Dirbtinio intelekto galimybės

Specialaus Delfi projekto „Dizaino revoliucija“ prodiuserė Kornelija Jasiūnaitė pasakoja, kad laidos tikslas – parodyti, kaip atrodo tradicinio interjero kūrėjo darbas ir kaip tame darbe gali pagelbėti dirbtinis intelektas.

„Dirbtinio intelekto galimybės šiandien tikrai nemažos, stengiamės su jomis po truputį susipažinti, ir nors jis dar nėra tobulas, bet kartais galės padėti. Šio projekto misija – parodyti, kaip šie du dalykai [dizainerės darbas ir dirbtinis intelektas, aut. past.] gali susijungti į vieną ir kas iš to išeina. Pavyzdžiui, galime turėti virtuvės projektą, su kuriuo dirbo interjero dizainerė, ir dar patobulintą dirbtinio intelekto programų, vaizduotės. Vaizduote dirbtinis intelektas pasižymi, nes turi prieigą prie plataus interneto“, – dalijasi K. Jasiūnaitė.

Kornelija Jasiūnaitė

Pašnekovė sako, kad laidoje dirbtinio intelekto treneris, „WhyAI“ įkūrėjas, naujienlaiškio „GenZ.lt“ autorius ir pirmasis „Human IPOBaltijos šalyse Antanas Bernatonis atskleidė dirbtinio intelekto galimybes kurti ir parodė, kaip tai veikia.
„Antano Bernatonio užduotis buvo įveiklinti dirbtinį intelektą ir duoti užduotį tam tikroms programoms, su kuriomis pats pirmą kartą pažindinosi. Įdomu tai, kad jis pirmą kartą išbando save interjero dizainerio amplua ir visiškai nieko nesuprasdamas, tik pasitelkęs dirbtinį intelektą, gali gauti visai gražius rezultatus“, – apie dirbtinio intelekto iššūkį priėmusį dalyvį pasakoja K. Jasiūnaitė.
Antanas Bernatonis

Dizainerę sužavėjo greitis

Projekte dalyvaujanti profesionali interjero dizainerė Monika Noreikienė, kalbėdama apie dirbtinio intelekto sprendimus, neslepia, kad buvo įdomu stebėti jo darbą.

„Tikslumo tikrai nebuvo pakankamai; su tokio lygio projektu, kokį padarė dirbtinis intelektas, aš negalėčiau eiti pas klientą ar baldininkus ir sakyti, kad tai projektas, atitinkantis būsto parametrus, viziją, keliaukime daryti brėžinių. Ne. Tai buvo labiau eskizo dalykai, bet kas sužavėjo – aš ir mano komanda supratome, pamatėme, prisilietėme: padedant dirbtiniam intelektui mūsų daromos 3D vizualizacijos gali būti pakeičiamos nežmoniškai greitai. Mes keičiame, tobuliname dieną dvi, o čia gali padaryti per 5 minutes. Tai kosminiai greičiai“, – apie patirtį ir pastebėjimus pasakoja dizainerė.
Anot M. Noreikienės, ji tikrai nenuvertina dirbtinio intelekto galimybių ir bent jau kol kas galėtų įvertinti aštuoniais balais ir dešimties, nes jo eskizai per daug nenutolsta nuo realių. Visgi yra ir neatitikimų.

„Eskizams duočiau gal septynis iš dešimties – langai neatitinka savo vietų, kampai ne tokie, stalas per daug didelis, kėdė per maža ir taip toliau. Proporcijų dirbtinis intelektas dar taip greitai „neišgaudė“. Antanas irgi pirmą kartą susidūrė su tuo, jis tik bandė. Bet tikiu, kad tobulinant, gilinantis į tą programą galima pasiekti įdomių rezultatų“, – dalijasi pašnekovė.

Monika Noreikienė

Dizainerė sako, kad pasisamdžiusi A. Bernatonį kaip lektorių, kuris išmokytų dirbti su dirbtiniu intelektu, jos komanda galėtų darbuotis nepaprastais greičiais.

Pašnekovė pastebi, kad lietuviai labai domisi ir seka interjero tendencijas.

„Minimalizmas, japandi stilius, aptakios formos, daug medžio, kuo daugiau natūralių detalių. Drąsiai galiu sakyti, kad lietuviai pavargo nuo dekoro: prieš 5–7 metus interjere vyravo puošnumas – išraižytos ir klasikinės formos, dideli šviestuvai, ryškios spalvos. Dabar visko nori šiek tiek mažiau, bent jau namuose“, – vardija M. Noreikienė, kaip lietuvių interjere vis labiau vietą užima Skandinavijos ir Azijos šalių stiliai.

Dirbtinis intelektas žmogaus vaizduotės nepakeičia

Dizainerė teigia, kad dirbtinis intelektas išties pasitarnautų ruošiant vizualius projektus klientams, mat dažniausiai užsakovai nori gauti kelių variantų pasiūlą.

„Mūsų tradicinėmis programomis, su kuriomis dirbame, jei didelė kvadratūra, padaryti kelis variantus užtrunka. Dažniausiai klientai nori visko greitai, gražiai, gerai ir dar nebrangiai. Dirbtinis intelektas, manau, tiksliai, kaip dizaineris, nesupranta techninių dalykų, tai yra durų atidarymo krypčių, nejaučia gabaritų, tad subtiliai dar nepajaučia, ko reikėtų konkrečiam žmogui“, – sako pašnekovė.

Projekto prodiuserė K. Jasiūnaitė atvirauja, kad darbo metu nustebino A. Bernatonio darbas: žmogus, neturintis dizainerio darbo patirties, moka parinkti programas.

„Dabar yra visokių dirbtinio intelekto priemonių, programėlių, o jis iš karto atrado, kas geriausiai galėtų tikti, nors interjero dizaino galimybių yra ne viena. Kelias išbandė savarankiškai, tada parodė, kas geriausiai tinka. Man patiko, kaip viskas buvo atrinkta, laidoje ir pamatysite, kaip interjero dizaino srityje greičiau darbuotis su dirbtiniu intelektu. Tai turėtų būti pravartu ir kitiems Monikos konkurentams ar kolegoms“, – žiūrėti laidas kviečia K. Jasiūnaitė.
Monikos Noreikienės virtuvės interjero dizainas

Po projekto „Interjero dizaino (r)evoliucija“ planuojama įgyvendinti dalyvių vizijas „Hill City“ projekte. Projekto rėmėjas „Hanner“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją