Istorija čia ir būtų pasibaigusi, jei ne dvylikametė Augustė bei jos mama Rosita Pikauskienė.

Galbūt tai paskutiniai pinigai, skirti Kalėdų stalui

„Tą vakarą Molėtuose vyko eglutės įžiebimo ceremonija. Po šventės su draugais vaikščiojome savivaldybės aikštėje ir grožėjomės įžiebtais kalėdiniais papuošimais. Netikėtai eidama šalia fontano pamačiau ant žemės gulinčius pinigus (200 lt). Jie buvo suvynioti ir drėgni. Įsidėjau į striukės kišenę ir nežinojau, ką su jais daryti. Sutrikusi juos išvyniojau ir pamačiau, kad viso yra 400 lt (dvi kupiūros po 200 lt)“, - lemtingą vakarą mena Molėtų progimnazijos moksleivė Augustė.

Kalėdinio stebuklo "kaltininkė" - A. Pikauskaitė
Parėjusi namo apie rastus pinigus mergaitė pasakė savo mamai. „Norėjau juos pasilikti sau, bet mama pasakė, kad sąžiningiau būtų juos atiduoti savininkui, nes tai galbūt paskutiniai jo turimi pinigai ir jis neturės ko valgyti per šv. Kalėdas“, - atviravo A. Pikauskaitė.

Augustės mamai - įmonės „Verslo paslaugų biuras“ direktorei R. Pikauskienei – pirmoji mintis buvo surasti tikrąjį pinigų savininką. Apie tai, kad juos galėtų pasilikti sau ji negalvojo nė sekundės.

„Tai juk ne 20 lt, o beveik pusė minimalios algos, už kurią žmogus galbūt ketino pragyventi pusę ar net visą mėnesį. Galų gale tai ne mano uždirbti pinigai ir jie privalo atsidurti pas tą žmogų, kuriam ir priklauso“, - pasakojo moteris.

Rasti tikrąją pinigų savininkę padėjo socialinis tinklas

Tada laukė sunkioji dalis – kaip rasti šį žmogų. Prisiminusi, kad savivaldybės aikštė yra filmuojama, moteris paskambino bendruomenės pareigūnui Aleksui Strumilai. Pasak R. Pikauskienės, pareigūnas sureagavo greitai ir tam, kad informacija pasiektų kuo daugiau Molėtų gyventojų, ją išplatino socialiniame tinkle „Facebook“.

Per porą dienų informaciją peržiūrėjo daugiau nei 5 tūkstančiai vartotojų, pasidalino 90.

Mažosios didvyrės mama R. Pikauskienė
„Tikėjausi savininką atrasti greičiau ir pirmadienio rytą jau nuogąstavau, kad mums nepasisekė. Pradėjau regzti mintį, kad nepavykus jų grąžinti, teisingiausia juos bus kam nors paaukoti. Sulaukus pareigūno skambučio iš karto palengvėjo, kad ši istorija baigėsi laimingai“, - sakė R. Pikauskienė.

Pasirodo, kad tikroji pinigų šeimininkė – moteris, kurią Pikauskų šeima pažįsta, su kuria teko ne kartą susitikti. Ji yra trijų vaikų mama ir šie pinigai jai buvo itin reikalingi artėjant didžiosioms metų šventėms. Tiesa, kreipėsi ir dar vienas žmogus, sakęs, kad pametė 300 litų.

„Kai ėjome su mama grąžinti pinigus aplankė dvejopos mintys. Buvo gaila grąžinti, bet žinojau, kad reikia. Kai mus pasitiko moteris ir pamačiau, jog ją pažįstu, pinigus gražinau nedvejodama. Supratau, kad elgiuosi teisingai“, - sakė mažoji didvyrė.

Laimingoji pinigų savininkė dar kelis kartus skambino padėkoti už grąžintus pinigus, nes nesitikėjo, kad pavyks juos atgauti.

Paklausta, ar mananti, kad jei pinigus būtų radęs kitas žmogus, jis būtų juos grąžinęs, mergaitė optimizmo nestokojo. „Pasisavinti kito pinigus yra negražu. Gal ir kitas žmogus, juos radęs grąžintų“, - sakė Augustė.

Atsidėkodami sąžiningai Molėtų progimnazijos moksleivei, policijos pareigūnai įteikė padėką ir dovanų.

„Džiaugiuosi savo dukros poelgiu, kad ji neišleido pinigų saldumynams, o sąžiningai juos atidavė tam, kam jie ir priklausė“, - pasididžiavimo neslėpė ir mama.

Šeima geru pavyzdžiu dalijasi ne pirmą kartą

Tai ne pirma situacija, kai patikrinama šios šeimos sąžinė ir gerumas.

Pikauskų šeimai savo sąžiningumą teko įrodyti ne kartą
„Pernai mano tėtis rado piniginę su panašia suma. Visa laimė, kad joje buvo čekis už sumokėtas telefono paslaugas. Paskambinus tuo telefonu grąžinti pinigus mums pasisekė labai greitai. Kitu atveju būčiau nešusi piniginę į policiją ir ten su jų pagalba ieškočiau piniginės savininko. Kiekvieno piliečio pareiga rūpintis šalia esančiais žmonėmis, padėti ištikus bėdai, o ne nusisukti ir gyventi tik sau. Padėti kitiems yra labai malonu“, - tikino R. Pikauskienė, kuri siūlo tokiais atvejais pagalvoti, kaip kiekvienas jaustųsi pametęs kažką brangaus ir reikalingo.

Dar anksčiau Suomijoje Augustė rado išmanųjį telefoną, bet kadangi nemokėjo suomių kalbos, šeima neturėjo galimybių jo grąžinti tikrajam savininkui.

Mažoji Augustė pasakojo užaugusi norėtų būti architekte arba šuniukų dresuotoja, nes labai mylinti šuniukus.

„Jei mama leistų, turėčiau dar vieną, mažą pūkuotą šuniuką“, - sakė ji. DELFI skaitytojams mergaitė turėjo ir palinkėjimą.

„Visiems linkiu daug gerų draugų, smagių akimirkų ir kad mažiau nelaimių būtų“, - kalėdiniu gerumu dalinosi mažoji didvyrė. Šeima dėkoja Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Molėtų rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyresniajam specialistui Aleksui Strumilai už pagalbą ieškant pinigų savininkės.

Žinote žmogų, vertą herojaus vardo?

Kviečiame dalyvauti DELFI konkurse „Herojai tarp mūsų“, siūlyti savo herojus ir laimėti vertingų prizų. Herojais gali būti ir neatlygintinai dirbantys specialistai, savo talentu bendruomenę akinantys menininkai ar tiesiog tie, į kuriuos nori lygiuotis aplinkiniai. Daugiau informacijos apie konkurso sąlygas rasite čia. Jūsų istorijų jau laukiame el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime būtina nurodyti „Konkursui Herojai tarp mūsų“) arba tiesiog užpildykite šią formą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)