Rytų ir Europos kultūros įkvėptas stilius

Kuriant interjerą jau kuris laikas stebimas „Asian Fusion“, dar kitaip vadinamo „japandi“ stiliaus, populiarumas. Iš Rytų šalių atėję pagrindai akcentuoja azijietišką hibridinį dizainą, apimantį kinų ir portugalų architektūros stilius. Interjero dizainerė M. Noreikienė sako, kad šiuo stiliumi siekiama pabrėžti harmonijos, pusiausvyros, ramybės ir paprastumo jausmą namuose.

„Pagrindiniai „japandi“ stiliaus elementai yra minimalizmas, neutralus fonas, sodrios spalvos, tamsesnė mediena ir natūralaus akmens paviršiai. Dar vienas svarbus dizaino stiliaus elementas – natūrali šviesa ir apšvietimas, kuriantis erdvesnės aplinkos įspūdį. Šis stilius atsispindi ir minkštuose balduose, pavyzdžiui, sofose, foteliuose ir kilimuose“, – apie „Asian Fusion“ stilių pasakoja dizainerė.

„Japandi“ stiliuje taip pat dominuoja esminis dizaino principas – dėmesys tvarumui. Baldai dažnai yra aukštos kokybės, pasižymi kokybiškumu ir nepavaldumu laikui.

„Kiekviena detalė yra parenkama tikslingai pagal erdvę, būdingos natūralios medžiagos, pavyzdžiui, medis, arba natūrali tekstilė, linas ir medvilnė. Dekoratyviniai daiktai yra rankų darbo ir pagaminti iš keramikos, akmens ar stiklo“, – pranešime spaudai teigia dizainerė.

Tendencijos keičiasi

M. Noreikienės teigimu, interjero tendencijas galima pajausti ir baldų salonuose.

„Naujausias tendencijas galima pamatyti salonuose, kurie siūlo minkštus ir korpusinius baldus, kėdes, stalus, komodas, spintas. Klientai dažnai prisižiūri pasaulinių inspiracijų, ieško įdomių dizaino sprendimų nuotraukose, o tada eina per salonus ir klausia, ką šie gali pasiūlyti“, – sako M. Noreikienė.

Monika Balionytė Noreikienė

Prieš 4–5 metus interjere vyravo ryškūs veliūro audiniai, žalios ar mėlynos sofos, kontrastų principas. Pasak jos, šiuo metu matomos kitokios tendencijos, klientai ieško natūralesnių medžiagų ir šviesių tonų.

„Dabar viskas yra atvirkščiai. Pastaruoju metu klientai nori, kad visos spalvos ir baldai plauktų viename fone. Jie nori, kad kuo daugiau baldų formų susilietų su visa būsto visuma. Pavyzdžiui, jei tai yra uždara spinta, tai jos fasado spalva turi būti tokia kaip sienos, kad eitum ir nesuprastum, kad čia spinta. Jeigu išsirenkama kreminė sofą, tuomet ieškoma ir kreminių virtuvės fasadų“, – pasakoja interjerus kurianti moteris.

Namai turi tarnauti žmogui

Įsirengti gražius namus yra ganėtinai lengva, bet, kad jie tarnautų šeimininkui, yra tikras iššūkis.

„Taip, man yra gražu daugelis dalykų, naujos tendencijos, nauji interjero sprendimai, tačiau to dažnai atsisakau. Man svarbiau pasiūlyti praktiškumo ir estetikos derinį“, – dalijasi dizainerė.

Ji pastebi tendenciją, kad klientai ne visada ieško praktiškų baldų, o labiau vaikosi tendencijų ir renkasi tai, kas yra ant „bangos“.

„Aš asmeniškai mėgstu praktiškumą. Klientams dažnai paaiškinu, kad tam tikri jų norimi baldai nėra kokybiški, greitai susidėvi, nėra pagaminti iš praktiško audinio. Visuomet akcentuoju, kad geriau ilgiau paieškokime, išlaukime, pažiūrėkime, bet suraskime tokį daiktą, baldą ar audinį, kuris būtų ne tik gražus, bet ir praktiškas, kad ilgiau tarnautų ne tik jūsų namams, bet svarbiausia jums“, – pranešime spaudai apibendrina M. Noreikienė.

Antanas Bernatonis

Tokiais principais dizainerė remiasi ir dalyvaudama „Interjero dizaino (r)evoliucija“ iššūkyje, kuriame ji kuria šiuolaikišką dviejų kambarių buto interjerą. Projekte interjerą taip pat kuria dirbtinio intelekto treneris Antanas Bernatonis, pasitelkdamas dirbtinio intelekto programas.

Po projekto „Interjero dizaino (r)evoliucija“ planuojama įgyvendinti dalyvių vizijas „Hill City“ projekte. Projekto rėmėjas „Hanner“.