KIKA gyvūnų grožio specialistė Kamilė Ausmanė pastebi, jog yra vos 5 šunų veislės, kurios šeriasi itin nežymiai arba nesišeria visai. Šių šunų šeimininkai pavasarį gali kiek lengviau atsikvėpti, tačiau auginantys tuos keturkojus, kurie į šį sąrašą nepatenka, turėtų imtis papildomų priemonių.

„Yra tekę susidurti su nuomone, jog šėrimosi laikotarpis yra sudėtingas tik ilgaplaukių gyvūnų augintojams, tačiau tai nėra tiesa – trumpų plaukelių šalinimas namuose reikalauja ne mažiau pastangų“, – tvirtina K. Ausmanė ir aptaria, kaip palengvinti šį procesą.

Maudymas yra ne prabanga, o higiena


KIKA gyvūnų grožio specialistė išskiria 5 veisles, kurių šeimininkai įprastai nesusiduria su didžiuliais šėrimosi iššūkiais, kuomet augintinio plaukai juos lydi visur.

„Pavyzdžiui, Pudelių plaukas nuolat auga ir neslenka kaip daugelio kitų gyvūnų. Visgi, kaip ir žmogaus, taip ir šunų plaukai yra linkę veltis, todėl kuo ilgesni, tuo daugiau priežiūros reikalauja“, – teigia Kamilė Ausmanė ir priduria, jog nuolatos auga, tačiau mažai slenka ir Garbanotųjų bišonų kailis.

„Į šį sąrašą taip pat patenka Ši Cu bei Maltos bišonų veislės šunys, turinys ilgą, prabangų kailį, kuris slenka minimaliai. Kitokie yra Basendžio veislės šunys, – jų plaukai trumpi ir ploni. Šių keturkojų šeimininkai taip pat gali džiaugtis tuo, jog pavasaris nėra aktyvaus šėrimosi laikotarpis“, – dalinasi gyvūnų grožio specialistė K. Ausmanė ir pažymi, jog nepaisant to, jog šių 5 veislių šunys beveik nesišeria, siekiant palaikyti sveiką kailį ir odą, nuolatinė priežiūra – būtina.

Šėrimasis

„Periodiškai maudyti ir šukuoti šunį nėra prabanga – tai elementari higiena, kuri būtina kiekvienam augintiniui, nepriklausomai nuo jo šėrimosi intensyvumo. Tai svarbu ne tik dėl augintinio sveikatos, bet ir dėl pačių šeimininkų. Dauguma šunų gyvena namuose, jie kartu su mumis lipa į lovą ir netgi miega, tad reguliari priežiūra ir maudymas būtini švaros namuose palaikymui.“, – pastebi KIKA gyvūnų grožio specialistė ir priduria, jog mažos veislės šunį rekomenduojama maudyti kas 14-ka dienų, o vidutinių ir didelių veislių šunis – bent kartą per mėnesį.

Reguliari priežiūra – raktas į sėkmę


Pavasarį daugeliui augintinių reikia intensyvesnės priežiūros nei įprastai – maudynių kartą per mėnesį nepakanka.

„Įprastai maždaug kovo-balandžio mėnesiais, kuomet saulė pradeda stipriau šildyti, prasideda šėrimosi laikotarpis, trunkantis apie 3 savaites. Jei intensyvus šėrimasis trunka ilgiau, gali reikšti, kad gyvūnui trūksta tam tikrų maistinių medžiagų“, – svarsto K. Ausmanė. Nors augintinio sveikatos pagrindą – net 80 proc. – sudaro mityba, likę 20 proc. tenka kasdienei priežiūrai, taigi, reguliarios higienos procedūros yra reikalingos toli gražu ne tik dėl keturkojo išvaizdos.

Šėrimasis

Pirmiausia, anot KIKA gyvūnų grožio specialistės, kuomet prasideda šėrimosi laikotarpis, šunį reikia dažniau maudyti, šukuoti, masažuoti šepečiu: „Tai reikalinga tam, kad seno plauko folikulas greičiau pasišalintų. Kitaip tariant, tokia priežiūra padeda daryti įtaką kailio pasikeitimui. Be to, reguliarus šukavimas gali padėti išvengti sąvėlų ir paskatinti gražesnio kailio augimą, nes skatina odos riebalų išsiskyrimą bei gerą odos kraujotaką. Šėrimosi laikotarpiu maudyti augintinį galite dažniau - kartą į savaitę.“

Dar viena naudinga procedūra, kuri įprastai atliekama kirpykloje, bet galima ir namuose, yra plaukų išpūtimas – nukailinimas galingu fenu.

Svarbiausia sąlyga – tinkama kosmetika


KIKA gyvūnų grožio specialistė K. Ausmanė perspėja, jei nebus laikomasi vienos svarbiausių sąlygų, tuomet pastangos palengvinti išsišėrimo laikotarpį ir pasirūpinti augintinio kailio būkle gali nueiti perniek. Ši sąlyga – tinkamai parinkta kosmetika.

Šėrimasis

„Bene svarbiausia taisyklė – augintinių jokiu būdu negalima maudyti naudojant žmonių kosmetiką. Joje esančios priemaišos gali sukelti niežulį, alergiją, nes gyvūno ir žmogaus odos pH skiriasi. Deja, taip pat ne visa gyvūnams skirta kosmetika ir kokybiška ir saugi, todėl reikia atidžiai skaityti etiketes arba pasitarti su gyvūnų prekių parduotuvės konsultantu ir rinktis kuo natūralesnes kailio bei odos priežiūros priemones, kurių sudėtyse nėra silikonų, parabenų, SLS (dirbtiniai stiprūs putokliai) ir mineralinių aliejų“, – pataria K. Ausmanė ir priduria, jog dar geresnių rezultatų pasiekti pavyks, jei kosmetika bus pritaikyta pagal gyvūno kailio tipą.

Gyvūnų grožio specialistė pažymi, jog geriausių rezultatų pasiekti ir palengvinti šėrimosi laikotarpį padeda trijų žingsnių maudymas: „Naudodami giliai valantį šampūną, pirmiausia, pašalinsite nešvarumus ir riebalus. Pašalinus nešvarumus, laikas antram šampūnui, kuris padeda pasiekti norimą rezultatą – drėkinti, maitinti ar praturtinti keratinu. Tik tuomet laikas naudoti kondicionierių, kuris užfiksuos gautą rezultatą ir apsaugos kailį nuo elektrinimosi.“

Šėrimasis

K. Ausmanė tęsia, kad natūralių aliejų kompleksai, papildyti vitaminais ir aminorūgštimis, gali padėti atstatyti pažeistą ir žvilgesį praradusį kailį, skatinti jo augimą ar padėti išvengti pleiskanų formavimosi.

„Šėrimosi laikotarpis bus neabejotinai lengvesnis, jei augintinio higienai skirsite pakankamai dėmesio. Svarbu suprasti, jog reguliari kasdienė priežiūra padės palengvinti ne tik jūsų kasdienybę, bet ir augintinių sveikatą bei savijautą“, – apibendrina KIKA gyvūnų grožio specialistė Kamilė Ausmanė.