Gebėjimas taupyti – ilgų metų rezultatas

Aštuoniasdešimtmetė Ona pensijos kas mėnesį gauna 480 eurų, bet su pinigais už našlystę suma išauga iki 515 eurų.

„Diržų veržtis nereikia“, – taip apie savo finansinę padėtį sako kėdainietė Ona. Moteris prideda, kad dar nuo darbo laikų ji turi gerus taupymo įgūdžius, moka planuoti ir skaičiuoti išlaidas.

Pasak pašnekovės, baigusi darbą, ji didelių permainų nepatyrė: „Išėjusi į pensiją ir pradėjusi dar nuosekliau sekti savo išlaidas, supratau, kad neprapulsiu“.

„Kiekvieną kartą grįžusi iš parduotuvės viską užsirašau, pasižymiu, kiek išleidau“, – taupumo įgūdžiais dalijasi senjorė.

Anot Onos, kiekvieno mėnesio gale, prieš gaunant pensiją, jai dar lieka pinigų.

Finansiškai sunkiausias laikotarpis – šildymo sezonas

„Tų pinigėlių, kuriuos gaunu, man užtenka. Esu paskaičiavusi, kad per dieną galiu išleisti po 6 eurus, bet kasdien į parduotuvę juk neinu“, – apie kasdienius finansus pasakoja Ona.

Ar tenka taupyti drabužiams? „Tokiame amžiuje, kokiame esu aš, daug naujų drabužių nereikia“, – šypteli pensininkė. Moteris prideda, kad jei visgi prireikia suknelės, švarko ar kokio kito rūbo, ji netaupo ir leidžia sau įsigyti patikusį apdarą. Onai netenka pirkti ir pačių pigiausių maisto produktų.

Taupymas

Moteris prideda, kad žiemą jai būna truputį sunkiau nei įprastai – mat daugiau pinigų yra išleidžiama šildymui.

Taupo pirkdamas nukainotus produktus

„Mano pensija – vos 350 eurų. Pragyventi man labai sunku“, – atvirauja septyniasdešimt dvejų Antanas iš Šiaulių.

Ar gaunant tokią pensiją pavyksta sutaupyti? „Nors kas mėnesį gaunu labai mažą sumą, visgi stengiuosi taupyti. Atsidėti pinigų mane išmokė karčios gyvenimo patirtys: su šeima gyvenome labai skurdžiai, todėl dar jaunystėje, vos tik gavęs pinigų, neskubėdavau jų leisti, kaupdavau“, – taupymo pamokomis dalijasi vyras.

Senjoras paaiškina, kad taupo pirkdamas kuo pigesnius maisto produktus – seka akcijas parduotuvėse ir perka tik tai, kam yra taikoma nuolaida. „Taupydamas tokiu būdu, galiu atsidėti vieną kitą eurą“, – sako Antanas.

„Sumos, kurias atsidedu dabar, jau būdamas pensijoje, skiriasi – tai lemia ir tai, kiek ir kokių vaistų per mėnesį tenka pirkti, ir tai, ar reikia mokėti už šildymą, ar ne“, – pasakoja Antanas.

Eurai

Motyvacija taupyti – anūkai

„Būdamas pensinio amžiaus, niekam labai ir nepritaupysiu“, – sako Antanas.

Visgi vyras išduoda, kad taupyti jam norisi dėl anūkų.

„Turiu penkis anūkus, jų gimtadienio dovanoms taip pat reikia atsidėti“, – šypsosi šiaulietis Antanas.

„Mano anūkai yra tikras džiaugsmas, visuomet laukiu jų atvažiuojant per atostogas. Laimei, vaikai, atveždami savo vaikus, sukrauna pilnus maišus maisto produktų, nuperka higienos priemonių. Jei ne maistas ir kitos vaikų atvežtos prekės, nežinau, ar išgalėčiau sumokėti už mažųjų atostogas čia, Šiauliuose“, – pasakoja senjoras.

Siūlo netarnauti turtui ir apsvarstyti alternatyvas

„Vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija, turint būtinąjį socialinio draudimo stažą, 2020 m. gegužę sudarė beveik 400 eurų. Suprantama, kad jei nėra papildomų pajamų šaltinių, norint pragyventi iš šios sumos, savo išlaidas reikia itin kruopščiai kontroliuoti“, – teigia „Swedbank“ investicijų valdymo direktorius Tadas Gudaitis.

Specialistas norintiems taupyti pensininkams pateikia dvi rekomendacijas: pasinaudoti įvairiomis senjorams priklausančiomis lengvatomis ir nuolaidomis bei pasverti savo poreikius ir apsvarstyti alternatyvas.

„Pensinio amžiaus žmonės gali gauti ženklias nuolaidas visuomeniniam transportui, todėl galbūt verta atsisakyti nuosavo automobilio, kurio priežiūrai kas mėnesį lietuviai vidutiniškai skiria apie 130 eurų“, – sako „Swedbank“ atstovas.

Šildymas

Anot T. Gudaičio, pasitaiko atvejų, kai pensinio amžiaus žmogus iš palyginti nedidelių pajamų turi išlaikyti nuosavą namą ar erdvų būstą. Esant tokiai situacijai, banko atstovas rekomenduoja pagalvoti apie būsto pardavimą ir persikėlimą į mažesnį ir efektyvesnį.

„Susitaikyti su pokyčiais vyresniame amžiuje nėra paprasta, bet tarnauti turtui, kuris yra našta, taip pat neracionalu“, – teigia specialistas.

Didžiausia taupymo klaida – pasikeitusios situacijos nesuvokimas

„Išėjus į pensiją ir visiškai atsisakius ankstesnio darbo, pajamos dažniausiai ženkliai sumažėja, tačiau ir toliau yra norima išlaikyti tokį patį gyvenimo būdą. Todėl rekomenduojama įvertinti pasikeitusią pajamų situaciją, sukauptą turtą, apgalvoti, kokius kasdienio gyvenimo dalykus svarbu išlaikyti toliau, o ko galima atsisakyti ar naudotis pigiau kainuojančiomis alternatyvomis“, – pataria T. Gudaitis.

Specialistas pabrėžia, kad kitas būdas, galintis padėti senjorams taupyti, – tai aktyvesnis naudojimasis įvairiomis skaitmeninėmis paslaugomis.

„Interneto paslaugos yra ne tik greitesnis, bet ir pigesnis būdas, kuris gali padėti sutaupyti pinigų“, – informuoja „Swedbank“ atstovas.

Primena, kad taupant persistengti nereikia

„Pensija turėtų būti tas laikas, kai savo poreikių per daug riboti nereikia ir galima leisti sau pasimėgauti įvairiais, kad ir nedideliais, dalykais“, – sako specialistas T. Gudaitis.

Specialistas prideda, kad taupymas, o ypač pensijoje, turi vesti į apčiuopiamą rezultatą – mat tokiu būdu senjorai nesijaus lyg visą gyvenimą iš savęs reikalavę per daug.

Viešasis transportas

O kaip senjorams taupyti? „Žinome, kad nemaža dalis žmonių namuose vis dar laiko dideles grynųjų pinigų sumas“, – šį, kaip ydingą, pavyzdį nurodo T. Gudaitis. Specialistas teigia, kad pinigų laikymas namuose nėra saugus dėl vagystės, gaisro rizikos, sukčių veiklos.

„Senyvo amžiaus žmonėms tinkami ir rekomenduotini tie patys pinigų taupymo ir saugojimo būdai kaip ir visiems kitiems, t. y. banko sąskaita, „e-taupyklė“, indėlis“, – apie pensininkams tinkamus taupymo būdus pasakoja banko atstovas.