Atrask Latviją

Taip prasidėjo mūsų pažintis su Siguldos apylinkėmis Latvijoje esančiame Gaujos nacionaliniame parke – nuo ekstremalios pramogos, kuriai pasiryžti reikia daug drąsos. Vienoje gražiausių Gaujos upės slėnio vietoje veikia lyno keltuvas, jungiantis du krantus – nuo Siguldos iki Krimuldos.

Sigulda

Ant to paties lyno įrengta adrenalino mėgėjams skirta atrakcija – skrydis „pakabintam“ ant diržų, galva į priekį virš medžių viršūnių ir plataus upės slėnio – tai „Zērglis“.

Sigulda

Tad, sukaupę drąsą, pasileidome į šią unikalią pramogą Baltijos šalyse. Mus paguldė ant specialių paminkštintų platformų ir ėmė iš visų pusių segioti saugos diržais.

Sigulda

„Paduokite kokią nors servetėlę, man jau šlampa delnai!“, – prieš pat skrydį dar kartą šūktelėjo Modesta.

„Tuoj tuoj“, – lietuviškai kalbėti pramokę braliukai latviai akimirksniu ją ir padavė.

Pasiruošimas, trunkantis maždaug 10 minučių, kėlė daug siaubo – žinojimas, jog būsim tik diržais lygiagrečiai prikabinti ant lyno ir kone žemyn galva skrisim per kilometro pločio Gaujos slėnį kirto per kojas, delnai iš tiesų žliaugė prakaitu, o jaudulys buvo žiaurus.

Braliukai patikrino visus diržus, pasiteiravo, ar jaučiamės gerai (mhm, tiesiog puikiai...), įdavė į rankas filmavimo kameras ant lazdų, mygtuko paspaudimu mus pakėlė nuo platformų, įsijungėme vaizdo filmavimą ir...


Skrydis buvo fantastiškas! Iki 60 km/val. pasiektas greitis, besiplaikstantys plaukai, nepaprasto grožio vaizdai iš paukščio skrydžio (maždaug 55 m) ir euforiškas laisvės pojūtis kompensavo visą baimę ir siaubą besiruošiant šiam trumpam, tačiau atminty visą gyvenimą išliksiančiam potyriui.

Toks skrydis dviem asmenims kainuoja 99 eurus, o už 15 eurų galima save nusifilmuoti ir prisiminimui turėti kokybišką vaizdo siužetą.

Lyninį keltuvą rasite J. Poruka g. 14, Siguldoje. Norintys vaizdais pasigrožėti galima ir paprastu keltuvu – vienam asmeniui maršrutas Sigulda-Krimulda-Sigulda kainuoja 8-14 eurų.

Sigulda

Po skrydžio – patyriai jau ant žemės

Skrydis virš medžių viršūnių yra tik vienas iš būdų pamilti šį gamtos perlą. Po pažinties iš viršaus mūsų kelionė Siguldoje tęsėsi jau ant žemės. Ir tai buvo ne ką mažiau žavinga patirtis.

Tad ką įdomaus Siguldoje galima nuveikti ir pamatyt? Štai pluoštas pasiūlymų ir atrakcijų, kurias patys išbandėme ir aplankėme.

Turaidos muziejus ir rezervatas – vienas lankomiausių Latvijos muziejų, kuriame įrengtos archeologijos, meno ir istorijos ekspozicijos, atspindinčios XI amžių siekiančius įvykius apie Gaujos lyvius, viduramžių pilį ir bažnyčią. (Turaidas g. 10, Sigulda).

Sigulda

Dar viena pilis – Livonijos ordino Siguldos tvirtovė, pastatyta 1209 metais. Pilis šiandien pritaikyta festivaliams ir koncertams – kaip ir mūsų Trakų salos pilis. (Pils gatvė 18, Sigulda).

Sigulda

Šalia esanti naujoji (pastatyta 1878 metais) Siguldos pilis ir jos kvartalas vadinamas nacionalinio romantizmo perlu, rašytojų ir žurnalistų namais. Pilies kvartale veikia įvairiausios dirbtuvės, kuriose savo veikla užsiima amatininkai ir menininkai, galima įsigyti unikalių latviškų dirbinių ir pamatyti kaip gimsta rankų darbo keramikos, tekstilės, juvelyrikos, medžio dirbiniai ir šedevrai, menantys seną Latvijos istoriją. Čia pat ir populiari vestuvinių fotosesijų vieta su panorama į Gaujos upės slėnį. (Pils g. 16, Sigulda)

Sigulda

Kitoje Gaujos upės pusėje – Krimuldos dvaras, pastatytas 1822 metais. Dabar čia veikia reabilitacijos centras, tačiau galima jame užsisakyti ir nakvynę ar privačią šventę. Be to, čia labai populiari santuokų ceremonijų vieta, su vaizdu iš dvaro į nepaprasto grožio Gaujos nacionalinį parką. (Mednieku g. 3, Sigulda), o šalia veikia ir latviško naminio vyno namai – „Cremon“.

Sigulda

Po vizito pilyse laukė turas po Gaujos upės slėnį. Ši vieta – ideali pasivaikščiojimų gamtoje mėgėjams. Serpantininiai takeliai, sengirių apsuptis, kaskart atsiveriantys pasakiški gamtos objektai, pavyzdžiui, „Raganų katilas“, devono periodo smiltainio atodangos, Gutmano ola, šaltiniai ir versmės. Siguldoje veikia ir visai šeimai pritaikytas vienas iš penkių Latvijoje esančių „Tarzans“ parkų.

Sigulda

Siguldą galima lankyti ir žiemą – čia veikia slidinėjimo („Ramkalni“) ir bobslėjaus takai, žiemą vaizdu pakeri ir kelionė keltuvu.

Karštą dieną – latviškų šaltibarščių

Intensyvią atrakcijų dieną Siguldoje užbaigė latviškos virtuvės pavyzdžiai naujais duris atvėrusioje ESI Cafe (Pils iela 4b, Sigulda).

Sigulda

Kadangi diena, kai lankėmės šiame krašte, buvo pragariškai karšta, geriausias pasirinkimas buvo šaltibarščiai. Taip, latviai juos taip pat turi ir gamina, tik patiekia šiek tiek kitaip, negu pas mus Lietuvoje.

Sigulda

Tie, kas yra buvę Latvijoje ir valgė šaltibarščių – žino, kad čia jie patiekiami be bulvių! Kaip vienas latvis man sakė – „mes ne lietuviai, su bulvėm šaltibarščių nevalgom“.

O šaltibarščiai buvo gaivūs, su geru rūgštelės santykių ir tiršti.

Sigulda

Po šaltibarščių – dar vienas sotus ir vasaros dienai idealiai tinkantis patiekalas – krevečių ir įvairių daržovių dubuo su gruzdintomis saldžiosiomis bulvėmis, vietinėmis uogomis ir egzotiniais vaisiais. Puikus pasirinkimas vasarą. Patiekalų kainos čia vidutinės – nuo 4-5 iki maždaug 20 eurų.

Sigulda

Na, ir žinoma, pabaigai – puikus espreso, pažadinęs tolesniems nuotykiams Latvijoje.

Sigulda

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)