Gyvenimas be baimės

180 dienų nuo antrosios dozės

„Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad visi Lietuvos piliečiai, kuriems yra daugiau nei 18 metų ir kurie antrąja arba viena ,,Janssen“ COVID-19 vakcinos doze pasiskiepijo prieš daugiau nei 180 dienų, jau gali registruotis tel. nr. 1808 arba koronastop.lt, kad galėtų pasiskiepyti trečiąja doze“, – ketvirtadienį kalbėjo Kauno klinikų gydytoja klinikinė farmakologė Simona Stankevičiūtė.

Anot jos, sprendimas priimtas tik dėl pilnamečių asmenų todėl, kad šiuo metu trūksta duomenų apie naudos ir rizikų santykį trečia doze skiepijant jaunesnius nei 18 metų asmenis.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

Informaciją apie tai, kada asmeniui suleista antroji vakcina, anot medikės, galima rasti ant popierinės kortelės, kuri buvo išduodama vakcinacijos centre arba prisijungus esveikata.lt. Ruošiantis trečiai vakcinos nuo COVID-19 dozei, sako S. Stankevičiūtė, nėra būtinybės atlikti antikūnų testo:

„Taip vakcinacijos programos ir yra sugalvotos, tam žmonės leido laiką, tyrinėjo kitus pacientus, kuriems tyrė antikūnus, vertino atsaką į vakciną, vertino, per kiek laiko pradeda didėti dažnis susirgimų vakcinuotų pacientų grupėje tam, kad būtų pateiktos kuo geresnės rekomendacijos visai visuomenei ir kad kitiems pacientams, tai yra mums, kurie patys netiria antikūnų, reikėtų kuo mažiau laiko sugaišti ir ramiai priimti sprendimą tiesiog nueiti pasiskiepyti“, – kalba medikė.

Kai kuriems taikomos išimtys: pasitikrinti galima internete

Specialaus pasiruošimo trečiajai skiepo dozei, medikės teigimu, nereikia. Visgi, nepageidaujamų reiškinių – šaltkrėtis, karščiavimas, mieguistumas ir pan. – po trečiosios vakcinos dozės kaip ir pirmos bei antros dozės atveju, anot gydytojos, gali būti, tad, jei įmanoma, S. Stankevičiūtė pataria skiepytis dienos pabaigoje ar prieš laisvadienį. Taip pat prieš skiepijantis reikėtų būti pavalgius, išgėrus pakankamai vandens.

Vakcinacijos centras Vilniuje

180 dienų taisyklė negalioja kai kurioms rizikos grupėms: „Tai yra pacientai, kurie serga lėtinėmis ligomis, kurie pakliūva į rizikos grupę sirgti sunkesne COVID-19 infekcija“, – sako Kauno klinikų medikė.

Medikę stebina keisti pirkiniai: tai neištirta su žmonėmis, bet perka ir purškia į nosį

S. Stankevičiūtė kategoriška – skiepytis reikia visiems: „Besilaukiančioms moterims Lietuvos akušerių ginekologų draugija pataria skiepytis, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai irgi yra prašomi skiepytis. Mūsų ligoninėje šiuo metu COVID-19 skyrius papildomas lovas atidarinėja, dauguma ten esančių pacientų yra arba sergantys lėtinėmis ligomis ir turintys dvi dozes jau po ilgo laiko ir tiesiog jiems išseko antikūnai, arba labai sunkiai sergantys apyjauniai žmonės, kurie tiesiog nesiskiepijo“.

Santaros klinikų Anesteziologijos intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centras. Sutrumpintai jis vadinamas tiesiog pirmuoju reanimacijos skyriumi.

Be to, medikė sako turinti informacijos apie itin keistus žmonių pirkinius siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso: „Šiuo metu rinkoje atsirado esą medicinos preparatų, kurie net nėra vaistai, nėra registruoti kaip vaistai, kažkokie karvių baltymai. Juos tiesiog iššlavė iš lentynų. Tie preparatai yra visiškai neištirti su žmonėmis, tie baltymai gali visokias nepageidaujamas reakcijas sukelti, bet lentynos tuščios ir žmonės purškia į nosį tuos baltymus. Tuo tarpu vakcina yra ištirta su milijonais, dešimtim milijonų žmonių, ir mes dar keliam klausimus, ar čia tikrai reikia.“

Paklausus apie vakcinų suderinamumą, S. Stankevičiūtė sako, jog dėl to sukti galvos tikrai nereiktų: „Skiepytis ta, kuri jums labiausiai prieinama, ta, kurią galima gauti jums patogiu laiku jums patogioje vietoje. Ta vakcina ir būtų geriausia skiepytis, o ne sukti galvą dėl kažkokio ten suderinamumo. Vaistų mes nederinam, derinam rankinuką prie batų. Gali kažkokios sąveikos tarp vaistų būti, bet tarp vakcinų tokių sąveikų nenustatyta.“

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenimas be baimės“
Dalintis
Nuomonės