Baltijos jūra – kelias į žalią ir nepriklausomą rytojų

Su tokia žinute net 9 mėnesius ekspedicijos dalyviai pėsčiomis žygiuos net 6000 km aplink Baltijos jūrą, žygio metu kirsdami 8-ių Baltijos jūrą juosiančių valstybių sienas. Įspūdinga kelionė prasideda kovo 11 dieną.

„Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ palaiko ekspediciją ir kviečia drauge išsaugoti Baltiją. Mes pirmieji Baltijos šalyse vystome energetikos projektus jūroje, pasitelkdami jūrinį vėją ir dėdami reikšmingus žingsnius viso regiono energetinės nepriklausomybės link. Baltijos jūra mums ne tik malonus akiai vaizdas ir gaivinančios bangos karštą vasaros dieną, tai – kelias į žalią ir nepriklausomą rytojų. Mes privalome išsaugoti Baltijos jūrą ateities kartoms, nes su ja mes esame stipresni, galingesni ir nepriklausomi“, – pranešime spaudai sako „Ignitis renewables“ komunikacijos partneris Paulius Kalmantas.

Pasak jo, „Ignitis renewables“ siekia užtikrinti regiono energetinį saugumą ir nepriklausomybę vystant žaliąją energiją, tausojant aplinką ir mažinant klimato kaitą. Vienas didžiausių šiuo metu mūsų vykdomų projektų šiems tikslams pasiekti yra pirmasis Lietuvoje ir Baltijos šalyse jūrinio vėjo elektrinių parkas. Elektros energijos gamyba pasitelkiant vėją jūroje yra naujovė mums visiems ir puiki proga atkreipti dėmesį į Baltijos jūrą, todėl „Ignitis renewables“ kviečia išsaugoti Baltiją.

Imtis veiksmų gali kiekvienas

Tuo tarpu kitos iniciatyvą palaikančios įmonės „Tele2“ generalinis direktorius Lietuvai ir Baltijos šalims Petras Masiulis įsitikinęs, jog kiekvienas žingsnis, skatinantis mus gyventi ir veikti tvariau bei atsakingiau, yra svarbus: „Keisti savo įpročius ir imtis veiksmų, kurie gali padaryti poveikį, gali kiekvienas. Įmonė savo veikloje siekia nulinio CO2 pėdsako, o jūros ir vandenynai, kaip ir miškai, yra atsakingi už deguonies gamybą, todėl svarbu juos prižiūrėti ir tausoti. Su Baltijos jūra visi jaučiame santykį – ji mūsų visų. Sutapimas, kad aplink ją išsidėsčiusios ir šalys, kuriose „Tele2“ teikia paslaugas, todėl žinome, kad jūros tausojimas rūpi ir mūsų klientams.“

P. Masiulio teigimu, parama šiai iniciatyvai prisideda prie kitų bendrovės su tvarumu ir aplinkosauga susijusių veiksmų. Savo veikloje „Tele2“ naudoja tik žaliąją energiją iš atsinaujinančių šaltinių, atsisakė popierinių sutarčių pasirašinėjimo salonuose ir sumažino popieriaus naudojimą biure, taip pat sumažino automobilių parką ir pasiūlė darbuotojams alternatyvius keliavimo būdus. Mobiliojo ryšio operatorius užsibrėžė tikslą iki 2025 metų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį visoje veiklos grandinėje sumažinti 90 proc. (lyginant su 2019 m.), o iki 2035 m. pasiekti nulinę emisiją.

Laukia nemenki išbandymai

„Keliaujant aplink Lietuvą daugiausia reikėjo ne fizinio pasiruošimo, bet psichologinio. Aišku, žygiuosime komandoje, bet turiu omenyje asmeninį ryšį su savimi. Fizinė būklė taip pat svarbi, keliausime apie 30 km kasdien beveik 250 dienų. Ilsėsimės vieną dieną per savaitę. Jei yra problemų su sąnariais ar stuburu, žinoma, tai reikėtų įsivertinti. Komandinis darbas taip pat labai svarbus, nes ekspedicijos bei komandos sėkmė, savijauta ir būsena, priklauso nuo kiekvieno nario. Turėsime matyti, suprasti, išgirsti ir palaikyti vienas kitą. Eisime, valgysime, miegosime, viską veiksime kartu“, – artėjančio žygio planus dar pernai rudenį pranešime spaudai pasakojo ekspedicijos vadovas Giedrius Bučas.

Pranešime spaudai nurodoma, jog Kovo 11 d. ekspedicijos komanda, lydima globėjo, už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingo ES Komisijos nario Virginijaus Sinkevičiaus ir kitų rėmėjų, oficialiai pradės ekspediciją. Pirmasis etapas prasidės nuo Smiltynės – šiauriausio Lietuvos Kuršių Nerijos taško.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)