Konferencijos sumanytojas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius kartu su Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos ministrais aptars, kas pasiekta nuo pirmosios 2020 m. vykusios konferencijos „Mūsų Baltija“ ir ką dar reikia nuveikti šios jūros būklei gerinti.

Virginijus Sinkevičius

Europos Komisijos (EK) duomenimis Baltijos jūra – labiausiai užteršta Europoje. Jai poveikį daro biologinės įvairovės nykimas, klimato kaita, eutrofikacija, peržvejojimas ir didelis užterštumas įvairiais teršalais, pavyzdžiui, vaistais bei šiukšlėmis, ypač plastiko atliekomis.

Šiuo metu 97 proc. Baltijos jūros yra paveikta eutrofikacijos, dėl kurios mažėja deguonies kiekis. Mažiau deguonies reiškia mažiau žuvų ir gyvybės jūroje, todėl ekosistema tampa trapesnė ir pažeidžiamesnė. Socialinė ir ekonominė nauda taip pat yra mažesnė, daromas neigiamas poveikis žuvininkystei.

Be to, Baltijos jūros dugne tebėra apie 300 tūkst. tonų nesprogusios abiejų pasaulinių karų amunicijos. Ji teršia Baltiją ir užkerta kelią ekonominės veiklos plėtrai jūroje, tad daugiausia dėmesio konferencijoje ir bus skiriama šiai problemai aptarti bei ieškoti būdų ją spręsti.

V. Sinkevičius džiaugiasi, kad pavyko sutelkti valstybes antram susitikimui.

„Penktadienį bus itin svarbu, kad valstybių atstovai sutiktų konkretiems įsipareigojimams laike. Nesinorėtų, kad pradėti darbai ir sutelkta politinė valia išliktų tik tol, kol Europos Komisijoje yra tuo besirūpinančių žmonių“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją