Kaip teigia KIKA gyvūnų priežiūros specialistė Kamilė Ausmanė, taip yra dėl organizmo gaminamo riebalo, kuris išsiskiria ant odos. „Nors žmonės neretai galvoja, kad pirkdami beplaukį augintinį išvengs šėrimosi problemų, tenka susidurti su kitais iššūkiais. Jų poros kemšasi nuo išskiriamų riebalų, atsiranda inkštirai, todėl šiems gyvūnams taip pat reikalinga intensyvi priežiūra“, – tvirtina K. Ausmanė ir aptaria, kaip atrodo tinkama beplaukių augintinių priežiūra.

Kodėl reikia maudyti beplaukį augintinį?


Kaip teigia gyvūnų priežiūros specialistė, beplaukiai gyvūnai, pavyzdžiui, Sfinkso veislės katės ar Meksikos beplaukiai šunys, dėl didesnio šilumos poreikio ant odos intensyviai išskiria riebalus. Tai gali tapti nemalonu ne tik augintiniui, bet ir šeimininkui.

„Beplaukius gyvūnus rekomenduojama maudyti dažniau, tačiau procedūras atlikti pagal poreikį. Taip yra dėl to, kad per ilgesnį laiką gali užsikimšti jo poros, o be to, kadangi nėra plaukų, kurie sugertų odos išskiriamus riebalus, visi riebalai ir purvas kaupiasi tiesiog ant pačios odos“, – dalinasi K. Ausmanė. Gyvūnų priežiūros specialistė tęsia: „Reguliarus beplaukių maudymas yra būtinas, kadangi jis gali padėti išvengti tiek nemalonaus odos pojūčio, tiek užkirsti kelią įvairiems odos sudirgimams, grybeliui ir aknei.“

Beplaukių gyvūnų priežiūra

Priežiūrai – tik natūralios priemonės


„Kad negyvos odos ląstelės būtų pašalintos, o poros – atkimštos, itin mėgstamas daugelio beplaukių šunų ir kačių augintojų pasirinkimas yra švelnus, specialiai gyvūnams sukurtas šveičiamasis šampūnas – mėgstamas beplaukių šunų ir kačių augintojų pasirinkimas. Produkto sudėtyje esančios maitinančios sudedamosios dalys padeda atkurti drėgmės balansą augintinio odoje, o šios padeda saugoti jos elastingumą“, – pristato gyvūnų priežiūros specialistė.

Beplaukių gyvūnų priežiūra

Kamilė Ausmanė priduria, jog svarbu rinktis natūralios sudėties šampūną, kuris būtų be SLS, parabenų, mineralinių aliejų ir silikonų, papildytą naudingomis medžiagomis: „Ricinos aliejus bei glicerinas yra gerai žinomi dėl savo maitinamųjų ir hidratuojamųjų (drėkinamųjų) savybių, taigi, gali padėti puikiai drėkinti ir prisotinti augintinio odą. Sudėtyje esantis natūralus augalinis simondsijų aliejus gali padėti drėkinti sausą, sudirgusią odą, esant paraudimui, jį mažinti. Šis aliejus žinomas dėl savo antioksidacinių savybių, kurios gali padėti apsaugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio.“

Dar viena puiki higienos priemonė, anot K. Ausmanės, yra drėgnos servetėlės. „Jos švelniai, tačiau efektyviai pašalina purvą nuo augintinio odos ar tarp gyvūnėlio letenėlių, neutralizuoja nemalonius kvapus. Jomis nesunkiai galima nuvalyti ašarų paliktas dėmeles. Taip pat servetėlės puikiai pašalina nešvarumus snukučio srityje“, – naudas vardija ekspertė.

Akių ir ausų higiena – itin svarbi


Kalbant apie ašarų valymą, KIKA gyvūnų priežiūros specialistė pabrėžia, jog akys ašaroja visiems augintiniams, o jų valymas – būtinas kasdienės higienos elementas.

„Šarminis daugiafunkcinis vanduo yra puiki priemonė, tinkama tiek akių priežiūrai, tiek odos, vietų tarp raukšlių valymui. Kadangi beplaukiai augintiniai neturi ne tik kailio, tačiau ir blakstienų, todėl nešvarumai ir dulkės patenka į akis. Naudodami šarminį vandenį pašalinsite tiek nešvarumus, tiek sumažinsite bakterijų dauginimosi riziką, kadangi 11 pH šarmas yra nepalanki terpė pastarųjų dauginimuisi. Šį šarminį vandenį galite purkšti į augintinio akis ir nešvarumus pašalinti vatos padeliu“, – apie priežiūrą kalba K. Ausmanė.

Beplaukių gyvūnų priežiūra

„Beplaukiams gyvūnams taip pat yra svarbi ir ausų priežiūra. Šie gyvūnai neturi plaukų ausyse, tad jose kaupiasi nešvarumai bei siera. Ausų higieną reikėtų atlikti dažniau, rekomenduojama po maudynių. Nešvarumus ir susikaupusią sierą galite pašalinti šarminiu vandeniu“, - tęsia KIKA gyvūnų priežiūros specialistė.

Kaip teigia K. Ausmanė, siekiant kovoti su ašarojimu, bene svarbiausias elementas yra tinkama augintinio mityba.

„Subalansuota mityba sudaro net 80 proc. augintinio sveikatos formulės. Likę 20 proc. tenka kasdienei priežiūrai, o jų dermė padeda pasiekti puikių rezultatų tiek kalbant apie augintinio išvaizdą, tiek apie sveikatą bei savijautą“, – apibendrina KIKA gyvūnų priežiūros specialistė Kamilė Ausmanė.