1. Šunų nosys šlapios, kad padėtų sugerti kvapias chemines medžiagas

Šis nuostabus faktas apie šunį gali atsakyti į ilgalaikį šunų savininkų klausimą. Kodėl šunų nosys šlapios? O jų nosys yra šlapios todėl, kad padėtų jiems sugerti kvapiąsias chemines medžiagas. Jų nosis išskiria specialias gleives, kurios padeda įsisavinti šias chemines medžiagas, o tada jie laižo nosį, kad paimtų jų mėginius, kad suprastų, koks yra kvapas.

2. Niufaundlendai yra nuostabūs gelbėtojai

Niufaundlendo šunys yra geriausi šunų gelbėtojai, nes jie turi vandeniui atsparų kailį. Iš pradžių jie buvo auginami kaip žvejų pagalbininkai ir žmonių gelbėtojai. 2016 m. vienas drąsus niufaundlendas Vizas buvo apdovanotas PDSA ordinu už nuopelnus už devynių žmonių išgelbėjimą jūroje.

3. „The Beatles“ dainos „A Day in the Life“ dažnis yra toks, kokį girdi tik šunys

2013 m. duodamas interviu Paulas McCartney sakė, kad „The Beatles“ dainos „A Day in the Life“ pabaigoje pridėjo dažnį, kurį girdi tik šunys. Pastebėkite savo šunį, kai užleidžiate šią dainą!

4. Trys šunys išgyveno nuskendus „Titanikui“

Ar žinojote, kad trys šunys išgyveno nuskendus Titanikui? Vienas buvo Pomeranijos šuniukas, kurį jos savininkė suvyniojo į antklodę, kad galėtų įsėsti į gelbėjimosi valtį – visi manė, kad ji nešioja kūdikį. Taip pat buvo išgelbėtas dar vienas pomeranietis ir pekinas.

5. Bladhaundo uoslė gali būti naudojama kaip įrodymas teisme

Bladhoundo veislės šunų uoslė yra toks ryški, kad gali būti pripažinta kaip įrodymas teisme. Šie šunys taip pat gali sekti senesniais nei 300 valandų pėdsakais daugiau nei 130 mylių!

6. Aukščiausias pasaulyje šuo yra 111.76 cm ūgio

Aukščiausias šuo pasaulyje buvo Didysis Danas vardu Dzeusas. 2011 m. spalio 4 d. jo ūgis buvo 44 colių (111.76 cm) ūgis. Jis yra dabartinis Gineso rekordininkas.

7. Basenji šunys neloja, o jodliuoja

Jei manėte, kad visi šunys loja, tai tikrai ne. Basenji veislės šunys nelinkę loti, jie juodliuoja, verkšlena arba rėkia.

8. Kurtas gali įveikti gepardą ilgų nuotolių lenktynėse

Kurtų veislės šuo iš tikrųjų įveiktų gepardą ilgų nuotolių lenktynėse. Pasak „Psychology Today“, kurtai yra puikūs ilgų nuotolių bėgikai ir gali išlaikyti 35 mylių per valandą greitį iki 7 mylių.

Ten, kur gepardas yra neįtikėtinai greitas, jis gali išlaikyti savo greitį tik maždaug 200–300 jardų, todėl kurtas jį greitai pralenktų.

Levretė

9. Aklas žmogus ir jo šuo vedlys žygiavo Apalačų taku

Anot „Washington Post“, 1990 m. aštuonis mėnesius aklas vyras, vardu Billas Irwinas, vaikščiojo Apalačų taku su savo šunimi vedliu Orientu, kuris jam padėjo keliauti.

10. Evokai „Žvaigždžių karuose“ buvo sukurti remiantis šunimi

Jei esate „Žvaigždžių karų“ gerbėjas, jums patiks šis nuostabus šuns faktas. „TheLos Angeles Times“ teigia, kad George'as Lucasas sukūrė „Ewoks“ modelį pagal savo šeimos šunį.

11. Trečdalis dalmatinų negirdi viena ausimi

UFAW teigia, kad vidutiniškai apie 30 proc dalmatinų yra kurčia viena ausimi ir 5 proc. – abiem. Taip yra dėl tam tikro geno, kuris yra atsakingas už jų baltą kailį ir mėlynas akis (kai kurių iš jų). Dalmatinai su didesnėmis tamsiomis dėmėmis būna rečiau kurti.

12. Saluki yra seniausia šunų veislė

Seniausios šunų veislės Gineso pasaulio rekordas priklauso Saluki. Veislė datuojama 329 m. pr. Kr. Šunys buvo laikomi kaip karališkieji augintiniai Senovės Egipte. Pietų Irake taip pat rasta šuns, kuris atrodo panašus į saluki, raižinių, datuojamų 7000 m. pr. Kr.

13. Čiau čiau ir šarpėjai turi juodus liežuvius

Čiau čiau ir šarpėjai yra vienintelės dvi šunų veislės, turinčios visiškai juodus liežuvius. Dar įdomiau, kad juodųjų liežuvių priežastis šiuo metu nežinoma.

14. Šunys turi tris akių vokus

Daugelis savininkų nėra girdėję apie šį įdomų faktą apie šunį, bet ar žinojote, kad jūsų keturkojis draugas turi tris akių vokus? Pasak „iHeartDogs“, trečiasis vokas vadinamas „vanga“ arba žadinančia membrana ir yra atsakingas už akių apsaugą ir sutepimą.

15. Afrikos medžioklinis šuo yra sėkmingiausias medžiotojas pasaulyje

Afrikos medžioklinis šuo yra sėkmingiausias medžiotojas pasaulyje. Jie sėkmingai sumedžioja 50–70 proc. grobių, todėl jie nuolat yra geriausi žinduolių medžiotojai. Jiems netgi priklauso dabartinis Gineso pasaulio rekordas.

16. Seniausiam šuniui pasaulyje buvo 30 metų!

Bobi, grynaveislis portugalų Rafeiro do Alentejo, 2023 m. vasario mėn. buvo karūnuotas kaip seniausias šuo pasaulyje, jam buvo 30 metų ir 266 dienos. Šuo mirė 2023 m. spalį. Jį laikiusi šeima sakė, kad jo ilgaamžiškumą įtakojo rami ir taiki aplinka, Bobi visada turėjo laisvę klajoti ir tyrinėti netoliese esančius miškus.

17. Šunys yra protingesni, nei manote

Įrodyta, kad šunys gali suprasti ir atpažinti iki 250 žodžių ir gestų, todėl jie yra viena iš labiausiai įgudusių gyvūnų rūšių, tirtų atliekant šias užduotis. Buvo ištirta, kad treniruojantis kai kurie netgi gali atpažinti ir atsakyti į daugiau nei 1000 skirtingų žodžių!

18. Mažiausia šunų veislė pasaulyje yra čihuahua

Nors ir lengva atspėti, čihuahua yra mažiausia šunų veislė pasaulyje, tačiau ar žinojote, kad jie gali sverti 1 kg? Jie yra neįtikėtinai maži, palyginti su didžiausia pasaulyje šunų veisle dogo dogu, kuris gali sverti apie 90 kg.

19. Šuns nosies atspaudas yra toks pat unikalus kaip žmogaus piršto atspaudas

Jei manėte, kad šuns nosies raštas nesvarbus, pagalvokite dar kartą. Atsižvelgiant į jų unikalumą, tokios šalys kaip Suomija naudoja nosies atspaudus šunims identifikuoti, o ne mikroschemas.

Skaitymai su šunimi

20. Saluki yra greičiausia šunų veislė pasaulyje

Norite šuns, kuris galėtų neatsilikti nuo olimpinio lygio bėgikų? Saluki gali pasiekti iki 43 mylių per valandą greitį. Po jo seka kurtas, kurio didžiausias greitis yra iki 40 mylių per valandą.

21. Laika nebuvo vienintelis šuo, naudojamas kosminėse misijose

Du šunys, vardu Belka ir Strelka, buvo išsiųsti į Žemės orbitą 1960 m., o po 27 valandų buvo saugiai grįžę namo. Jie buvo pirmosios gyvos būtybės, išgyvenusios kelionę į kosmosą.

22. Šunys turi natūralų kasimo instinktą

Atrodo, kad šunys daug kasa, bet jie tai daro ne tik dėl malonumo. Kasimas jiems yra natūralus instinktas. Jie tai daro, norėdami sukurti vėsią vietą vasarą atsigulti, kaso, kad pasidarytų šiltą vietą miegui. Taip pat šunys gali užkasinėti maistą.

23. Kai kurie šunys yra neįtikėtinai stiprūs

Aliaskos malamutas yra viena stipriausių šunų veislių pasaulyje. Suaugę patinai gali tempti iki 12 kartų didesnį už savo kūno svorį, todėl jie dažnai naudojami rogučių lenktynėse ir kitose traukimo varžybose.

24. Šunys taip pat turi svajonių

Moksliniai įrodymai, pagrįsti smegenų bangų modeliais, rodo, kad šunys sapnuoja taip pat, kaip mes. Galite suprasti, kada šuo sapnuoja, stebėdami jo kūno judesius ir veido išraiškas miegant. Jie dažniausiai svajoja kaip žaidžia ar leidžia laiką su savo šeimininkais. Jie taip pat gali sapnuoti blogus sapnus ir sapnuoti košmarus.

25. Bladhaundai turi ryškiausią uoslę

Bladhaundų veislės šunų nosyse yra iki 300 milijonų kvapų receptorių ir jie gali puikiai sekti žmones, gyvūnus ir net pamestus daiktus.

26. Šunys turi laiko pojūtį

Jei esate šuns savininkas, tikriausiai pastebėjote, kad jūsų draugas šunys pradeda jaustis nekantrus, kai artėja jų valgymo laikas. Šunys turi vidinį mechanizmą, vadinamą cirkadiniu ritmu, kuris padeda jiems numatyti laiką; kad jie žinotų, kada turėtų gauti maistą arba kada jų šeimininkai ruošiasi grįžti namo, net jei jų kasdienybė pakitusi.

27. Prakaitavimas yra normalus ir šunims

Šunys prakaituoja, bet ne taip, kaip mes, žmonės. Šunys prakaituoja per letenų pagalvėles.

28. Šunys turi daugiau nei 100 veido išraiškų

Suprasti šunį gali būti lengviau, jei atidžiai stebėsite jo veido išraiškas, ypač ausų judėjimą.

29. Šuns atmintis yra nuostabi

Teigiama, kad šunys gali prisiminti iki 250 skirtingų vietų ir žmonių ir kad jie gali prisiminti net metų senumo įvykius.

30. Šuo – kino žvaigždė

Vokiečių aviganis Rin Tin Tin, kurį per Pirmąjį pasaulinį karą išgelbėjo amerikiečių kareivis, išgarsėjo suvaidinęs daugiau nei 20 Holivudo filmų. Jis buvo išmokytas atlikti įvairius triukus. Jo palikuonys ir toliau vaidindavo įvairiuose filmuose ir TV laidose.

31. Šunys gali būti dešiniarankiai arba kairiarankiai

Buvo atlikti keli tyrimai ir paaiškėjo, kad kaip ir mes, šunys gali turėti vieną arba kitą leteną, kaip pagrindinę. Galite tai sužinoti, duodami jam mėgstamą žaislą, kuria letena jis pirmiausiai jį paims.

32. Šunys turi 18 raumenų, valdančių jų ausis

Jei turite šunį, galite pastebėti, kad jo ausys daug juda. Jie iš tikrųjų turi apie 18 raumenų, atsakingų už ausų judėjimą. Tai padeda jiems šiek tiek pakeisti ausų kryptį, kad geriau girdėtų aplink jas esantį triukšmą, ir vaidina labai svarbų vaidmenį pasakojant, kaip jaučiasi mūsų šunys. Daug šunų kūno kalbos išreiškiama per tai, ką daro jų ausys, todėl šuns ausys yra gyvybiškai svarbios padedant jiems bendrauti tiek su mumis, tiek su kitais šunimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją