Naujovė vertinta atsargiai: tyrimams prireikė laiko

Elektroninės cigaretės ir kaitinamieji tabako produktai – naujos rūkymo alternatyvos, į kurias dalis tabako vartotojų iškeitė tradicines cigaretes. Nors naujųjų produktų gamintojai skelbia, jog šie prietaisai turėtų būti mažiau žalingi dėl mažesnio išsiskiriančių toksinių medžiagų kiekio, reikėtų nepamiršti, jog jose išsiskiria tas pats nikotinas, sukeliantis priklausomybę, širdies, kraujagyslių bei plaučių ligas.

Kokios įtakos tradicinių cigarečių pardavimams turėjo naujai į rinką atėjusios bedūmės alternatyvos, rodo atlikti tyrimai. Vienas iš jų, publikuotas „British Medical Journal“, stebėjo 11 Japonijos regionų iš 12, kurie reprezentavo 99 proc. visos šalies populiacijos. Tyrime panaudoti 2014–2018 m. iš mažmeninės prekybos surinkti duomenys. Tyrimo metu pastebėta, kad, įvedus alternatyvų kaitinamo tabako gaminį, cigarečių pardavimai smarkiai krito kiekviename Japonijos regione.
Rūkymas

Taip prieita prie išvados, kad cigarečių vartojimą sumažino kaitinamo tabako gaminio įvedimas į rinką. Be to, bendri tabako gaminių pardavimai liko nepakitę, kas rodo, jog naujos kartos tabako gaminių pardavimai išaugo tradicinių cigarečių pardavimo sąskaita.

Nors tabako kaitinimo įrenginiais IQOS prekiaujama nuo 2014 m., leidimas prekiauti tabako kaitinimo sistemomis Jungtinėse Valstijose kompanijai „Philip Morris International“ duotas tik pernai. Naujas produktas buvo griežtai tiriamas JAV Maisto ir vaistų administracijos, kuri po dvejus metus trukusio tyrimo nustatė, kad, lyginant su įprastomis cigaretėmis, kaitinant tabaką išsiskiria mažiau kenksmingų medžiagų. Todėl sutikta, kad prekyba šiais gaminiais prisidėtų prie visuomenės sveikatos išsaugojimo.

Vieningos nuomonės dėl naujos kartos tabako gaminių poveikio sveikatai vis dar nėra, tačiau gydytojai sutinka, jog bet koks rūkymas sveikatai yra žalingas.

Būtina kalbėti ne apie draudimus, o tai, kas kenkia mažiau

Kylant diskusijoms, ar naujos tabako vartojimo alternatyvos gali būti mažiau žalingos už tradicines cigaretes, Santariškių klinikų kardiologas, Lietuvos intensyviosios kardiologijos ir skubiosios medicinos asociacijos prezidentas prof. dr. Pranas Šerpytis pabrėžia, kad, nepriklausomai nuo to, kaip tabakas vartojamas, jis didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Negana to, nikotinas sukelia priklausomybę, didesnę nei heroinui ar alkoholiui.

Minėdamas Pasaulio sveikatos organizacijos viziją, jog turėtume eiti prie mažiau žalojančių produktų, P. Šerpytis teigia, jog šiandien mažiau žalojantis yra kaitinamasis tabakas.

Pranas Šerpytis

„Kaitinamas tabakas dega 360oC temperatūroje. Mes gauname tą patį nikotiną, bet žymiai mažiau kitų toksinių medžiagų. Įprastoje cigaretėje yra ne tik nikotinas, bet ir fenolis, arsenas, amoniakas, nitrozaminas, anglies monoksido ir kitos dervos, sukeliančios vėžinius ir kitus susirgimus. Tabaką kaitinant, tų papildomų medžiagų gauname apie 90–95 proc. mažiau. Juk mes dabar kalbam apie tai, kad elektra varomi automobiliai išskiria mažiau taršos, dyzelininiai – daugiau, todėl turime eiti prie mažiau taršių automobilių. Gal tai ir nepalyginami dalykai, bet mes turime apie tai kalbėti“, – pastebi Lietuvos intensyviosios kardiologijos ir skubiosios medicinos asociacijos prezidentas.

P. Šerpytį neramina tai, jog visuomenė šiuo klausimu pirmiausiai kalba apie draudimus, bet tai, anot pašnekovo, nėra problemos sprendimas.

„Pavyzdžiui, akcizo didinimas nėra logiškas – mes tuo baudžiame save. Žmonės, kurie neišgalės nusipirkti tabako čia, pirks už sienos, o iš to mes gausime mažiau, todėl didžiausia valstybės kova turėtų būti su kontrabanda. O užvis labiausiai turime kelti žmonių sąmoningumo lygį, kad visuomenė būtų brandesnė. Viskas turi eiti per švietimą – turime daugiau kalbėtis, mažiau drausti“, – įsitikinęs profesorius.

„Sveikas“ rūkymas neegzistuoja

Kauno klinikų gydytojas pulmonologas, profesorius Kęstutis Malakauskas pastebi, kad svarstymai apie mažiau žalojančias tabako vartojimo priemones yra tendencingi, tačiau toks dalykas, kaip mažiau žalojantis būdas gauti nikotino, anot jo, neegzistuoja.

Rūkymas

„Kalbant apie tradicines cigaretes, jau lyg ir suprantama, kad jos žalingos, gali sukelti plaučių vėžį ir kitas ligas, tačiau staiga mes kalbame apie mažiau žalingus rūkymo prietaisus, kurie galbūt nuo viso to apsaugo. Šiandien mes neturime pakankamai įrodymų, kad tie nauji prietaisai, ar tai būtų elektroninės cigaretės, ar kaitinamos cigaretės, būtų sveikos. Mes žinome, kad naujosios kartos cigaretės produkuoja garus arba dūmus, kuriuose vis tiek yra toksinų ir kancerogeninių medžiagų. Galvoti, jog mažesni jų kiekiai nei tradicinėse cigaretėse yra mažiau žalingi plaučiams, yra neteisinga“, – teigia K. Malakauskas.

Šiandieninis tabako alternatyvų pateikimas profesoriui primena laikus, kuomet išpopuliarėjo tradicinės cigaretės – anuomet jos irgi buvo tapusios savotiška mada, ir tik vėliau pastebėta jų žala sveikatai.

„Nuo XX a. pradžios tradicinės cigaretės išpopuliarėjo tokiu greičiu, kaip ir šiuolaikiniai nikotino tiekimo prietaisai. Stebint istorinius kadrus, galima pamatyti, kaip buvo reklamuojamos tradicinės cigaretės – kad tai gražu, patrauklu, madinga, visi aktoriai filmuose rūkydavo. Po kurio laiko pasirodė pirmieji plaučių vėžio atvejai, ir tie patys aktoriai, kurie reklamavo cigaretes, susirgdavo. Buvo įrodyta, kad cigaretės sukelia ligas, tokias kaip plaučių vėžys, lėtinė obstrukcinė plaučių liga ir kitos. Šiandien matome tą patį variantą, tačiau esame protingesni ir žinome, kad tabako gaminiai – žalingi“, – teigia K. Malakauskas.