Gyvenimas be baimės

Ar reikia nuo jo skiepytis? Kokios pasekmės laukia sunkiai susirgus gripu? Ir ar galima skiepytis nuo abiejų virusų?

Simptomai: kaip atskirti?

Tiek gripo, tiek koronaviruso simptomai yra panašūs, tad juos atskirti gali būti sunku. Kauno poliklinikos direktorius Paulius Kibiša įvardijo kelis simptomus, kurie gali padėti atskirti šias dvi ligas. Jų pradžia, pirmosios dienos, dažniausiai kiek kitokios.

„Geriausias dalykas, be abejo, būtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba pasidaryti koronaviruso testą. Paprastai gripas turi daug greitesnę pradžią ir duoda aukštesnę temperatūrą. Per gripą nebūna koronavirusui būdingų simptomų, tokių kaip kvapo ir skonio praradimas, stiprus prakaitavimas ir specifinis gerklės skausmas. Gripas jaučiamas labiau kaip bendra infekcija.

Tačiau kalbant apie peršalimo ligas, faringitą nuo koronaviruso sukelto gerklės skausmo atskirti labai sunku. Visų šių ligų atveju yra daugiau ar mažiau paveikiami viršutiniai kvėpavimo takai. Tad patikimai, šimtu procentų atsakyti, kas tai – peršalimo ligos, gripas ar koronavirusas – vien iš simptomų neįmanoma. Tą padaryti galima tik atlikus testą“, – pabrėžė P. Kibiša.

Kada galima skiepytis?

P. Kibiša atkreipė dėmesį į tai, kad net kelioms grupėms asmenų skiepas nuo gripo yra nemokamas.

Paulius Kibiša

„Rekomenduojama skiepytis visiems, naudinga visiems. Šiuo metu valstybė kompensuoja minėtuosius skiepus tam tikroms grupėms, tai yra: nėščiosioms, vyresnio amžiaus žmonėms, medikams ir slaugos bei globos įstaigose gulintiems pacientams. Jie yra labiausiai pažeidžiamos grupės, todėl valstybė skiepą apmoka. Visi kiti gali pasiskiepyti savo lėšomis“, – teigė P. Kibiša.

Šiais metais gripo vakcina kainuos mažiau nei įprastai – vos apie 10 eurų. Tiesa, daugelis įmonių organizuoja savo darbuotojų skiepijimą arba dalį sumos apmoka privatus sveikatos draudimas, tad vertėtų pasidomėti ir šia galimybe.

P. Kibiša teigė, kad tarp koronaviruso skiepo ir bet kokių kitų skiepų rekomenduojama išlaikyti bent dviejų savaičių pertrauką.

Užsikrėsti gali visi

„Delfi TV“ laidoje „Delfi Rytas“ kalbėjusios specialistės pabrėžė, kad siaučiant COVID-19 pandemijai yra ypač svarbu skiepytis nuo gripo. Santaros klinikų Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. Inga Ivaškevičienė priminė, kaip svarbu skiepytis nuo gripo.

„Gripas gali būti labai sudėtingas, o juo gali užsikrėsti įvairaus amžiaus žmonės, taip pat ir mažamečiai. Yra svarbu skiepyti ir vaikus. Taip pat atkreipiame dėmesį į lėtinėmis ligomis sergančius pacientus – jų atveju skiepijimo svarba dar padidėja. Skiepydamasis tu ne tik apsisaugosi, bet ir sumažinsi viruso plitimą“, – sakė dr. I. Ivaškevičienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiąja specialiste Greta Gargasienė teigė, kad stebint pastarųjų šešerių metų statistiką regimas didėjantis pasiskiepijusių asmenų skaičius – tiek mokama, tiek nemokama gripo vakcina. Idealus laikas skiepytis nuo gripo yra spalio pabaigoje, kad žmogus turėtų pakankamą antikūnių kiekį tuomet, kai bus didžiausias sergamumas.

Blogiausios gripo pasekmės

Šeimos gydytojas Paulius Kazakauskis išvardijo dažniausiai pasitaikančias gripo viruso komplikacijas. Skiepytis verta būtent siekiant apsisaugoti nuo jų.

Gydytojas Paulius Kazakauskis

„Dažniausiai pasitaikančios komplikacijos: virusinis ar bakterinis plaučių uždegimas, sinusitas, vidurinės ausies uždegimas, sepsis ir lėtinių ligų suaktyvėjimas. Retesnės komplikacijos tai miokarditas (širdies raumens uždegimas) ir net encefalitas (smegenų dangalų uždegimas)“, – sakė medikas.

Gydytojas taip pat paaiškino, kaip geriausia gydyti gripą.

„Gripo gydymas skirstomas į simptominį ir specifinį antivirusinį gydymą. Simptominis gydymas: vartoti daug skysčių (vanduo, žolelių arbata su medumi), esant daugiau kaip 38,5 laipsnių temperatūrai ją mažinti – vartoti temperatūrą mažinančius vaistus, gerti vitaminą C, naudoti nosies užburkimą mažinančius preparatus ir atsikosėjimą lengvinančius preparatus.

Specifinis antivirusinis gydymas tai gripo A virusus veikiantys vaistai bei gripo A ir B virusus veikiantys vaistai. Geriausias vaistų efektas gaunamas skiriant gydymą per pirmąsias 48 ligos valandas“, – pabrėžė P. Kazakauskis. Todėl susirgus ypač svarbu kuo anksčiau kreiptis į medikus.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenimas be baimės“
Dalintis
Nuomonės