaryta kiauliena, daržovėmis ir pomidorų pasta, tikrai ne užkandis, o sočių pietūs ar vakarienės patiekalas. Pyrage ne tik dominuoja mėsa, bet ir gausu pikantiško Vorčesterio padažo bei skirtingų prieskonių, kurie valgant šį gaminį priverčia apsilaižyti pirštus.

Buritas su kepinta kiauliena

Burito su kiauliena

Pastaruoju metu labai Lietuvoje išpopuliarėję buritai žada nukelti į egzotiškąją Meksiką, kurios virtuvė stebina viso pasaulio turistus. Buritas su kepinta kiauliena – tradicinis Lotynų Amerikos patiekalas, ruošiamas grilyje kepant tortiliją, įdarytą sultinga mėsa, šviežiomis salotomis, pomidoru pasta ir Vorčesterio padažu. Nereikėtų pamiršti ir specialiai pagardintų ryžių bei karšto čederio sūrio. Patiekalas vertas nuodėmės.

Fachita su vištiena ir gvakamolėmis

Fajita

Išvykti iš Meksikos skubėti nevertėtų, nes ši šalis dar tikrai turi ką pasiūlyti. Fachita su vištiena ir gvakamolėmis – dar vienas seilę nuryti priverčiantis patiekalas. Grilyje kepta tortilija su vištienos filė įdaru, paprikomis, svogūnais ir prieskoniais suteikia visą įvairovę burnoje tiesiog tirpstančių skonių, kurių paletę užbaigia pikantiškas gvakamolės padažas bei gaivios ir traškios gūžinės salotos.

Paelija su vištiena ir jūros gėrybėmis

Paelja su vištiena ir jūros gėrybemis

Ispanija, Maljorka, Viduržemio jūra. Į čia nusikelti kviečia šio krašto pasididžiavimas – paelija su vištiena ir jūros gėrybėmis. Ingredientų, skonių ir aromatų gausa pasižymintis patiekalas yra gaminamas virtų daržovių sultyse, iš vištienos, midijų ir krevečių bei pagardinamas nuostabiu žuvies padažu. Visi šie ingredientai puikiai dera ne tik su ryžiais ar daržovėmis, bet ir ispaniškomis dešrelėmis.

Didysis dešrainis su bavariško skonio dešrele

Dešrainis su bavariška dešrele

O kaip gi be vokiškų užkandžių. Dešrelių ir alaus sostine tituluojamas Bavarijos regionas tikrai traukia dėmesį. Švelniai aštrios garstyčios, tirštas pomidorų padažas, marinuoti agurkėliai, traškūs svogūnėliai bei gardi bavariška dešrelė nugula šviesios bandelės patale. Tikras ir autentiškas skonis – garantuotas.