Idėjos gimsta vos išvydus erdvę

Per pirmąsias dviejų savaičių užduotis patyrusi interjero dizainerė, interjero ir dekoro studijos „Menas gyventi“ vadovė Monika Noreikienė ir dirbtinio intelekto treneris, „WhyAI“ įkūrėjas, naujienlaiškio „GenZ.lt“ autorius, pirmasis „Human IPO“ Baltijos šalyse Antanas Bernatonis jau išbandė savo jėgas kurdami virtuvės bei svetainės interjerus. Trečioji užduotis – įrengti miegamąjį.

M. Noreikienė, vos apžvelgusi patalpą, kur bus įkurdinta jauki poilsio vieta, iškart suprato, ko čia reikia.

Pirmą kartą dizaino srityje save ir dirbtinio intelekto galimybes išbandęs A. Bernatonis juokauja, kad po tokių užduočių ima jaustis kaip profesionalas, erdvės užduočiai įgyvendinti mato labai daug.

Antanas Bernatonis

„Man atrodo, čia erdvės labai daug. Kai gyvenau „barake“, mes turėjome 15 kvadratinių metrų trims žmonėms. Ten reikėjo ir dirbti, ir gyventi. O čia dvigulė lova, tilps, man atrodo, ir spinta, ir du stalai, ir dar masažo stalui vietos liks“, – patirtimi ir idėjomis linksmai dalijasi dirbtinio intelekto treneris.

Interjerui sukurti skirta savaitė, kaip ir praėjusioms užduotims. Trečioji erdvė, anot M. Noreikienės, leidžia laisvai fantazuoti, kad būtų gražu, praktiška ir jauku.

„Man labai patinka lovos su metalinėm atkaltėm, bet, deja, realiame gyvenime žmonės tokių nenori. Jie nori praktiškumo, nori atsigulti, atremti galvas į minkštą galvūgalį. Bet jos gražios, – nusišypso dizainerė. – Taigi šiame interjere, kadangi jis nėra skirtas konkrečiam žmogui, mes tokią lovą ir įkomponavome. Toks mini svajonės išsipildymas.“

Poilsio, darbo ar ir grožio erdvė?

Su komanda miegamojo interjerą kūrusi moteris sako, kad poilsio kambarys padalintas į dvi dalis. Vienoje – lova ir miegamojo spintelės, kitoje, funkcinėje pusėje, įkomponuota spinta ir mažas kosmetinis staliukas, kuris gali pasitarnauti ir kaip nedidelė darbo vieta.

Kuriant dizainą vizualizacijomis stengiamasi išgauti kuo realesnį vaizdą, o tam pasitelkiamos vos kelios paprastos programėlės, su kuriomis, kaip sako M. Noreikienė, kuriamos realistinės ir „skanios“ vizualizacijos.

Monika Balionytė Noreikienė

Interneto platybėse idėjų anksčiau ieškojęs A. Bernatonis dabar susirado ir senų leidinių, – kaip pats juokauja, idėjų semiasi iš „močiutės žurnalų“.

Užduotys dirbtiniam intelektui, anot pašnekovo, formuojamos tais pačiais įrankiais, kaip ir pirmus kartus, tačiau šįkart papildomai bus naudojamas dar vienas įrankis – „Midjourney“.

„Kuo nuostabus šis įrankis? Tuo, kad jis leidžia iš tekstinio įrašo sukurti tai, ką norime. Tuomet mes galime kurti be jokių pavyzdžių vizualus ar ką tik pageidaujame. Lygiai taip pat galime daryti dizainus. Pavyzdžiui, aš įkėliau mūsų erdvės nuotrauką į tą įrankį ir jam sakau „įsivaizduok...“ Galima sakyti bet ką, kad ir taip: „Jei tai būtų zoologijos sodo miegamasis“. Vis įdomiau“, – linksmai darbuojasi dirbtinio intelekto treneris.

Pašnekovas sako, kad užduotis galima formuoti ir pagal konkretų stilių, spalvas ar net pagal tai, kaip turėtų atrodyti kambario kampai.

Išmaniosios programos ne itin jaučia erdvę

Per savaitę abu kūrėjai atrinko geriausius sprendimus, juos ir pristatė.

A. Bernatonis neslepia, kad net pasitelkus daugiau įrankių, darbo principas išliko toks pat, koks buvo ir pirmaisiais kartais.

„Vėl turime 4–5 skirtingo stiliaus interjero dizainus, kuriuos, jei nepatiks, galima labai greitai pakeisti. Turime minimalistinį skandinavišką stilių, kuris kartais, kaip čia, man pigus atrodo. Norėjau parodyti skirtumą. Renkantis iš minimalistinių, tai gali būti ir stalas. Aišku, lovos matmenys išeina mažesni, bet tai jau priklauso nuo poreikio, kas ten bus“, – rodo vieną iš sukurtų vizualizacijų dirbtinio intelekto treneris.

Dizainerė pastebi, kad siūlomas projektas neturi šiuolaikiškų sprendimų.
„Man šiek tiek senove dvelkia. Ir, aišku, kai žinau tą erdvę (mes matavome ją), matau, kad taip, kaip čia viskas idealiai sustatyta, netilps. Aš į viską žiūriu iš praktinės pusės. Vizualizacija neturi meluoti“, – sako M. Noreikienė.

Antano Bernatonio ir dirbtinio intelekto vizualizacija

Paprasti daiktai kuria prabangą

Dizainerių komandos darbas tapo tęstiniu jau sukurtų erdvių projektu. Išlaikytas tas pats stilius, naudoti švelnūs tonai.

„Nelygu, ko klientas nori, – ar jam reikia grožio stalelio, ar vietos dirbti kompiuteriu, ar aktualiau didesnė spinta per visą sieną. Šįkart aš pasiūliau praktiškai per pusę sienos spintos dalį, o kita dalis yra stalelis, – ką galima koreguoti, pasakoja vizualizaciją rodanti pašnekovė. – Tos lovos variantų galima nusipirkti internete. Galima atsisiųsti tik metalo konstrukcijos galvūgalį. Čiužinį su minkšta apačia – užsisakyti arba tiesiog nusipirkti pagal išmatavimus“, – vardija dizainerė.

Šalia lovos – dvi nedidelės spintelės, įprastai klientai to prašo. Nors miegamasis nėra vienspalvis, parinkta paletė rami ir puikiai dera.

Dirbtinis intelektas iškart perprato dizainerės stilių

Dirbtinio intelekto treneris atviras – M. Noreikienės sukurtas darbas žavi, o sau jis negaili kritikos.

„Gal aš esu senų pažiūrų. Gyvenu Švenčionėliuose, tikiu, kad prastas estetas buvau. Aš dar pažaisčiau su šita erdve. Mes galim iš jos pabandyt „išspaust“ ir prastesnio skonio savininkams“, – per kelias minutes pagal dizainerės vizualizaciją A. Bernatonis pateikia kelis kuklesnius, tačiau estetiškus sprendimus.

Kiekvienoje laidoje užduotis suplanuoti skirtingus kambarius gaunančių dalyvių sukurti projektai vėliau bus realizuoti „Hill City“ erdvėse.

Po projekto „Interjero dizaino (r)evoliucija“ planuojama įgyvendinti dalyvių vizijas „Hill City“ projekte. Projekto rėmėjas „Hanner“.