Erkėms NE

Augintinius saugoja įvairiomis priemonėmis

Paklausta, kokiomis apsaugos priemonėmis nuo erkių pasitiki labiausiai, du šunis auginanti kaunietė Ieva teigia jiems reguliariai lašinanti lašiukus. Juos naudojant, moteriai dar nė karto netekę iš augintinių traukti įsisiurbusių erkių.

„Gyvenu miškingoje vietovėje, gamtoje su šunimis praleidžiame keletą valandų per dieną, tad akistata su erkėmis yra kasdienybė. Ypač jų gausu aukštesnėje, nešienaujamoje žolėje, miško pievose, drėgnesnėse, laukinių gyvūnų dažnai lankomose vietose. Būna, kad, vaikštant pamariu, kur aukšta žolė abiejose tako pusėse, tiek nuo savęs, tiek nuo šunų kailio nubraukiu dešimtis kraujasiurbių. Nepaisant didelio jų kiekio, apsisaugoti pavyksta“, – aiškina moteris.

Ieva pabrėžia, kad, pasirinkus tokią priemonę, svarbiausia atsiminti ar net kalendoriuje pasižymėti dieną, kada lašai užlašinti. „Svarbiausia yra nepraleisti termino pabaigos. Laiku atnaujinus lašus, mano šunys yra apsaugoti ir, nors sako, kad nuo erkių šimtaprocentinės apsaugos nėra, kol kas traukti įsisiurbusio gyvio neteko“, – teigia ji.
Šuo

Tuo metu vilnietė Lina, auginanti ketverių metų vakarų Škotijos baltąjį terjerą Vilį, jį saugoja ne tik dėdama specialių antkaklį nuo erkių, bet ir kruopščiai iššukuodama po kiekvieno pasivaikščiojimo.

„Mudu mėgstame ilgus pasivaikščiojimus. Kadangi gyvename šalia Verkių regioninio parko, tam turime visas sąlygas, tačiau čia gausu erkių. Apsaugai naudojame antkaklį. Kadangi, kiek teko domėtis, nei viena apsaugos priemonė neapsaugo 100 proc., parėję iš pasivaikščiojimo kruopščiai išsišukuojame kailį. Kol kas tokių apsaugos priemonių pakanka, susidurti su šunims pavojingomis erkėmis ir erkių platinamomis ligomis dar neteko“, – teigia Lina.

Papildoma apsauga nuo erkių – ne tik cheminiai preparatai

Nors dažnas šuns šeimininkas augintinio apsaugai renkasi tokius cheminius preparatus, kaip tabletės ar lašiukai, parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja Ieva Plungytė pastebi, kad papildomą apsaugą gali sukurti ir natūralios priemonės.

„Be cheminių preparatų, augintinius nuo erkių galima apsaugoti natūraliomis priemonėmis. Viena iš dabar labiausiai paplitusių natūralių priemonių yra organiški eteriniai aliejai. Jie gali būti naudojami įvairiais būdais: antkakliai, kurie yra padengti eteriniais aliejais, aliejų garinimas difuzoriuje apsisaugant nuo parazitų namuose, taip pat roleriai – jau pagaminti bei paruošti naudoti eterinių aliejų mišiniai, juos tepant ant gyvūno odos, antkaklio ar petnešų. Be to, galima ir patiems pasigaminti purškalų su tam skirtais eteriniais aliejais, kuriuos purškiame ant gyvūno kailio prieš išeinant į lauką“, – vardija veterinarijos gydytoja.
Ieva Plungytė

Paklausus, kada verta pagalvoti apie natūralias apsaugos priemones ir kiek galima jomis pasitikėti, I. Plungytė aiškina, kad tokia priemones visada galima naudoti kaip alternatyvą arba papildomą apsaugą gyvūnui.

„Ji yra saugi jauniems gyvūnams, taip pat turintiems alergijų cheminėms medžiagoms. Reikia nepamiršti, kad eteriniai aliejai veikia ne tik atbaidančiai, bet turi ir daugiau naudingų savybių gyvūno sveikatai. Be to, šias priemones galima naudoti ne tik gyvūnams, tačiau ir patiems šeimininkams pasivaikščiojimo metu“, – pabrėžia veterinarijos gydytoja.