Padauginti nereikėtų

Anot specialistės, citrusiniai vaisiai, kaip ir visi kiti, yra vertingi dėl kelių dalykų. „Visų pirma, dėl antioksidantų, tarp kurių – ir vitaminas C. Tai medžiagos, kurios padeda stiprinti mūsų imunitetą, taisyti padarytą žalą. Antra, vaisiai turi skaidulų, maitinančių mūsų gerąsias bakterijas ir suteikiančių sotumo jausmą. Trečia, vaisiuose yra daug skysčių, o kai yra šalta, žmonės dažnai vengia pakankamai gerti. Vaisiai yra ir kupini natūralių cukrų, dėl ko mes juos labai mėgstame. Kai yra tamsu ir esame pavargę, cukrai tonizuoja, tačiau jų perteklius gali veikti atvirkščiai“, – sakė pašnekovė.

Dėl šios priežasties vaisių reikėtų nepadauginti. „Kai valgome vaisius kaip užkandį, tai yra geras pasirinkimas, kuris mums duoda naudos. Bet jei vaisius imsime valgyti kilogramais, ypač vakare prisėdę prie televizoriaus, gali sutrikti miegas, pradėti augti svoris, sutrikti virškinimo veikla: gali pradėti pūsti pilvą ar suaktyvėti rėmens pojūčiai. Rekomenduojama vaisius valgyti užkandžiui vieną kartą per dieną. Jei žmogus sportuoja papildoma vaisių porcija rekomenduojama per pusvalandį po sporto. Daug kas vaisių vengia vakare, bet ir po vakarinio sporto jie rekomenduojami. Verta paminėti, kad nulupus citrusinių vaisių žievelę nereikėtų kruopščiai lupti balto požievio, nes jame yra labai daug vertingų skaidulų. Jį suvalgę kartu su vaisiumi, ilgiau jausitės sotesni, be to, skaidulos skatina maisto judėjimą žarnyne ir neleidžia užkietėti viduriams“, – pasakojo dietistė.

Ji perspėja, kad nors citrusinių vaisių žievės nevalgome, vaisius vis tiek būtina nuplauti. „Dalis žmonių citrusinių vaisių neplauna, bet tai yra klaida. Juk lupate ir valgote tomis pačiomis rankomis, tad geriau prieš vartojimą vaisių nuplauti. Kitas svarbus momentas – jei naudojate citrusinių vaisių žievelę kepiniams, kremams, naudokite tik ekologiškų vaisių žieveles. Galite nusipirkti daugiau tokių, tarkime, apelsinų ar citrinų. Sutarkuoti jų žievelę, sudėti į ledo kubelių formas ir užšaldyti. Taip kaskart turėsite žievelių, kai tik jų prireiks. Užšaldytos žievelės puikiai išlaiko savo aromatą ir skonį, tik užšalusius kubelius sudėkite į sandarų šaldymui skirtą maišelį, kad nepritrauktų kvapų iš kitų šaldiklyje esančių produktų“, – patarimais dalijosi V. Kurpienė.

Dietistė pataria žmonėms, kurie yra daug kam alergiški ar kenčia nuo dilgėlinės, citrusinius vaisius valgyti saikingai, o tiems, kurie vartoja vaistus nuo įvairių lėtinių ligų, atsargiai mėgautis greipfrutais ir jų giminaičiais pomelais. „Greipfrutai ir pomelai gali keisti tam tikrų vaistų poveikį, todėl apie tai reikėtų pasidomėti prieš juos vartojant“, – sakė pašnekovė.

Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas sakė, kad šaltasis metas – geriausias metas pasisemti vitaminų iš citrusinių vaisių, mat dabar yra jų derliaus įkarštis. „Į mūsų parduotuves švieži ir kvepiantys įvairių rūšių mandarinai, apelsinai, greipfrutai, citrinos atkeliauja iš saulėtų Egipto, Turkijos, Meksikos, Izraelio, Kinijos, Pietų Afrikos, Argentinos ir Ispanijos kraštų“, - vardijo pašnekovas.

Anot jo, dažniausiai pirkėjų krepšeliuose žiemą atsiduria mandarinai, kurie daugeliui asocijuojasi su Kalėdom – jie tampa ne tik gardžiu bei sveiku užkandžiu, bet virsta ir kvepiančiais papuošimais namuose, dovanų dekoro elementu ar ingredientu šventiniams kepiniams.

Mandarinų nauda

Kalbant apie šventinį stalą, daugeliui vis tik jis neatsiejamas nuo mandarinų. Anot V. Kurpienės, mandarinai išties naudingas vaisius. „Iš visų citrusų mandarinuose daugiausia antioksidanto hesperidino. Pavadinimas negirdėtas, bet mums svarbiausia ne jis, o tai, kad ši medžiagą ypatingai gerai suintensyvina vitamino C veikimą ir skatina kolageno gamybą. 4-iuose mandarinuose (200 g) yra: 88 proc. vitamino C dienos normos, o tai gali padėti išlaikyti skaistesnę, stangresnę odą. Šildymo sezono metu tai dar svarbiau, nes sausas oras tiesiog akivaizdžiai blogina odos situaciją, o mes turime skanų išsigelbėjimą nuo šios bėdos“, – šypsojosi pašnekovė.

Nereikėtų pamiršti ir folio rūgšties – 4-iuose mandarinuose yra 8 proc. dienos normos. „Ši medžiaga naudinga organizmo augimui ir vystymuisi. Taip pat jos reikėtų vartoti ir nėščioms moterims, mat folio rūgštis padeda išvengti kūdikio nervinio vamzdelio defektų. Taip pat 4-iuose mandarinuose yra ir 8 proc. kalcio dienos normos. Jis padeda palaikyti kaulų struktūrą, raumenis, sąnarius bei suteikia dantims tvirtumą. Teigiama, kad didesnis kalcio vartojimas daro poveikį mažesniam riebalų kaupimui organizme ir spartina medžiagų apykaitą“, – teigė pašnekovė.

Be viso to, mandarinai yra ir magnio šaltinis. „Jis padeda palaikyti normalų širdies ritmą, apsaugoti nuo cholesterolio, stiprinti imunitetą. Mandarinus labai patogu įsimesti užkandžiui, viena bėda, kad jie taip skaniai kvepia, kad jei būsite ne vieni, teks paimti porciją ir draugui“, – juokėsi V. Kurpienė.

Kuo naudingas persimonas?

Dar vienas žiemos sezono vaisius yra persimonas. Anot dietistės, jame yra itin gausu vitamino C (100 g – visos dienos norma), geležies, kalio, skaidulų, kurios padeda gerinti žarnyno mikrobiotą,
įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų.

Ji rekomenduoja gerai prinokusius vaisius laikyti šaldytuve, nes jie greitai genda, o kietus ir dar pilnai nesunokusius persimonus palikti kambario temperatūroje, kol sunoks. „Greičiau sunokinti padės įvyniojimas į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais, kurie natūraliai išskiria nokimo dujas“, – sakė V. Kurpienė.

Persimonai

Persimono gabalėlius ji ragina valgyti su visa žievele, mat ji suteiks didesnį sotumo jausmą. „Persimonai tinka desertams, jie puikiai pakeičia cukrų ar medų, galima juos dėti į pyragus ar panaudoti gaminant želė. Be to, persimonai dera su lapinėmis daržovėmis, sūriu ir jogurtu, riešutais, sėklomis“, – pasakojo pašnekovė.

Tiesa, šiais vaisiais nereikėtų piktnaudžiauti, nes persimonas yra viena kaloringiausių uogų, turinti 127 kcal/100 g. „Įdomu, kad japoniška jų rūšis turi dvigubai mažiau kalorijų – vos 70 kcal. Pas mus dažniausiai parduodami iš Ispanijos ir Italijos atkeliavę persimonai, kurie yra saldesni. Palyginimui, dėl didesnio cukrų kiekio baramos vynuogės turi 67 kcal /100 g, t. y., net du kartus mažiau nei persimonai. Tačiau viskas gerai, kas su saiku. Aš persimonus labai mėgstu, susipjaustau ir valgau, man tai vienas geriausių desertų. Bet dėl didesnio cukrų kiekio persimonus riboti reikėtų sergantiems diabetu, dilgėline, turintiems bet kokių alergijų, turintiems GERL (rėmenį) reikia vengti pernokusių vietų – jose daug histamino. Pernokusias vietas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galite valgyti“, – sakė dietistė.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kalėdų Kalėdos“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją