Įveik erkes!

Įveik erkes

Džiaugiasi, kad laiku kreipėsi į gydytojus: liga vyro vos nepražudė

Vievyje gyvenantis 51-erių Kęstutis net neįtarė, kad prieš dvejus metus pablogėjusi sveikata – visai ne gripas, kaip iš pradžių jis manė.

„Užpraeitais metais susirgau – galvojau, kad gripas. Pasirodo, tai buvo erkinis encefalitas. Sveikatai pablogėjus, dvi savaites pragulėjau ligoninėje, tada dar 3 dienas jaučiausi geriau. Deja, bet po jų liga vėl stvėrė – gerai, kad laiku spėjau kreiptis į medikus, nes jie sakė, kad jei dar dvi dienas būčiau nieko nedaręs, tai būčiau ir kojas pakratęs“, – sako Kęstutis.

Pablogėjus sveikatai, jis buvo paguldytas į Elektrėnų ligoninę, kurioje praleido apie mėnesį. Vyras prisimena, kad visą šį laiką jam buvo daroma lašelinė infuzija, o kova su liga nebuvusi lengva.

„Ligoninėje gal būčiau ir ilgiau gulėjęs, bet mano palatoje mirė žmogus. Jaučiausi blogai, o mane tai labai išgąsdino. Prašiau gydytojų mane paleisti, nes kitaip pabėgsiu“, – prisimena Kęstutis.
Asmeninio albumo ir Unsplash nuotr. koliažas

Nors šiandien vyras džiaugiasi išsikapstęs iš sunkios ligos, jis prisipažįsta, kad su ligos pasekmėmis turi gyventi iki šiol.

„Išsikapsčiau šiaip ne taip, bet dabar pasekmės liko. Liga paveikė mano atmintį, per smegenis davė – pamirštu viską. Kadangi persirgau ne tik erkiniu encefalitu, bet ir Laimo liga, tenka gyventi ir su kaulų skausmu, o ypač skauda stuburą“, – skaudžia patirtimi dalinasi Kęstutis.

Šiandien vyras nepraranda pozityvumo, tačiau nori visus įspėti

Nepaisant netikėtai užklupusios negalios, vyras nepraranda pozityvumo – priešingai, dalijasi juo su vietos bendruomene Vievio buitinių paslaugų centre, kurio socialinių darbų komandoje su nepaprastu kruopštumu mezga pirštines, kojines, batukus mažyliams.

Centrą vyras atrado gavęs neįgalumo grupę. Mezgėjo specialybę profesinėje mokykloje įgijęs vyras džiaugiasi galimybe užsiimti mėgstama veikla, o šiuo džiaugsmu noriai dalijasi ir su aplinkiniais – tiesa, pandemija šiuo metu verčia rankdarbius kurti namuose.

Vis dėlto, savo istorija pasidalinęs vyras nori visus įspėti: kadangi Lietuva pagal gausų erkių paplitimą laikoma endemine zona, leisdami laiką gamtoje turime būti itin atsargūs.
Laimo liga

„Myliu gamtą – joje atsipalaiduoju uogaudamas, grybaudamas. Be gamtos negaliu, tačiau svarbu nepamiršti, kad joje tyko erkės. Nuo jų platinamo erkinio encefalito pirmiausia saugo skiepai, bet ir be to būtina save pasitikrinti po buvimo gamtoje, rengtis baltai“, – pataria Kęstutis.

Liga gali būti mirtina: svarbu žinoti, kaip apsisaugoti

Skaičiuojama, kad dar 2018 metais erkiniu encefalitu Lietuvoje susirgo 384 asmenys, 2 iš jų mirė, o Laimo liga susirgo 2293 asmenys. O štai 2019 metais erkinis encefalitas pareikalavo net 6 žmonių gyvybių. Lietuvoje kasmet šia liga suserga apie 300-600 žmonių, dažniausiai per metus miršta 1-3. Mirštamumas nuo šios ligos siekia 0,5-4 proc.

Net ir pasveikus nuo erkinio encefalito, dažnai pasireiškia liekamieji reiškiniai, iš kurių dažniausi – negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai.

Kaip skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), erkinis encefalitas yra sunki virusinė liga, kuri pažeidžia galvos smegenis, jų dangalus ir periferinius nervus. Inkubacinis periodas trunka 2–33 dienas, vidutiniškai 7–14 dienų. Pirmoje ligos fazėje pasireiškia karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmas, nuovargis. Vėliau seka „tariamo pasveikimo periodas“, po kurio atsiranda centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai.
Sergamumas erkiniu encefalitu, pagal ULAC duomenis

Lietuva priskiriama prie endeminių erkinio encefalito atžvilgiu šalių, kurioje erkiniu encefalitu galima užsikrėsti bet kuriame šalies regione. Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai. Yra išskiriamos dvi skiepijimo schemos – įprastinė ir pagreitinta. Įprastine schema rekomenduojama skiepytis ankstyvą pavasarį, dar neprasidėjus erkių aktyvumui. Skiepijant įprastine schema, pirmosios dozės įskiepijamos 1–3 mėn. intervalu, trečiosios ir sustiprinančiųjų dozių intervalai priklauso nuo vakcinos gamintojo rekomendacijų.
Laimo ligą sukelia Borrelia rūšies bakterijos. Žmogus užsikrečia įsisiurbus nimfoms arba suaugusioms erkėms. Skiriamos trys Laimo ligos stadijos – ankstyva lokalizacijos, ankstyva diseminacijos ir vėlyva (lėtinė). Pirmoji stadija prasideda praėjus kelioms dienoms/savaitėms (dažniausiai – 10 dienų) po borelijų patekimo į organizmą. Matomas lokalus odos uždegimas, vadinamas migruojančiąja eritema. Vėliau seka nervų sistemos, sąnarių, širdies sistemos, odos ar kiti pažeidimai.
Sergamumas Laimo liga, pagal ULAC duomenis

Norint apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų, patariama poilsiaujant gamtoje tinkamai apsirengti – rinktis šviesius, prigludusius rūbus ilgomis rankovėmis, užsidėti kepurę. Patariama nuolat apsižiūrėti, ar per drabužius neropoja erkės, prieš vykstant į gamtą ir būnant joje naudoti repelentus (erkes atbaidančias medžiagas).
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)