Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Citrusiniai vaisiai – ne tik nauda sveikatai

Žiemos švenčių be apelsinų ar mandarinų tikriausiai neįsivaizduoja niekas: rudens ir žiemos metu į pirkinių krepšelius juos deda kone kiekvienas.

Apelsinai bei kiti citrusiniai vaisiai – greipfrutai, mandarinai, citrinos – ne tik pakelia nuotaiką, bet ir yra nepamainomas vitaminų šaltinis. Teisingai parinkti ir saikingai vartojami citrusai gali būti puikus būdas kovoti su peršalimo ligomis, kurios žiemą užklumpa net ir pačius atspariausius.

„Daugiausiai vitamino C ir antioksidacinių savybių turi citrinos. Pagardinkite vandenį pusės citrinos sultimis ir gausite visą reikiamą šio vitamino paros normą, – pasakoja prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė. – Į kasdienės mitybos racioną verta įtraukti ir daug skaidulų turinčius greipfrutus, taip pat mandarinus, apelsinus, kuriuose yra B grupės vitaminų, būtinų imuninės ir nervų sistemos funkcijoms palaikyti.“

Citrusiniai vaisiai – ne tik skanus ir sveikas užkandis. Juos sudžiovinę galite pasigaminti originalias švenčių dekoracijas eglutės, dovanų ar namų puošybai.

„Neskubėkite išmesti ir nuluptų citrusinių vaisių žievelių. Jos turi malonų aromatą, tad puikiai tinka ir namų kvapams ruošti, ir arbatoms pagardinti“, – pataria J. Sabaitienė ir dalinasi keliomis idėjomis, kaip sumaniai ruošiantis šventėms panaudoti citrusinius vaisius.

Namų kvapas su apelsinais

Apelsinus supjaustykite 0,5-1 cm plonumo riekelėmis, sudėkite ant grotelių ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 80 laipsnių. Džiovinkite jas maždaug 4-6 valandas, nepamiršdami retkarčiais patikrinti. Jei apelsinai juoduoja, kaitrą šiek tiek sumažinkite.

Atvėsusias apelsinų riekeles ir smulkias pušų, kadagių ar eglės šakeles sudėkite į medžiaginius maišelius. Jei norite, kad aromatas būtų labai subtilus, maišelį užriškite. Jei mėgstate intensyvesnį aromatą – jį šiek tiek praverkite.

Maišelį papuošę pasirinkto augalo šakele, apelsino skiltele ir cinamono lazdele, turėsite ne tik aromatingą namų kvapą, bet ir dailią šventinę dekoraciją.

Žvakidė iš apelsino ar greipfruto

Puiki idėja taupantiems laiką ir nenorintiems išlaidauti – rankų darbo žvakidė, kuriais prireiks tik apelsino ar greipfruto, žvaigždinio anyžiaus ir paprastos žvakutės.

Vaisiaus viršūnėlėje išpjaukite žvakės dydžio ir gylio apskritimą. Kelis žvaigždinius anyžius susmulkinkite į gabaliukus ir subeskite juos norima forma į vaisiaus žievelę, priklijuokite kelis pilnus žvaigždinius anyžius. Jūsų žvakidė jau pagaminta – tereikia įdėti žvakutę ir mėgautis malonia sklindančia šviesa bei nosį kutenančiu aromatu.

Originali puošmena dovanoms pakuoti

Susidžiovinę apelsinų ar kitų citrusinių vaisių skiltelių, jas galėsite panaudoti dovanų puošybai. Puikiai dera su džiovintomis gėlėmis, tačiau jei gėlių neturite, visuomet galite panaudoti ir pušų, kadagių ar eglės šakeles.

Džiovintas citrusų skilteles tiesiog priklijuokite prie dovanų pakavimo popieriaus arba pradurkite nedideles skylutes ir perriškite siūlu ar plona virvute.

Rankomis gaminta namų dekoracija

Dekoracijos pagrindą galite pasigaminti iš vielutės, tačiau jei laiko neturite, galite panaudoti orkaitės ar grilio groteles. Dekoracijai pagaminti tinka patys įvairiausi džiovinti citrusiniai vaisiai, taip pat cinamono lazdelės, žvaigždinis anyžius.

Kiekvieną ingredientą prie pagrindo galite pritvirtinti plonu siūliuku. Šiek tiek laiko sutaupysite, jei susidėlioti norimą kompoziciją ir ją suklijuosite skystais klijais, o tuomet pritvirtinsite siūlais ar plona virvute. Nepamirškite papuošti smulkiomis šviečiančiomis lemputėmis.