Australų piemenų šuo

Australų piemenų šuo

Australijos piemenų šunys yra žinomi ne tik dėl savo intelekto ir darbinio šuns savybių, bet ir dėl savo išskirtinės sveikatos. Tai – viena iš ilgiausiai gyvenančių šunų veislių, kurios gyvenimo trukmė siekia 12–16 metų. Šios veislės genetinis fondas yra gana įvairus, o tai lemia sumažėjusį paveldimų ligų, kurios kamuoja kai kurias kitas veisles, riziką. Australijos piemenų šunys yra linkę į aktyvų gyvenimą, kuris prisideda prie jų geros sveikatos būklės. Tačiau, kaip ir visos šunų veislės, ši veislė taip pat turi polinkį į tam tikrus sveikatos sutrikimus. Pavyzdžiui, klubo sąnario displaziją ir progresuojančią akių tinklainės atrofiją. Reguliarus fizinis aktyvumas, subalansuota mityba ir reguliarūs apsilankymai pas gydytojus veterinarus gali padėti anksti pastebėti sveikatos problemas ir išvengti minėtų ligų.

Basendžis

Basendžis, dažnai vadinamas nelojančiu šunimi, yra žinomas dėl savo unikalių skleidžiamų garsų, pakeičiančių įprastą šuns lojimą, ir minimalių sveikatos problemų. Ši senovinė veislė kilusi iš Centrinės Afrikos, kur buvo veisiama medžioklei. Basendžiai gyvena 13–14 metų, o tai yra gana ilgas laiko tarpas tokio dydžio šuniui. Šie šunys, panašiai kaip ir katės, patys prižiūri savo kailį, todėl neturi šuns kvapo, o jų trumpas kailis nereikalauja intensyvios priežiūros. Sveikatos problemos šios veislės gretose yra retos dėl atsakingos veisimo praktikos, tačiau šiems šunims gali pasireikšti Fanconi sindromas, inkstų sutrikimai. Reguliarūs vizitai pas gydytojus veterinarus ir sveikas gyvenimo būdas gali padėti užtikrinti basendžių ilgą ir sveiką gyvenimą.

Biglis

Bigliai yra žinomi ne tik dėl puikios uoslės ir draugiško elgesio, bet ir dėl geros sveikatos. Paprastai 10–15 metų gyvenantys bigliai yra mažiau linkę į genetines ligas nei daugelis kitų šuns veislių. Vis dėlto, jiems reikia reguliariai mankštintis, siekiant išvengti nutukimo, mat tai yra bendra šios veislės sveikatos problema, galinti sukelti kitas komplikacijas, pvz., širdies ligas. Epilepsija ir hipotirozė – taip pat vieni tų sveikatos sutrikimų, kurie gali pasireikšti bigliams, tačiau su gydytojo veterinaro priežiūra šios būklės gali būti veiksmingai valdomos. Taip pat bigliams reikėtų užtikrinti visavertę mitybą, ir fizinį aktyvumą.

Čihuahua

Nors čihuahua yra viena mažiausių šunų veislių, ji gali pasigirti viena iš ilgiausių gyvenimo trukmių, mat šie šunys dažnai gyvena iki 15 ar daugiau metų. Dėl mažo dydžio jie yra mažiau jautrūs įgimtoms sveikatos problemoms, būdingoms didesnėms veislėms, pavyzdžiui, klubų displazijai. Tačiau kaip ir daugeliui mažų šunų, čihuahua veislės keturkojams gali pasireikšti sveikatos problemos, susijusios su dantimis. Be to, ši veislė linkusi į širdies problemas, pavyzdžiui, atvirą arterinį lataką. Tad tinkama dantų priežiūra ir reguliarūs vizitai pas veterinarijos gydytoją gali padėti išspręsti šias problemas ir užtikrinti, kad čihuahua išliktų sveikas ilgus metus.

Greihaundas

Greihaundas

Greihaundai, žinomi dėl savo vikrumo ir grakštumo, stebėtinai, – yra viena sveikiausių šuns veislių. Jie gyvena 10–14 metų ir, kaip ir aukščiau išvardintos veislės, yra mažiau linkę į genetines sveikatos problemas nei daugelis kitų šunų. Jų lieknas kūno sudėjimas padeda sumažinti klubo displazijos riziką, o širdies sveikata paprastai yra gera. Tačiau jie gali būti jautrūs anestezijai ir linkę į vidurių pūtimą, todėl svarbu, kad jų savininkai žinotų apie šias problemas. Reguliarūus, vidutinio stiprumo fizinis krūvis ir dieta, neleidžianti jiems įgyti antsvorio, gali padėti išlaikyti greihaundų sveikatą.

Havanos bišonas

Letena - 3821

Havanos bišonas yra mažas, bet tvirtas šuo, kuris garsėja ilgais, šilkiniais plaukais ir minimaliais sveikatos sutrikimais. Ši veislė paprastai gyvena 14–16 metų. Jiems pirmiausia gresia paveldimos ligos, pvz., klubo displazija ir katarakta, tačiau tai pasitaiko gana retai. Reguliuojant jų svorį ir reguliariai tikrinant akis, galima užtikrinti ilgą ir sveiką šios veislės gyvenimą. Havanos bišonas yra idealus kompanionas ieškantiems ilgaamžio ir nuoširdaus mažos veislės šuns.

Šiba inu

Šiba inu yra žinomi dėl lapę primenančios išvaizdos ir drąsaus charakterio. Ši veislė, kilusi iš Japonijos, pasižymi gera sveikata, o jos gyvenimo trukmė yra 12–15 metų. Jie yra linkę į keletą genetinių ligų, tokių kaip alergijos ir girnelės luksacija, tačiau šios problemos nėra plačiai paplitusios. Reguliari veterinarinė priežiūra ir gerai subalansuota mityba gali padėti sumažinti šią riziką ir užtikrinti, kad šiba inu gyvens visavertį, ilgą ir sveiką gyvenimą.

Sibiro haskis

Sibiro haskis

Sibiro haskiai žavi savo nuostabia išvaizda ir draugiška prigimtimi. Jie taip pat žinomi kaip viena iš sveikesnių didelių šunų veislių, paprastai gyvenančių 12–14 metų. Nors jie turi mažai genetiškai nulemtų sveikatos problemų, jie turi polinkį akių problemoms, tokioms kaip katarakta ir progresuojanti tinklainės atrofija, taip pat klubo displazija. Reguliarūs sveikatos patikrinimai, skiriant didesnį dėmesį akims ir klubams, kartu su sveika gyvensena gali padėti palaikyti Sibiro haskio sveikatos būklę ilgus metus.

Vipetas

Vipetai

Vipetai yra vidutinio dydžio šunys, žinomi dėl savo švelnaus elgesio ir minimalių sveikatos problemų. Pasižymėdami 12–15 metų gyvenimo trukme, jie turi ir daug sveikatos pranašumų, kaip ir jų didesni pusbroliai – kurtai. Jie yra mažiau linkę į įprastus genetinius sutrikimus, turinčius įtakos daugeliui veislių, tačiau jie gali būti jautrūs anestezijai, taip pat turi polinkį į širdies aritmiją. Tinkamai sureguliuota mityba ir reguliarūs sveikatos patikrinimai gali padėti išspręsti šias problemas ir užtikrinti, kad vipetas išliktų sveikas ir aktyvus šeimos narys.

Anglų springerspanielis

Anglų springerspanielis

Anglų springerspanieliai žinomi ne tik dėl savo linksmo ir energingo charakterio, bet ir dėl stiprios sveikatos. Paprastai jie gyvena 10–14 metų ir yra mažiau jautrūs rimtoms sveikatos problemoms. Tačiau jie gali būti linkę susirgti ausų infekcijomis, kurias lemia jų ausų anatomija. Norint to išvengti, reikėtų pastarąsias reguliariai valyti. Taip pat galima klubo sąnario displazija ir akių ligos, tačiau jas galima valdyti reguliariai prižiūrint veterinarijos gydytojui. Taip pat reikėtų užtikrinti, kad anglų springerspanielis būtų aktyvus ir būtų šeriamas subalansuotu pašaru.

Svarbu pastebėti, kad nė vienas augintinis nėra apsaugotas nuo sveikatos sutrikimų ir ligų. Išvardytos veislės turi mažesnį polinkį sirgti įvairiomis ligomis, kurios neretai vargina daugelį šuns veislių, tačiau tai nereiškia, kad visą šuns gyvenimą pavyks išvengti vizito pas veterinarijos gydytojus. Aukščiau išvardytos veislės yra žinomos dėl savo tvirtos sveikatos ir ilgaamžiškumo, todėl jos yra puikus pasirinkimas asmenims ir šeimoms, svajojančioms apie naują šeimos narį, vis dėlto, akivaizdu, kad kiekvienam augintiniui reikalinga reguliari veterinarinė priežiūra, subalansuota mityba ir jo poreikius atitinkantis fizinis krūvis. Tik tuo pasirūpinus, augintinis bus sveikas bei ilgai ir laimingai gyvens.

Parengta pagal šį straipsnį: https://iheartdogs.com/dog-breeds-with-the-least-health-problems/