Erkėms NE

Vilkaviškietės kalytei nukentėti nuo erkių teko du kartus

Prieš keletą metų pas vilkaviškietę Ireną Tamaliūnienę atklydo sumušta šunytė. Kadangi ji atklydo per Velykas, moteris jai davė Kristės vardą, pamaitino ir nutarė priglausti. Tačiau vieną dieną, kai aktyvus gyvūnas netikėtai tapo vangus, Irena suprato, kad kažkas negerai.

„Matėsi, kad nesveikuoja, todėl iš karto nusivežiau pas veterinarijos gydytojus, kurie patvirtino babeziozę. Po trijų dienų gydymo, kalytė atsigavo ir buvo linksma visą vasarą, tačiau rudenį, maždaug po pusės metų, vėl radau ir ištraukiau erkę. Tai buvo apie pietus, o jau vakare pastebėjau, kad kalytė labai liūdna. Supratau, kur problema. Nei viena veterinarijos klinika nedirbo, todėl paskambinau savo pažįstamam gydytojui. Jis atvažiavo į savo veterinarijos vaistinę, suleido kalytei vaistus ir pasakė, kad po kiekvieno tokio susirgimo bus tik blogiau, nes neatsistato pažeisti kraujo kūneliai. Tada šunytei buvo labai negerai“, – prisimena Irena.
Šuo ir erkė

Augintinei susidūrus su erkių sukeliamomis ligomis, vilkaviškietė ėmėsi saugoti gyvūną ir kas mėnesį lašinti specialius lašiukus. Kartu su kalyte moteris gyvena jau 9 metus, ir per šį laiką daugiau susirgti neteko. „Sveika, energinga ir labai linksma“, – taip Irena šiandien apibūdina savo augintinę, gyvenančią kartu su dar trimis moters priglaustais katinėliais.

Dažniausiai erkės taikosi augintiniui į galvą, papilvę ir kirkšnis

Kiekvienas šuns šeimininkas žino, jog grįžus po pasivaikščiojimo reikėtų atidžiai apžiūrėti gyvūno kailį, bet tai daro ne visi. Kaip teigia parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir vaistininkė Justė Ramanauskienė, kruopšti apžiūra po kiekvieno pasivaikščiojimo lauke yra būtina. Radus erkę, ją reikia nuimti nuo kailio, o jei erkė įsisiurbusi – būtina ją ištraukti. Nors erkių sukeliamos ligos yra labai pavojingos ir dažnai baigiasi augintinio mirtimi, veterinarijos gydytoja pastebi, kad daugelis šunų šeimininkų šios rizikos neįvertina.
Šuo pas veterinarijos gydytojus

Tad kaip turėtų atrodyti augintinio kailio apžiūra po pasivaikščiojimo? Kokias vietas reikėtų ypač dėmesingai apžiūrėti – kur erkės dažniausiai linkusios įsisiurbti?

„Dažniausiai erkės įsisiurbia galvos srityje. Šuo uostinėja žemę palenkęs galvą, todėl pirmiausiai čia jos ir patenka. Kadangi galvoje daugiausia kraujagyslių, todėl tai šilčiausia kūno dalis. Ant galvos plaukai trumpi, todėl čia lengviausia patekti ant odos. Dažniausiai erkės įsisiurbia po ausimis, ant akies voko, į lūpą. Taip pat svarbu apžiūrėti papilvę, nes dažnai įsisiurbia kirkšnyse. Nepaisant to, būtina apžiūrėti visą augintinį, nes įsisiurbusi erkė gali būti bet kurioje vietoje“, – aiškina J. Ramanauskienė.

Babezioze užsikrečiama, kai erkė siurbia kraują ne mažiau kaip dvi paras

Laiku ištraukta erkė gali išgelbėti gyvūną nuo ligos, net jei ir būtų jau įsisiurbusi, todėl šunų šeimininkai skirti laiko gyvūno apžiūrai turėtų vos tik grįžę iš lauko.

„Kad šuo užsikrėstų babezioze, erkė turi būti įsisiurbusi ne mažiau kaip 48 valandas. Todėl labai svarbu kiekvieną kartą grįžtant iš lauko kruopščiai apžiūrėti augintinį. Ištraukus erkę, būtina stebėti augintinį, ar neprasidės ligai būdingi simptomai. Pasirūpinus tinkamomis apsaugos priemonėmis ir laiku ištraukus erkę, o, pastebėjus pirmuosius simptomus, nedelsiant kreipiantis į veterinarijos gydytoją, galima užkirsti kelią ligų progresavimui, komplikacijoms ir net mirtims“, – teigia veterinarijos gydytoja.
Šuns vedžiojimas

Pastebėjus į gyvūno odą įsisiurbusią erkę, svarbu nedaryti klaidų. Tad kokia teisinga veiksmų seka turėtų būti pastebėjus į gyvūną įsisiurbusią erkę?

„Radus erkę, negalima tepti jos riebalais, spiritu ar dar kažkuo. Erkę reikia ištraukti kuo greičiau. Traukti mechaniškai. Geriausia – su tam skirtu pincetu, kuo arčiau odos. Erkės įsisiurbimo vietą dezinfekuoti, o pačią erkę sunaikinti. Kartais nutrūksta galvutė – nieko baisaus. Organizmas vėliau ją pašalina kaip svetimkūnį. Po erkės ištraukimo šuniuką reikia stebėti ir, pasireiškus simptomatikai, kuo skubiau kreiptis į veterinarijos gydytoją“, – aiškina J. Ramanauskienė.