Pirmieji Lietuvos žingsniai „Eurovizijoje“

„Tavo lūpos kvepia lietumi“, – tokiais žodžiais Lietuva pradėjo kelią „Eurovizijos“ scenoje. Su lyriška daina „Lopšinė mylimajai“ šalį atstovavo Ovidijus Vyšniauskas. Tuomet „Eurovizijos“ žiūrovų jo pasirodymas nesužavėjo ir galiausiai buvo įvertintas 0 balų.
Pirmasis Lietuvos atstovas „Eurovizijoje“ 1994-aisiais buvo Ovidijus Vyšniauskas

Konkurso metu O. Vyšniauskas pasirodė vilkėdamas paprastu juodu švarku bei tos pačios spalvos kelnėmis, po švarku buvo matyti pilkos spalvos megztinis su prie kaklo prigludusia apykakle.

Nereikėtų skubėti kaltinti atlikėją dėl konkurso žiūrovams neįtikusios dainos. Pasirodo, Airijoje jis atsidūrė susiklosčius keistoms aplinkybėms. Dar šiemet paklaustas apie 1994-ųjų konkursą TV3 laidoje „Gero vakaro šou“ O. Vyšniauskas sakė, kad tuomet į „Euroviziją“ pateko be jokio konkurso, tiesiog buvo durta į jį pirštu ir pasakyta – „tu važiuosi“. „Kažkas turėjo važiuoti“, – sakė atlikėjas.

Ovidijus Vyšniauskas

Dėl nesėkmingo debiuto Lietuva vieneriems metams neteko teisės dalyvauti „Eurovizijoje“, tačiau į konkursą sugrįžo ne po metų, o po penkerių.

1999 metais Lietuvą „Eurovizijoje“ Izraelyje atstovavo Aistė Smilgevičiūtė. Aistės scenine apranga rūpinosi vienas garsiausių šalies dizainerių Juozas Statkevičius. Trumpa, pilvą apnuoginusi juoda palaidinė ir juodos trumpos kelnės po konkurso sulaukė ne pačių geriausių atsiliepimų. Dainininkė folklorinę dainą „Strazdas“ atliko žemaičių tarme. Tačiau ir šis kartas Lietuvai nebuvo sėkmingas. Gavusi 13 taškų, užėmė 20 vietą iš 23.

Pirmas neprisvilęs blynas

Dėl žemų rezultatų dar vienerius metus praleidusi Lietuva 2001 metų „Eurovizijai“ išrinko grupę „Skamp“. Tada Lietuvos atstovai pirmą kartą konkurse atliko anglišką dainą „You got style“, su kuria užėmė 13-ąją vietą. Lietuvos atstovų pasirodymas buvo įvertintas 35 taškais.

Grupės pažiba tapo Erica Jennings. Ją dizainerė D. Urbonavičiūtė papuošė blizgiomis kelnėmis ir korsetu. Grupės vyrai Viktoras Diawara vilkėjo baltai, o Vilius – juodai, jų galvas puošė spalvoti perukai. E. Jennings juokauja, kad būtent kičinius drabužius ji prisimena geriausiai.
2001-aisiais lietuviai į konkursą išsiuntė grupę „Skamp“, kuri pirmą kartą atstovavo šalį su angliška daina ir užėmė 13 vietą

Įvaizdį konkursui sugalvojo pati Erica, o idėją įgyvendinti padėjo dizainerė. Atlikėja sako, kad norėjo savo įvaizdžiu pagerbti šiame konkurse dalyvavusią legendinę grupę.

„Šį kartą norėjau, kad mūsų įvaizdis būtų duoklė „Eurovizijos“ grandams, tokiems, kaip grupė „Abba“ tuomet, kai jie atliko dainą kartu su pilnu orkestru. Taip pat reikėjo, kad pasirodymas būtų ir šiek tiek juokingas, tad suprantama, kad nepriėmėme visko per rimtai“, – pasakoja E. Jennings.

Grupė „Skamp“

Daina konkursui buvo, o finansavimo – ne

Daug žiūrovų tikriausiai nežinojo, kad sceninius kostiumus grupės „Skamp“ nariai turėjo įsigyti patys. Lėšų nacionalinių atrankų balsavimo metu tuomet niekas nerinko. Tai, kad finansavimo nebus, buvo staigmena ir visai grupei.

„Viską, išskyrus skrydžius ir apgyvendinimą ten, turėjome apmokėti patys. Apie tai, kad absoliučiai niekam nėra skiriami pinigai, sužinojome tik dieną po to, kai mums pranešė, jog laimėjome nacionalines atrankas. Taigi, naudojome savo lėšas, sumokėjome už kostiumus, pritariančių vokalistų darbą ir kitus dalykus“, – prisimena atlikėja.
Viską, išskyrus skrydžius ir apgyvendinimą ten, turėjome apmokėti patys. Apie tai, kad absoliučiai niekam nėra skiriami pinigai, sužinojome tik dieną po to, kai mums pranešė, jog laimėjome nacionalines atrankas. Taigi, naudojome savo lėšas, sumokėjome už kostiumus, pritariančių vokalistų darbą ir kitus dalykus
E. Jennings

Pati „Eurovizija“, anot Ericos, nepasikeitė – tai vis dar toks pats beprotiškas konkursas su įvairia muzika ir išprotėjusiais fanais. Nors savo pasirodymu didžiuojasi, E. Jennings mano, kad turėdami daugiau lėšų „Skamp“ būtų pasiekę dar geresnių rezultatų. Dabar stebime, kaip į Lietuvoje vykstančias atrankas atvyksta kitų šalių atlikėjai, dalies jų dainos išgarsėja visoje Europoje ar net pasaulyje likus keliems mėnesiams iki konkurso pradžios. E. Jennings teigimu, tokius būdus užsitikrinti pergalę naudojo ir tuometinių konkursų dalyviai.

„Mes padarėme geriausia, ką galėjome su turimomis galimybėmis ir netgi neturėdami dalies jų. Į dainą ir pasirodymą sudėjome širdis ir sielas, todėl nemanau, kad pakeisčiau bent menkiausią dalykėlį. Jei būtume turėję reikiamus resursus, būtume galėję nuskristi į skirtingas šalis prieš renginį, pasirodyti radijuje ir taip išpopuliarinti savo dainą – tai būtų padėję mums, nes žmonės būtų žinoję dainą iš anksto. Taip yra daroma ir dabar. Išleidžiami tūkstančiai eurų siekiant gauti radijo eterio, duodant interviu ir pasirodant televizijos laidose užsienyje, taip populiarinant tiek dainą, tiek jos atlikėją. Mums pavyko laimėti 13 vietą be jokio finansavimo, turint tik 3 metų patirtį muzikos versle. Manau, kad tai puikus pasiekimas.”

Grupė „Skamp“

Nesenstanti daina

Lietuvos kelias „Eurovizijoje“ prasidėjo nelabai sėkmingai, todėl paklausėme, ar grupės „Skamp“ nariai jautė didesnį spaudimą po pertraukos pasirodyti geriau nei ankstesnių konkursų dalyviai iš Lietuvos.
Jei būtume turėję reikiamus resursus, būtume galėję nuskristi į skirtingas šalis prieš renginį, pasirodyti radijuje ir taip išpopuliarinti savo dainą – tai būtų padėję mums, nes žmonės būtų žinoję dainą iš anksto. Taip yra daroma ir dabar.
E. Jennings

„Dainą „You Got Style“ parašėme galvodami apie „Euroviziją“. Vienas iš mūsų tikslų buvo parašyti pop dainą, kurią dainuoti neįgristų metų metus. Tai buvo gana geras sprendimas, nes iki šiol žmonėms patinka girdėti ją mūsų koncertuose. Taigi, mums patiko daina ir žinojome, kad ji tinka „Eurovizijai“. Jei atvirai, nejautėme didžiulio spaudimo. Tiesiog manėme, kad mums pasisekė laimėti, kai nacionalinėje atrankoje nugalėjome Andrių Mamontovą ir patys buvome labai nustebę!”

Grupė „Skamp“ 2001 m.

E. Jennings pastebi ir tai, kad nuo „Eurovizijos“ yra neatsiejami ir šio konkurso fanai. Kaip ir dabar, 2001-aisiais šalia arenos Kopenhagoje rikiavosi daugybė žmonių, kurie atmintinai mokėjų visų dalyvių dainų žodžius ir galbūt net dalyvių biografijas.

„Juokingiausias dalykas, kurį pastebėjau, buvo fanai. Tikrai yra įnikusių fanų, kurie žino kiekvieną dalyvį ir viską apie tave, jie turėjo visokiausių daiktų, ant kurių norėjo parašo.“