Kaip teigia KIKA GROUP, UAB eksporto plėtros vadovas Paulius Ausmanas, yra šalių, kuriose tai – labiau mados klausimas. „Nors tokie salonai yra išties puiki proga palepinti augintinį, kartu dauguma juose teikiamų paslaugų yra keturkojams išties naudingos ir reikalingos“, – tvirtina P. Ausmanas ir aptaria, kaip Lietuva šiuo klausimu atrodo pasauliniame kontekste.

JAV ir Azija – kuo skiriasi?

Eksporto plėtros vadovas Paulius Ausmanas dalinasi, jog didžiausios naminių gyvūnėlių priežiūros rinkų, kurias seka visas pasaulis, yra Azijos šalys, tokios kaip Japonija, Taivanas, Pietų Korėja ir Singapūras.

„Azijos šalyse groomer‘io (gyvūnų kirpėjo) profesija yra itin garbinga ir vertinama. Čia žmonės pasirinkę šią profesiją neša didelę atsakomybę. Kas dar įdomu, kad Japonijoje, Taivane, Pietų Korėjoje bei Singapūre vyrauja du grooming‘o modeliai – prenumerata ir „Boutique“ salonai. Prenumeratos modelį pasirinkusių šeimininkų augintinius, pagal pasirinktą grafiką, iš namų pasiima kirpyklos atstovai, nuveža į SPA saloną, atlieka jam procedūras ir parveža į namus. „Boutique“ SPA salonai išsiskiria savo grožiu ir atidumu detalėms. Šiuose salonuose daug dėmesio skiriama salono aplinkai, švarai, dažnai tokiuose salonuose yra ir kavinės, kuriose šeimininkai gali laukti, kol jų augintiniui bus atliktos procedūros“ – pasakoja P. Ausmanas.

 Azijos šalyse itin populiarus „Teddy bear“ kirpimo stilius

Azijos šalių rinkose itin daug dėmesio skiriama mielumo faktoriui išpildyti, kaip pažymi KIKA GROUP, UAB eksporto plėtros vadovas Paulius Ausmanas: „Šių šalių SPA salonuose vyrauja „Asian-fusion“ stilius, kuomet kerpant augintinį pabrėžiami mieliausi jo bruožai ir kirpimas yra atliekamas ne pagal veislės standartą. Taip pat augintiniams tokiuose salonuose atliekamas ir nagų lakavimas, plaukų dažymas, įmantrūs kirpimai. Gyvūnai taip pat šeimininkų dažnai yra puošiami saulės akiniais, kepurėmis, filmų personažus įkūnijančiais aprangos elementais“

Nuo Azijos rinkos neatsilieka ir JAV. „Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvūnų kirpyklos ir SPA taip pat yra populiarūs, tačiau neprilygsta Azijai. Amerikiečiai supranta maudymo ir kailio procedūrų svarbą savo augintiniams, tačiau pasirinkimas yra siauresnis. Prie reguliaraus maudymo ir šukavimo vos 23% amerikiečių pasirenka papildomas paslaugas, tokias kaip drėkinančias, maitinančias, kailį glotninančias ar nukailinimo procedūras“,- pasakoja P. Ausmanas.

 Šuo vonioje

Azijos bei Amerikos šalyse gražus, tvarkingas ir sveikai atrodantis augintinis yra statuso požymis, kaip teigia P. Ausmanas: „Šiose šalyse gyvūnai išties yra prižiūrimi, maudomi, dažomi ir kvėpinami, tačiau itin retai įvertinama naudojamų priemonių įtaką odai ir kailiui. Būtent todėl JAV bei Azijos šalyse vykstančiose parodose dažnai mokome šeimininkus, groomerius ir veisėjus apie natūralių kailio bei odos priežiūros priemonių naudą ir vertę gyvūno sveikatai. Pasakojame ir rodome, kad naudojant natūralias priemones galima pasiekti puikius rezultatus ir džiaugtis gražiu, sveikai atrodančiu ir laimingu augintiniu“

Kaip Lietuva atrodo pasaulio kontekste?

Kaip teigia „Tauro Grooming Academy“ groomer‘ė mokymų vadovė Kamilė Ausmanė, jog Lietuva tikrai neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų. Mūsų šalyje esančiuose augintinių SPA salonuose atliekamos ir grožio, ir sveikatinančios bei gydančios procedūros keturkojams šeimos nariams. Mūsų šalyje didžiulis dėmesys yra skiriamas ne tik augintinio grožiui, tačiau ir odos bei kailio sveikatai.
 Vakarų Škotijos baltasis terjeras ozono vonioje

Pavyzdžiui, „Tauro Grooming Academy“ ir „Tauro Grooming & Skincare“ salonuose profesionalūs kirpėjai augintiniams gali ne tik atlikti higienos procedūras - išmaudyti, išvalyti jiems ausis ar nukirpti nagus, apkirpti. Taip pat juose atliekamos dermatitą ar alopeciją gydyti galinčios padėti procedūros.

„Šiuose SPA salonuose naudojama tik natūrali, profesionali ir augintiniams naudinga „Tauro Pro Line“ kosmetika. Be to, juose augintiniams siūloma unikali procedūra – ozono vonios terapija. Tai – išskirtinės ir modernios gyvūnų vonios, su unikalia B.O.B. technologija. Masažinėse voniose atliekamos procedūros gali padėti pašalinti purvą ir pagerinti odos atsinaujinimą, suaktyvinti ląstelių veiklą, gali pagerinti kraujotaką bei naudingų medžiagų pasisavinimą. Taip pat gali išvalyti poras ir gali būti naudingos kovojant su odos ligomis“, – naudas pristato K. Ausmanė.

 Šunys ozono vonioje

Ji apibendrina, jog augintinių SPA salonuose teikiamos įvairaus pobūdžio paslaugos, todėl juose laukiami tiek norintys pasigražinti, tiek odos ar kailio problemų turintys keturkojai.