Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Net ir kiaušinių marginimui spalvos parenkamos būdavo neatsitiktinai. Juoda spalva – žemės simbolis, raudona simbolizavo sėkmingą pradžią, žalia – gausų derlių. Sėkmę į savo namus ir gyvenimus senovės lietuviai bandydavo pritraukti ir raižydami kiaušinių lukštuose įvairiausius raštus, margindami juos vašku. Tad šiais metais, margindami kiaušinius, „įpūskite“ jiems šiek tiek magijos: apgaubkite kiekvieną margutį teigiamomis mintimis ir gražiais palinkėjimais visiems ateinantiems metams, juk Velykos – nuo seno lietuviams buvo naujos pradžios simbolis.

Ar rudi kiaušiniai išties tvirtesni?

Viena iš gražiausių Velykų tradicijų – varžymasis dėl tvirčiausio margučio. Kiek šurmulio ir klegesio prie stalo sukelia šios rungtynės! Išsirinkti laimėtoją bandoma įvairiausiais būdais: vieni beldžia į kiaušinio lukštą, kiti renkasi pagal dydį, treti dairosi tik į ruduosius kiaušinius – šie, esą, tvirtesni, nei baltieji.

„Nors dauguma mano, kad rudi kiaušiniai tvirtesni nei balti, iš tiesų lukšto storis ir tvirtumas priklauso ne nuo kiaušinio spalvos, o nuo kiaušinį padėjusios vištos amžiaus. Jaunesnių vištų kiaušiniai įprastai yra tvirtesni – sako „Iki“ maisto ekspertė, Panevėžio kulinarijos centro vadovė Vilma Juodkazienė. – Kiaušinio lukšto spalva taip pat neturi įtakos ir kiaušinio kokybei, mat ji priklauso nuo kiaušinį padėjusios vištos veislės. Jei vištos lesinamos sveikais pašarais, vienodai vertingi tiek vieni, tiek kiti kiaušiniai.“

Kiaušiniai

Nemaža dalis pirkėjų atkreipia dėmesį ir į skirtingus kiaušinių trynių atspalvius. Kodėl vieni būna blankesni, o kiti – ryškiai geltonos, ar net oranžinės spalvos? Viskas priklauso nuo pašaro: laisvėje laikomos vištos turi galimybę gauti daugiau augalinių pašarų, kurie ir yra ryškesnę spalvą tryniui suteikiančių karotinoidų šaltinis. Vištų, kurios lesa daugiau žolės, su maistu papildomai gauna morkų ar burokėlių išspaudų, kiaušinių tryniai įprastai būna ryškiai geltoni. Vis dėlto, aklai pasikliauti trynio spalva nereikėtų, nes ne tik laisvėje lakstančios vištos deda tokius kiaušinius: jei vištos bus lesinamos pašarais, kuriuose yra karotinoidų turinčių augalinių priedų, jų tryniai taip pat bus ryškiai geltoni.

Vištų, kurios lesa daugiau žolės, su maistu papildomai gauna morkų ar burokėlių išspaudų, kiaušinių tryniai įprastai būna ryškiai geltoni. Vis dėlto, aklai pasikliauti trynio spalva nereikėtų, nes ne tik laisvėje lakstančios vištos deda tokius kiaušinius: jei vištos bus lesinamos pašarais, kuriuose yra karotinoidų turinčių augalinių priedų, jų tryniai taip pat bus ryškiai geltoni.

Nuo lesalo iš dalies priklauso ir kiaušinio lukšto storis: jei kartu su lesalu vištos negauna pakankamai kalcio, tai gali turėti įtakos lukšto formavimuisi, jis gali būti minkštas.

Į ką atkreipti dėmesį, perkant kiaušinius?

Jei esate neabejingi gamtai ir gyvūnų gerovei, rinkdamiesi kiaušinius savo šventiniam stalui atkreipkite dėmesį į kiaušinių pakuotėje nurodytus žymėjimus. Jie padės suprasti, kaip ūkis, kuriame kiaušiniai buvo surinkti, rūpinasi juos išperėjusiomis vištomis. Juk žinant, kad jūsų pasirinktus kiaušinius išperėjusios vištos gyvena laimingai, mėgautis šventiniu maistu bus kur kas maloniau.

„Džiugu, kad žmonių sąmoningumas stipriai keičiasi, atsakingiau žiūrime į gamtą ir gyvūnus. Dažniau pagalvojame apie tvarią visuomenę ir tvarią aplinką, – sako V. Juodkazienė. – Prekybos tinklas „Iki“ pirmasis iš Lietuvos prekybos centrų nusprendė atsisakyti narvuose laikomų vištų kiaušinių ir kulinarijos centre ruošiamiems patiekalams naudoti tik laisvai ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Šiuo žingsniu, tikimės, prisidėti prie rūpinimosi gyvūnų gerove ir tuo pačiu siekiame skatinti kitus verslus nebenaudoti nelaimingų vištų kiaušinių.“

Virti kiaušiniai

Atpažinti, kurie kiaušiniai buvo išperėti narvuose laikomų vištų, o kuriuos išperėjo laisvai bėgiojančios vištos, galite atidžiai perskaitę pakuotėje nurodytus žymėjimus arba pažvelgę į pačius kiaušinius – ant kiekvieno iš jų turi būti žymuo, sudarytas iš skaičių ir raidžių. Pirmas žymuo rodo vištų laikymo būdą, antras – šalį, iš kurios kiaušiniai yra atkeliavę, trečias nurodo dedeklių vištų laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį.

0 – Ekologiški kiaušiniai.

1 – Laisvai laikomų vištų kiaušiniai.

2 – Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai.

3 – Narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

Iš karto po pirmojo žymens, parodančių vištų dedeklių laikymo būdą, nurodoma iš kiaušinių kilmės šalis. Lietuviški kiaušiniai žymimi raidėmis LT. Kokios šalies kiaušinius rinktis, kiekvieno pirkėjo pasirinkimo laisvė, tačiau prisiminkite, kad dėl trumpesnės tiekimo grandinės, iš Lietuvos ūkių atkeliavę kiaušiniai bus šviežesni, ilgesnio galiojimo.

Įdaryti kiaušiniai

„Perkant kiaušinius svarbiausia pasižiūrėti jų galiojimo terminą – tai pagrindinis kokybės kriterijus. Nors dauguma įpratę kiaušinius laikyti šaldytuve, kiaušiniai yra produktas, nereikalaujantis griežto temperatūros režimo, tad galite juos laikyti ir kambario temperatūroje. Žinoma, laikant kiaušinius aukštesnėje teigiamoje temperatūroje, jų saugojimo terminas bus trumpesnis, – pataria prekybos tinklo „Iki“ vyriausioji kulinarė Vilma Juodkazienė. – Prieš vartojimą kiaušinius būtinai nuplaukite. Geriausia pamirkyti juos šiltame sodos tirpale, tuomet nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti. Skeliant neplautą kiaušinį, į jį gali patekti salmonelių ar kitų bakterijų, tad laikytis higienos – būtina.“

Perkant kiaušinius svarbiausia pasižiūrėti jų galiojimo terminą – tai pagrindinis kokybės kriterijus. Nors dauguma įpratę kiaušinius laikyti šaldytuve, kiaušiniai yra produktas, nereikalaujantis griežto temperatūros režimo, tad galite juos laikyti ir kambario temperatūroje.
Vilma Juodkazienė

Patikrinti, ar kiaušinis yra šviežias, ganėtinai sudėtinga, todėl rinkdamiesi kiaušinius parduotuvėje pirmiausiai apžiūrėkite, ar jie nėra suskilę. Jei parsinešus į namus ar ilgiau namuose palaikius kiaušinius kyla įtarimų dėl jų kokybės, galite pabandyti liaudišką kiaušinio kokybės patikrinimo metodą: įdėkite kiaušinį į vandenį ir stebėkite, ar jis nusileidžia į dugną. Kuo ilgiau kiaušiniai laikomi, tuo daugiau oro pro lukštą į juos patenka, tad pasenę ir vartojimui nebetinkami kiaušiniai bus lengvesni, panardinti į vandenį iškils į paviršių. Tarp baltymo ir trynio susidariusį oro burbulą galite pamatyti ir prikišę kiaušinį prie ryškios šviesos. Kuo daugiau jame oro, tuo ilgiau užsigulėjęs yra kiaušinis.

Kiaušiniais pasimėgavome, o ką daryti su lukštais?

Prekybos tinklo „Iki“ Panevėžio kulinarijos centro vadovė ragina mėgautis kiaušiniais ir neskubėti išmesti kiaušinių lukštų, nes jie – taip pat naudingi organizmui: „Kiaušinių lukštuose yra daug organizmui naudingo kalcio, taip pat vario, fluoro, geležies, fosforo, cinko ir kitų, organizmui reikalingų mikroelementų. Tad iš kiaušinių lukštų galite pasigaminti natūralų maisto papildą. Kiaušinių lukštus gerai nuplaukite ir nuskalaukite po tekančiu drungnu vandeniu, pavirkite vandenyje kelias minutes, tuomet nulupkite ir pašalinkite kiaušinių vidinėje pusėje esančią plėvelę. Kiaušinių lukštus kelioms valandoms padėkite tamsioje gerai vėdinamoje vietoje, kad jie pilnai išdžiūtų, o išdžiūvusius sugrūskite iki pudros konsistencijos. Šiais kiaušinių lukštų milteliais galite gardinti patiekalus ar vartoti juos tiesiog kaip papildą, sumaišius su keliais lašais citrinų sulčių. Tai daryti reikėtų kelis kartus per dieną, suvartojant po 0,3–0,5 g miltelių“.

Kiaušinių lukštuose yra daug organizmui naudingo kalcio, taip pat vario, fluoro, geležies, fosforo, cinko ir kitų, organizmui reikalingų mikroelementų. Tad iš kiaušinių lukštų galite pasigaminti natūralų maisto papildą.
Vilma Juodkazienė
Kiaušiniai

Kiaušinių lukštus panaudoti galite ir netrukus prasidėsiančiuose sodo darbuose. Kiaušinių lukštai neutralizuoja dirvožemio pH lygį, todėl susmulkintus juos berkite į kompostą arba tiesiog naudokite kaip mineralines trąšas, pabarstydami sutrintų kiaušinių lukštų aplink augalus, ir papurendami žemę, kad ji greičiau įsisavintų naudingąsias kiaušinių lukštų medžiagas.

Dar vienas įdomus ir naudingas kiaušinių lukštų panaudojimo būdas – daiginti juose sodinukus. Jei mėgstate minkštai ar pusiau kietai virtus kiaušinius, likusius sveikus kiaušinių lukštus su nupjautomis viršūnėlėmis panaudokite vietoje daigų vazonėlių: priberkite į lukštus žemių ir pasodinkite sėklytes, nepamiršdami lukšto apatinėje dalyje pradurti skylutės vandeniui nutekėti. Tai ir puiki Velykinio stalo dekoracija!