Kalėdų Kalėdos

Tinklaraščio autorė dalinasi, jog pati kiekvienais metais kepa imbierinius sausainius, kalėdinius sausainius su džemu ir juos įpakavusi dovanoju artimiesiems per Kalėdas.

„Dažniausiai šiuos sausainius kepu likus kelioms savaitėms iki Kalėdų ir pakuoju kaip dovanas draugams ir giminėms, nes dovanoju kasmet ir kepu daugiau kitiems, negu sau“, – kalba ji.

Tinklaraščio autorė priduria, kad dovanos padarytos rankomis sukuria malonesnį jausmą dovanojimo metu.

„Labai rekomenduoju išsikepti ne tik sau, bet ir įteikti bent po kelis sausainius dovanų!“, – sako ji.

Indrė pasidalino savo imbierinių sausainių receptu. Pasak jos, iš žemiau pateikto kiekio išėjo 45 nuotraukoje matomi sausainiai.

Imbieriniai sausainiai be gliuteno

Sausainiams:

  • 60 g medaus
  • 70 g margarino
  • 1 kiaušinio
  • 80 g rudojo cukraus
  • 2 šaukštelių meduolių prieskonių
  • pusės nubraukto a.š. kepimo miltelių
  • 330 g schar mix it farina miltų be gliuteno
  • 1 a.š. ksantano gumos (jei turite)

Glajui:

  • 1 M dydžio kiaušinio baltymo
  • 170-200 g cukraus pudros
  • 2 šaukštų citrinos sulčių


Autorės patarimai:

Pasak tinklaraščio autorės, margariną galima keisti sviestu, bet su margarinu tekstūra ganausi daug švelnesnė ir sausainiai tampa mažiau trapūs.

„Cukraus pudros kiekis priklauso nuo to, kaip norėsite dekoruoti. Jei dėsite 170 g – bus skystesnis glaistas, galėsite lengviau tepti“, – teigia ji.

Anot autorės, kuo daugiau pudros, tuo tirštesnis glaistas

Gaminimas:

Anot recepto autorės, į dubenį reikia įdėti margariną, medų, ir cukrų bei viską pašildyti mikrobangų krosnelėje arba ant garų, kol viskas išsilydys ir cukrus aptirps.

„Muškite kiaušinį ir plakite mikseriu iki kol visiškai ištirps cukrus. Jei cukrus netirpsta, o masė atvėso, galite dar šiek tiek pašildyti ir vėl paplakti“, – sako ji.

Po to įberkite meduolių prieskonių ir gerai išplakite.

„Galiausiai berkite miltus, kepimo mitelius, ksantano gumą ir labai gerai išmaišykite šaukšto pagalba, galiausiai minkykite. Tešla bus minkšta, bet jau nelipni“.

Tinklaraščio autorė siūlo sausainius gaminti iškarto, kol tešla dar šiek tiek šilta ir jos tąsumas geriausias.

„Imkite nedidelį tešlos gabalą ir ant miltais pabarstyto stalvirščio iškočiokite iki maždaug 0.5-0.7 mm storio. Kočiojant tešlą vis pakeiskite pusėmis, kad tešla nepriliptų prie stalvirščio. Spauskite norimo dydžio sausainius ir juos perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos“, – sako ji.

Sausainius kepkite 200 °C orkaitėje apie 15 minučių, svarbu neperkepti.

„Kepimo laikas labai priklauso nuo jūsų orkaitės, tad geriausia pradėti stebėti jau po 8 kepimo minutės“, – sako Indrė.

Glajui:

Anot jos, glajui reikės išplakti baltymą iki standžių putų, į masę reikia įpilti citrinos sultis ir cukraus pudrą.

„Plakite iki kol masė taps blizgi ir jau sunkiai (su 170 g pudros) arba visai (su 200 g pudros) nebekris nuo mikserio šluotelių“, – kalba ji.

Vis daugiau žmonių atsigręžia į „pasidaryk pats“ filosofiją

Pasak parduotuvių atstovų, rankų darbo gaminiai nėra nieko naujo, tačiau pastaraisiais metais vis daugiau žmonių atsigręžia į „pasidaryk pats“ filosofiją.

Pasak „Maxima LT“ Rinkodaros departamento direktorės Renatos Kežionienės, tam įtakos turi aibė priežasčių: didesnis dėmesys tvarumui ir ekologijai, karantino metu susiformavę įpročiai, originalumo paieškos, galimybė nukreipti savo mintis į malonų projektą po darbo dienos streso, o šiemet infliacija pridėjo ir siekį sutaupyti.

Aosciatyvi nuotr.

„Spalio mėnesį „Maximos“ užsakymu „Spinter Research“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad Kalėdų dovanas šiemet patys gaminti ketina 5 proc. žmonių. O pačios populiariausios Kalėdų dovanos bus valgomos – jas šiemet dovanos net 52 proc. apklaustųjų“, – kalba ji.