Dar vienas žingsnis didelės patirties link

Jau matėte virtuvės, svetainės, miegamojo ir vonios projektus. Ko tikisi iššūkį priėmę dalyviai kurdami balkono vizualizaciją? Jau ketvirtoje laidoje jėgas suvieniję savo sričių specialistai šįkart vėl kuria padėdami vienas kitam. Profesionali interjero dizainerė Monika Noreikienė neslepia, kad mokytis buvo įdomu.

„Patirtį vertinu teigiamai: sužinojome daug įdomių ir mūsų darbui reikalingų dalykų, gavome įrankių, žinių. Tik gerai“, – atvirauja M. Noreikienė.

Dirbtinio intelekto treneris Antanas Bernatonis prie interjero dizaino kūrimo šioje laidoje prisilietė pirmą kartą. Jaunas vyras sako, kad jam patinka mokytis, gauti įvairios patirties.

„Atėjau į šią sritį, nes dirbtinis intelektas leidžia įsikūnyti į skirtingus personažus, savotiškai įgauti supergalių. Prieš tai jokiais būdais jokia studija manęs nebūtų įsileidusi kaip interjero dizainerio. Su dirbtiniu intelektu galėjau pabūti kito personažo kailyje ir pabandyti pažaisti, kurti tai, kas įgaus realią formą. Tai buvo be galo įdomu“, – sako A. Bernatonis.

Antanas Bernatonis

Paskutinis kūrybinis iššūkis – balkonas

O iššūkių šiame projekte išties netrūksta. Kaip įrengti balkoną, kad jis būtų jaukus? Abu laidos dalyviai imasi dar vieno projekto, kurį netrukus išvys laidos žiūrovai.

„Procesas prasideda panašiai, tik kyla problema, kad dirbtinis intelektas, kai daro interjero dizainus, privelia nemažai klaidų – ir estetinių, ir panašiai. Su balkonu dar viena problema – jis vaizdą iškraipo dar labiau, dėl to sudėtingiau sukurti dizainą, reikia daugiau laiko. Su kitais dizainais užtekdavo 10–15 minučių, o prie šio gali tekti ir 20 minučių praleisti, – dalijasi, su kokiais iššūkiais susidūrė dirbtinio intelekto treneris. – Darau eksperimentus, žiūriu, kodėl iškraipo. Kartais užtenka įmesti pakartojimų, kartais reikia įmesti naujų detalių, kad jis pagaliau suprastų, ko aš iš jo noriu, kad nedarytų balkone baseino ar kad jo neišdidintų, nesudėtų detalių, kurių nereikia.“

„Iš mano praktikos, balkonas yra tokia erdvė, kuri klientams rūpi paskiausiai. Balkonas – daugiabučio fasado dalis, būna, statytojas turi net savo reikalavimų – kad būtų vienoda danga, vienoda stoginė, stiklinis ar medžiaginis stogelis. Standartiniuose mūsų daugiabučiuose balkonai nėra dideli, dažniausiai apsiriboja keliais kvadratiniais metrais, ir tikrai nėra daug pasirinkimo, kas į juos tilptų“, – patirtimi pasidalija dizainerė.

Monika Balionytė Noreikienė

Anot M. Noreikienės, balkone jie įrengs nedidelę erdvę su staliuku, kėdėmis, o balkono pagrindui pasirinkta betoninė danga. Jaukumui sukurti dizainerė dar įkomponavo gėlių vazonėlį.

Vizualizacijoms kurti skyrę savaitę dalyviai sukūrė galutinius projektus. Dirbtinis intelektas, kaip ir kiekvienoje laidoje, pateikia kelis pasiūlymus, dizainerės komanda įgyvendino vieną idėją.

Kaip patys dalyviai vertina savo darbą?

„Padarėme darbus, pavargome, dabar bus galima mėgautis vaisiais“, – nusišypso A. Bernatonis.

„Pabaigus bet kurį projektą, ateina šioks toks palengvėjimas, kartu – ir džiaugsmas, kad dar vienas projektas padarytas. Kol kas – tik kompiuterinė versija, paskui, turbūt, bus ir realybėje“, – neslepia jausmų M. Noreikienė.

Kelias nuo pirmos iki paskutinės vizalizacijos, anot A. Bernatornio, nebuvo lengvas. Tačiau jis buvo įdomus ir naudingas.

„Pradėjęs projektą, net neįsivaizdavau, kaip su tuo dirbti. Mokiausi su ta technologija, nors technologijos nėra sudėtingos, yra tam tikrų niuansų, jie išmokstami. Gauname gerų komentarų – tai leidžia tobulinti rezultatus. Balkonui, sakyčiau, pavyko „išspausti“ visai neblogų rezultatų“, – atvirauja dirbtinio intelekto treneris.

A. Bernatonis pristato tris vizualizacijas. Jas jau antrą laidą kūrė ir su profesionalų komanda, tad, anot jo, pavyko išgauti realesnį, modernesnį projektą. Taigi šįkart – daugiausia naudojami iš medžio ir stiklo pagaminti lauko baldai ir jaukumą kuriantys augalai bei vienas visiškai kitokio stiliaus itin minimalistinis projektas.

„Prieš tai mes apsižiūrėjome kartu su kolegomis, mat vėl esame viename biure. Dirbtinis intelektas naudingas: galima iškart dirbti su klientu, jam parodyti tam tikrus braižus. Galiausiai, viskas paremta tuo, koks biudžetas, kokios detalės reikalingos“, – apie dirbtinio intelekto naudą kurti ir keisti vizualizaciją tą pačią minutę bendraujant su užsakovu pasakoja A. Bernatonis.

Ilgametės patirties turinti dizainerė, kurdama vizualizacijas, atsižvelgia ne tik į balkono matmenis, bet ir į tai, ką iš tiesų matys žmogus. Pastelinės spalvos pinti lauko baldai netraukia nereikalingo dėmesio ir yra patogūs tiek priežiūros, tiek komforto prasme. O vazoninis augalas privačioje erdvėje suteikia jaukumo.

„Aš pirma parodau vaizdą, kaip pro langą matyti tos tikrosios balkono grotelės, ką žmogus, būdamas namuose ir užsidengęs langą užuolaidomis, matys. Jis matys tokį vaizdą, kaip ir jo daugiabučio kaimynas, – ne sukurtą virtualų pasaulį, o tokį, koks jis yra realybėje“, – paaiškina M. Noreikienė.

Suvienytos profesionalų jėgos taupo klientų laiką

Projekto metu bendro darbo patirties gavę dalyviai tos pačios nuomonės – suvienijus savo sričių profesionalų jėgas, gaunamas geriausias rezultatas.

„Mes nesiginčijome ir sutikome su vienu dalyku – kad dirbtinis intelektas šiuo atveju yra tiesioginis pagalbininkas, dirbant su klientu. Klientui nereikia kelias dienas laukti vizualizacijos, galima eksperimentuoti, pažinti jo norus, parodyti kelias variacijas ir, svarbiausia, tai galima atlikti per kelias minutes. Bet kurti patį interjero dizainą, kurį galima pateikti projektų įgyvendintojams, jau turi profesionalai, ir dirbtinis intelektas yra tik kaip pagalbininkas“, – reziumuoja A. Bernatonis.

„Kai tik susipažinome šiame projekte, mano komandai dirbtinis intelektas buvo ne nauja, bet dar nepažinta sfera. Dabar, kai pamatėme visą procesą, kaip šitai gali pagelbėti, suprantame, kad tai tikrai puikus įrankis vizualo kūrimo procese, pagalba bendraujant su klientu, kas svarbu interjero dizaino srityje. Komunikacija su klientu ir greitis yra kertiniai dalykai“, – priduria M. Noreikienė.

Pašnekovai neslepia, kad darbas su vizualicijomis baigėsi, tačiau dabar laukia sunkiausia dalis – visa tai, ką sukūrė, paversti realybe bei fiziškai įrengti butus.

„Pirksim vienas kito butą“, – nusijuokia A. Bernatonis, paklaustas, ko tikisi po paskutinių darbų.

Projektas atskleidė, kad iš dirbtinio intelekto tikėtis tobulų sprendimų dar išties anksti, tačiau jis gali tapti nepakeičiamu pagalbininku savo sritį išmanantiems profesionalams.

Visus penkis laidos dalyvių dizainus galite pamatyti Delfi projekto „Interjero dizaino (r)evoliucija“ laidose, o jau kitoje laidoje pamatysite, kaipgi atrodo realybėje dizainerės ir dirbtinio intelekto sukurti interjerai.

Laidos „Interjero dizaino (r)evoliucija“ dalyvių vizijos atgims „Hill City“ projekte. Projekto rėmėjas – „Hanner“.