Prieš Kariuomenės dieną Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karys seržantas M. Sabulis gavo „Lietuvos karžygio“ apdovanojimą. Jį „Už drąsą ir pasiaukojimą“ kariui įteikė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

„Nepatinka man tokie dalykai“, – paprašytas papasakoti apie savo gerą darbą, už kurį gavo „Lietuvos karžygio“ apdovanojimą, atsako M. Sabulis. Vis dėlto karys DELFI atskleidė, kad vieną sausio vakarą grįždamas į namus, pastebėjo išdaužtą kaimyninio buto langą ir sugadintas žaliuzes. Kaimynės bute jis rado policininkus. Karys išsiaiškino, kad kaimynystėje gyvenančią moterį terorizuoja kartu nebegyvenantis neblaivus sugyventinis.

„Buvo žiema, šalta, padėjau sutvarkyti išdaužtą langą. Pasakiau jai, kad jei problemos kartosis, ji gali ateiti – bandysiu padėti. Grįžau namo, o ji po pusvalandžio atėjo – sako, sugyventinis kitą langą išdaužė“, – prisiminė M. Sabulis.

Mindaugas Sabulis
Netrukus vėl atvažiavo policija, užregistravo įvykį ir pradėjo ieškoti šeimą gąsdinančio vyro. „Iš kalbų supratau, kad greitai niekas nesibaigs – sugyventinis pasakė, kad grįš ir išdaužys visus langus. Supratau, kad bus bemiegė naktis, tad išėjau į lauką ir laukiau, kol jis ateis kitų langų daužyti. Ir atėjo“, – pasakoja M. Sabulis.

Apie vidurnaktį sugyventinis grižo ne vienas, o su talkininku. Šįkart sugyventinio planas neišdegė – M. Sabulis jį ir jo bendrą sulaikė, policijos pareigūnai triukšmadariams uždėjo antrankius ir išsivežė.

Gyvenimo moto – padėti silpnesniems

Minėtoje šeimoje augo keli mažamečiai vaikai, tad M. Sabuliui labiausiai rūpėjo jų likimas. „Visada reikia padėti silpnesniam. Negalima būti abejingiems“, – sako karys. Pašnekovo manymu, tokį jo elgesį įskiepijo ir auklėjimas šeimoje, ir kariuomenėje ugdoma atsakomybė, pasitikėjimas.

Nuo sugyventinio apginta moteris vėliau kariui padėkojo. Kaip šiandien klostosi šių žmonių likimas, M. Sabulis nežino – moteris su vaikais išsikėlė į kitą butą.

Kadangi apie kiekvieną susidūrimą su policija kariai turi pranešti, apie M. Sabulio darbą sužinojo jo vadas. Jis ir pasiūlė karį „Lietuvos Karžygio“ apdovanojimui.

Kaip rašte Krašto apsaugos ministerijai nurodė Lietuvos policijos departamento Kėdainių skyrius, karys darė viską, kad padėtų kitiems. Jo nesavanaudiškas ir drąsus elgesys ištiesiant pagalbos ranką šeimai su mažamečiais vaikais vertas didelės pagarbos. Policijos rašte pabrėžiama, kad „M. Sabulio drąsa ir humaniškumas gali būti pavyzdžiu kitiems“ ir kad „jis įrodė, jog ir patys visuomenės nariai geba ir gali kovoti už miesto saugumą“.

Mindaugas Sabulis
Policija pažymėjo, kad karys savarankiškai ėmėsi veiksmų įtariamajam ir jo draugui sulaikyti, panaudojo savigynos veiksmus, iškvietė policiją ir asmeniškai perdavė sulaikytąjį. Įtariamasis buvo neblaivus ir, kaip pažymima policijos rašte, „neadekvačiai besielgiantis“. Policijos teigimu, kario elgesys įvykio aplinkybėse demonstruoja aukščiausias vertybes: nesavanaudiškumą, valios išraišką, ryžtą. „Pažymėtina yra tai, kad karys 2005 m. buvo sužeistas Kėdainių rajone (5 durtinės žaizdos) ir jo atliktas ryžtingas veiksmas ginti aplinkinius nuo apsvaigusio ir neadekvačiai besielgiančio piliečio tikrai pareikalavo aukščiausios valios ir ryžto“, – teigia Lietuvos policijos departamento Kėdainių skyrius.

32-jų karys yra gavęs ir kitų apdovanojimų, tačiau apie juos kalbėti nenori.

Herojiškų istorijų žinote ir jūs? Siųskite jas mums. Geriausias istorijas DELFI publikuos viešai. Jų herojams atiteks vertingi prizai, jie bus apdovanoti Lietuvos Respublikos Prezidentūroje ir pagerbti Prezidentės Dalios Grybauskaitės.

Sąlygos ir trukmė

1. Esė konkursas vyksta nuo lapkričio 18 d. iki gruodžio 9 d.
2. Esė skaičius nėra ribojamas. Tas pats skaitytojas gali atsiųsti kelias esė.
3. Skaitytojai savo esė gali papildyti fotografijomis ar vaizdo medžiaga.
4. Esė kviečiame siųsti el.paštu: pilieciai@delfi.lt, laiške nurodant dalyką „Konkursui Herojai tarp mūsų“. Taip pat reikia nurodyti savo kontaktus (vardą, pavardę, el. paštą, telefoną. Jei norima, kad nebūtų skelbiama pavardė arba skelbiamas tik slapyvardis – reikia nurodyti jį. Šių duomenų mums reikia tam, kad galėtume susisiekti laimėjimo atveju).
5. Dalyvaudamas konkurse skaitytojas sutinka su konkurso tvarka ir sąlygomis.
6. Autorius, pateikiantis nuotrauką ar vaizdo medžiagą konkursui, suteikia DELFI teisę laisvai disponuoti medžiaga savo nuožiūra. Nuotrauka ar video tampa portalo nuosavybe.

Laukiame Jūsų istorijų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)