Atrask Latviją

Ką keliaudami automobiliu su šeima galite įdomaus nuveikti Latgaloje? Mūsų pasirinktas maršrutas driekėsi nuo Kraslavos iki Rėzeknės. Vien tik šioje nedidelėje atkarpoje – daugybė lankytinų vietų, o kai kurios iš jų – unikalios ir nepakartojamos.

Pačioje Kraslavoje verta aplankyti architektūros paminklu laikomą grafo Platerio šeimos rezidencijos dvarą – pilį. Rūmai statyti XVIII amžiaus antroje pusėje ir yra ryškiausias Latgalos pasaulietinės architektūros paminklas.

Dauguvos slėnio šlaite yra įkurtas apie 22 ha ploto pilies kraštovaizdžio parkas, veikiantis ir kaip dendrologinis sodas. Iš apžvalgos aikštelės prie rūmų atsiveria nuostabūs Dauguvos ir miesto vaizdai.

Kraslavos rūmai, parkas ir amatų dirbtuvės

Po renovacijos buvusiose pagalbinėse rūmų patalpose naujai duris atvėrė Amatų namai, kuriuose organizuojami renginiai ir kūrybinės dirbtuvės.

Čia pat įsikūrusiame Kraslavos turizmo informacijos centro pastate veikia išskirtinė porcelianinių lėlių paroda – „Kai išsipildo vaikystės svajonė“. Unikalią kolekciją sudaro daugelio pasaulyje žinomų kūrėjų („Franklin Mint“, „Franklin Heirloom“, „Maryse Nicole“, „Ashton Dark“, „Alberon“, „Leonardo“, „Vanity Fair“, „Golden Keepsakes“) lėlės. Kolekcijoje yra beveik 1500 lėlių ir lėlių aksesuarų.

Lėlių muziejus Kraslavoje.

Pasiilgusiems aktyvesnio poilsio Kraslavos pašonėje yra įrengta pramogų ir poilsio po atviru dangumi bazė – „Between heaven and earth“. Čia yra sveikatingumo ir ištvermės takas, erdvės įvairiems komandiniams žaidimams lauke, pirtis, fitosauna ir galimybė praleisti naktį nedideliuose, mediniuose nameliuose gamtoje.

 Kraslavos pašonėje yra įrengta pramogų ir poilsio po atviru dangumi bazė – „Between heaven and earth“.
 Kraslavos pašonėje yra įrengta pramogų ir poilsio po atviru dangumi bazė – „Between heaven and earth“.

Už maždaug valandos kelio nuo Kraslavos esančioje Lūznavoje laukia pažintis su stulbinančio grožio Art Nouveau dvaru. Iki jo iš Kraslavos galima važiuoti pro Agluoną ir pamatyti Latvijos katalikų religinį centrą bei vieną įspūdingiausių bažnyčių Latvijoje – barokinę Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo baziliką, pastatyta XVIII amžiuje.

Agluonos barokinė Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo bazilika.
Agluonos barokinė Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo bazilika.

Taigi, Lūznavos dvaras yra ypatingas, nes turi sąsajų ir ryšių su Lietuva. Latgalos Art Nouveau (Jugend) stiliaus perlas, pastatytas amžiaus pradžioje kaip meno ir muzikos erdvė, savo istorijoje patyrė daug pokyčių – čia buvo mokykla, karo štabas, seniūnijos administracija, biblioteka, o 2015 metais atnaujintas ir pritaikytas kultūriniam turizmui.

XX amžiaus pradžioje pastatytas dvaras dar Rusijos imperijos laikais priklausė inžinieriams iš Lenkijos – Kerbedžiams. 20-ojo amžiaus pradžioje Kerbedžių dvaras garsėjo kaip menininkų, muzikantų ir rašytojų susibūrimo vieta. Įdomu tai, kad čia lankėsi ir žymus lietuvių dailininkas, kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Lūznavos dvaras

Dabar dvare organizuojamos ekskursijos, teikiamos apgyvendinimo paslaugos, kūrybinės dirbtuvės, organizuojami įvairiūs renginiai.

Visai šalia dvaro yra įsikūrę svečių namai „Svilpaunieki“ – tai naujas, medinis, moderniai įrengtas namas gamtos ir miškų apsuptyje. Besilankantiems dvare naktį patogu praleisti šiuose svečių namuose ir kokybiškai pailsėti.

Svilpaunieki svečių namai

Kita stotelė po vizito Lūznavoje – olimpinis centras Rėzeknėje ir „mažąja Turkija“ vadinamas poilsio kompleksas.

Prieš dvejus metus atidarytas olimpinis centras „Rēzekne“ skirtas miesto gyventojams ir svečiams. Infrastruktūra pritaikyta sportui ir laisvalaikiui – daugiausia ledo ritulio ar dailiojo čiuožimo mėgėjams.

Šalia ledo arenos – stulbinantys kontrastai. Lauke, po atviru dangumi, yra įrengtas Rėzeknės baseinas ir netikėta galimybė trumpam pasijusti pietietiškame kurorte. Vietiniai šią vietą vadina „mažąja Turkija“.

Tai yra vienintelis tokio tipo atviras plaukimo baseinas Baltijos šalyse. Jame yra 25 m ilgio, 6 takelių baseinas, sukūrinės vonios, sauna, deginimosi terasos ir vaikų poilsio zona. Vandens temperatūra lauko baseine yra +27 laipsniai Celsijaus, todėl vandens džiaugsmais čia galima mėgautis net apniukusiomis dienomis.

Rezeknės olimpinis sporto centras ir baseinas

Olimpiniame centre „Rēzekne“ yra daugiafunkcinė sporto salė, futbolo aikštė, treniruoklių salė, konferencijų patalpos ir viešbutis.

Apie 40 minučių kelio nuo Rezeknės – dar viena vieta sveikatingumo puoselėtojams.

Obeliškiuose yra įsikūręs vienintelis kanapių ūkis Latvijoje ir vienintelis Baltijos šalyse Kanapių muziejus. Čia galima sužinoti įdomybių apie kanapes, paragauti įvairių kanapių gaminių, išmokti gaminti kanapių popierių ir kt.

Taigi, maždaug 100 kilometrų atkarpoje Latgaloje – daugybė vietų, kurias verta aplankyti kelionės po Latviją metu – nuo dvarų, lėlių muziejų, pramogų ir sporto parkų iki „mažosios Turkijos“ ir kanapių ūkių.

Beje, visos mūsų aplankytos vietos yra pakankamai netoli nuo Lietuvos. Štai nuo Zarasų iki Kraslavos – apie 70km, iki Agluonos – apie 80, iki Lūznavos – apie 100, o iki Rėzeknės – 120 km.

Daugiau Meškių šeimynos nuotykių Latvijoje skaitykite reportažų cikle „Atrask Latviją su šeima“.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Atrask Latviją“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją