Mažiausia erdvė meta didžiausią iššūkį

Per pirmąsias tris savaites patyrusi interjero dizainerė, interjero ir dekoro studijos „Menas gyventi“ vadovė Monika Noreikienė ir dirbtinio intelekto treneris, „WhyAI“ įkūrėjas, naujienlaiškio „GenZ.lt“ autorius, pirmasis „Human IPO“ Baltijos šalyse Antanas Bernatonis jau pasidalino idėjomis kurdami virtuvės, svetainės bei miegamojo interjerus. Ketvirtoji užduotis – įrengti vonios kambarį.

„Mes nusiteikę puikiai, nes nusprendėme sujungti jėgas, – prieš ketvirtą iššūkį atviravo A. Bernatonis ir šmaikščiai pridūrė: – Tokios kompetencijos tokie protingi žmonės negali dirbti atskirai.“

Dirbtinio intelekto treneris teigia, kad sujungus jėgas galima gauti geriausią rezultatą klientui, tad sprendimas išties vertingas.

„Vonia – tai tokia erdvė, kur reikia pasitelkti daugiausia žinių, kalbant apie gabaritus, patogumą, nes, dažniausiai vonia butuose ar namuose būna ganėtinai nedidelė erdvė. Klientai visą laiką reikalauja, kad turi sutilpti viskas – ir skalbyklė, ir kriauklė, o kartais ir dvi, ir patogus dušas, ir vonia. Tai, galbūt, didžiausias iššūkis iš visų“, – dalijasi M. Noreikienė.

Monika Balionytė Noreikienė

Nusprendė sujungti jėgas

Užduotims įgyvendinti ir vizualiazacijoms pateikti, kaip ir anksčiau, skirta savaitė. Iššūkį priėmę ir šįkart jėgas suvieniję laidos dalyviai ėmėsi darbo.

Dizainerė parodo, kaip projektai gimsta nuo pirmų žingsnių. Pirmieji brėžiniai po truputį įgauna aiškesnes formas, spalvas, o pritaikius galutinius apipavidalinimus galima pamatyti net tai, kaip atidaromos vienos ar kitos durys ar pertvaros.

„Pradžioje darome eskizus iš nuotraukų, iš mano jau padarytų darbų. Eskizai būna plokšti. Juos pateikiu klientams. Jie patvirtina. Tuomet tą plokščią vaizdą perdarome į tokį, kad galėtume matyti iš visų kampų“, – kaip gimsta virtualios vizualizacijos, pasakoja M. Noreikienė.

Dirbtinio intelekto treneris pasakoja, kad kompiuterinių programų pagrindu šiame kūrybos procese pasitelkė kartu kuriančios dizainerės stilių.

„Gavome grįžtamąjį ryšį, kad senoki atrodo mūsų dizainai, tad nusprendėme atnaujinti – pasiėmėme dizainus, kuriuos gavome iš kolegų, ir juos sudėliojome, kad būtų galima mokytis“, – apie naują užduotį dirbtiniam intelektui pasakoja A. Bernatonis.

Antanas Bernatonis

Kūrybos bei darbo procesas tapo ir pamokomis

Darbams skirta savaitė neprailgo – abu dalyviai dalijosi patirtimi, vienas iš kito mokėsi.

A. Bernatonis juokiasi, kad jei praėjusią savaitę save jau vadino profesionalu, nors šiame projekte tik susipažino su interjero dizainu, tai po M. Noreikienės pamokų jau drąsiai gali vadintis ekspertu.

Humoro jausmo neprarandantis vyras išties gerokai pasistūmėjo į priekį dirbdamas su dirbtiniu intelektu, be to, pats prisilietė prie dizainerės ir jos komandos darbo kūrybinio proceso metu.

M. Noreikienė teigia, kad toks bendradarbiavimas – išties puiki patirtis, ji taip pat gavo vertingų žinių.

„Esam sužavėti greičiu ir procesu, kaip galima gauti greitą rezultatą lygiai taip pat gražiai, tvarkingai ir estetiškai per labai trumpą laiką. O kaip žinia, laikas labai brangus“, – pasakoja dizainerė.

Dirbtinis intelektas erdves mato savaip

Sukurtos vonios vizualizacijos tiek stiliumi, tiek spalvine gama pratęsia viso buto interjero liniją.

„Kurdami vizualizacijas niekada nepridedame per daug dekoro, kad klientas matytų švaresnį vaizdą“, – dizainerė parodo sukurtą nedidelę, tačiau erdvią vonios kambario zoną.

Kartu darbavęsis A. Bernatonis neslepia, kad išties buvo ką veikti, nes dirbtinis intelektas vonios kambarį vis bandė interpretuoti kaip miegamojo zoną.

„Galiausiai pavyko kažką išspausti; kaip ir sakiau, naudojome stilių, kurį pasiėmėme iš kolegų, pasiėmėme tam tikrus dizainus. Pasidarėme savo stilių ir galima matyti, kad jis iškart įdomesnis. Sukurti keli dizainai. Galima įžvelgti neatitikimų, nes dirbtinis intelektas suplanuoja pagal save, bet stilių, dizainą galima duoti įvertinti“, – sukurtą vizualizaciją rodo A. Bernatonis.

Akyla dizainerės akis iškart pastebi netobulumus – dirbtinis intelektas kažkodėl pasiūlė kriauklę net su keliais maišytuvais.

„Aišku, detales jis iškraipys. Toliau modeliai tobulės. Prieš metus dar nieko nepanašaus negalėdavome daryti, o dabar jau galime – tai kas bus po metų?“ – sako dirbtinio intelekto treneris.

Ketvirtą užduotį įveikusiems dalyviams lieka paskutinė, baigiamoji užduotis. Kokia ji laukia, laidos „Interjero dizaino (r)evoliucija“ žiūrovai išvys jau kitą savaitę.

Po projekto „Interjero dizaino (r)evoliucija“ planuojama įgyvendinti dalyvių vizijas „Hill City“ projekte. Projekto rėmėjas „Hanner“.