Iš lėto į Kalėdas

O nustebinti tikrai galima! Užmerkite akis ir pajuskite visus namus užliejantį iš orkaitės tik ką ištraukto papajų pyrago aromatą, burnoje tiesiog tirpstančius karamelizuotus saldžiuosius svogūnus ar tikromis Kalėdomis kvepiančius baravykais įdarytus baklažanus.

„Dryžuotieji mažieji baklažanai, natūraliai sunokę itin saldūs klementinai, Kanarų papajos – tai specialios aukščiausios kokybės „Paradiso" linijos egzotiškos gėrybės, jau atkeliaujančios į mūsų parduotuvių lentynas. Ši linija šaltojo sezono metu palaipsniui papildys „Iki" vaisių ir daržovių skyrių daugiau nei 10 skirtingų rūšių gėrybių, kurios pirkėjus stebins netikėtomis spalvomis, dydžiu ir išskirtiniu skoniu, galinčiu tapti puikiu įkvėpimu dar neragautiems šventiniams patiekalams", – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė.

Gardusis papajų ir sūrio pyragas

Kokybiškos ir gardžios, Ispanijos salų klimato sąlygomis išpuoselėtos papajos ne veltui kažkada Kristupo Kolumbo buvo pavadintos „angelų vaisiumi" – regis, tokį gaivų skonį ir glotnią tekstūrą galima buvo sukurti tik danguje. Iš tiesų šie vaisiai auginami derlingoje Kanarų salų žemėje, lepinami tropikų saulės, tad sunoksta saldūs, sultingi ir džiugina ryškiomis spalvomis. Brandinamos ant medžių, surenkamos rankomis, kruopščiai atrenkant tik pačius geriausius vaisius – papajos, šį sezoną taps vienu iš geriausių delikatesų ant jūsų šventinio stalo.

Kokios Kalėdos be gardaus pyrago! Papajos minkštimą sumaišykite su 400 gramais tepamo varškės sūrio ir 2-3 šaukštais cukraus. Įmuškite porą kiaušinių ir vėl viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Kepimo indo dugną bei šonus padenkite sviestinės mielinės tešlos lakštais taip, kad neliktų laisvų tarpelių, o ant viršaus supilkite papajos ir sūrio tešlą. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, maždaug 45 minutes. Ištraukus leiskite atvėsti ir papuoškite cukraus pudra bei šviežių papajų griežinėliais.

Karamelizuotų saldžiųjų svogūnų pagardas

Sultingus saldžiuosius svogūnus pamėgs net ir vengiantys šios daržovės. Ši specialiai išvesta rūšis leis pamiršti ašaras ir svogūnams įprastą aitrų poskonį. Maistingi, išskirtinės kokybės svogūnai pasižymi švelniu saldumu, todėl puikiai tiks subtilesniems patiekalams, pavyzdžiui, daržovių tyrėms bei kremams.

Idėja šių metų Kalėdų stalui – karamelizuoti saldieji svogūnai, kurie puikiai tiks ir su skrudinta prancūziško batono riekele, ir su gardžia namine silkute. Paruošti paprasčiau nei paprasta, o skoniai nenusileis įmantriausiems Michelin virtuvės patiekalams.

Čiumpame kilogramą saldžiųjų svogūnų, juos nulupame ir pjaustome plonais, tolygiai griežinėliais. Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų kokybiško aliejaus, sumažiname kaitrą iki silpnos ir kaitiname svogūnus nuolatos pamaišydami, kad visi šonai sušiltų, suminkštėtų ir atskleistų geriausias savo skonines savybes. Svogūnams šiek tiek suminkštėjus, įpilkite šlakelį raudonojo vyno. 30 minučių lėto kepimo tikrai atsipirks, kai tik paragausite!

Grybais įdaryti dryžuotieji mažieji baklažanai

Derlingoji Andalūzija dovanoja mums gardų siurprizą – unikalios išvaizdos dryžuotus mažuosius baklažanus, atsargiai skinamus rankomis po vieną, kad jūsų stalą pasiektų idealios būklės. Mažesnio dydžio nei įprastos, įspūdingo dryžuoto rašto daržovės nudžiugins rafinuoto skonio bei tvirtos tekstūros minkštimu, lygia, blizgia odele ir neįtikėtina spalva. Dryžuotieji Almerijos baklažanai puikus atradimas gurmanams ir estetams, vertinantiems subtilias kulinarines patirtis.

Mažieji grybais įdaryti baklažanai taps tikrų tikriausia Kalėdų stalo puošmena, sočiu užkandžiu ar net mėsą galinčiu pakeisti pagrindiniu patiekalu.

4 baklažanus perpjaukite pusiau, išskobkite ir susmulkinkite jų minkštimą. Sutarkuokite porą morkų, susmulkinkite saldųjį svogūną, vieną aitriąją papriką, pievagrybius bei baravykus. Smulkintas daržoves ir grybus suberkite į įkaitintą keptuvę, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, pora šaukštų pomidorų tyrės. Pakepinkite porą minučių, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų ir sugertų skonius. Gauta mase įdarykite baklažanus, ant viršaus patarkuokite sūrio (tinka tiek fermentinis, tiek kietasis) ir kepkite orkaitėje, kol baklažanai suminkštės.