Vieną dieną trykštate noru kažką sukurti, jūsų galva pilna originalių idėjų, o gal negalite nelieti savo jausmų akvarele? Vis dėlto kiekvienas kuriantis žmogus sutiks, kad trykšti kūrybiškumu 365 dienas per metus labai sunku.

Prof. Brianas J. Lucasas iš Čikagos universiteto „Harvard Business Review“ publikacijoje yra pastebėjęs, kad atlikdami kūrybinę užduotį žmonės dažniausiai pakankamai neįvertina savo sugebėjimų generuoti idėjas.

Viename tyrime dalyvavo 24 universiteto studentai, jų buvo paprašyta artėjant Padėkos dienai pasiūlyti kuo daugiau patiekalų šios šventės stalui. Po kurio laiko paprašyta nuspėti, kiek dar papildomai idėjų jie galėtų sugeneruoti, jei jiems būtų duota dar 10 minučių. Po to jiems buvo duotos minėtos papildomos minutės toliau pagalvoti.

Vidutiniškai studentai spėjo, kad per papildomas minutes galės pasiūlyti dar 10 papildomų patiekalų, bet iš tiesų jiems vidutiniškai pavyko pasiūlyti 15. Panašius rezultatus rodė ir kiti mokslininko su bendradarbiais atlikti tyrimai.

Kodėl žmonės linkę pakankamai neįvertinti savo kūrybiškumo? Tikriausiai todėl, kad kūrybiškumas suprantamas kaip kažkas išskirtinio, ypatingo ir tik labai talentingų žmonių savybė.

Tačiau kūrybiškais galime būti visi, tik galbūt kažkas nuodija mūsų kūrybiškumą. Siūlome pažiūrėti, kas gali turėti neigiamos įtakos jūsų kūrybiškumui.

Baimė

Dažnai galvoje turite išskirtinių idėjų, tačiau jos taip ir niekada nenuskamba garsiai? Jos niekada netampa įgyvendintu projektu ar meno kūriniu? Gali būti, kad jus užvaldžiusi baimė.

Baimė gali būti būti tiek išorinė, tiek vidinė. Galite bijoti, kad jūsų idėja nesulauks palaikymo iš aplinkinių ar darbe. Taip pat baimė gali kilti ir dėl vidinio nepasitikėjimo savimi ir nerimo, kad savo minčių ir idėjų išsakymas gali turėti įtakos tam, kaip jus vertins aplinkiniai. Tačiau nepamirškite, kad jūs teisūs, jog nieko nedarymas nieko blogo nesukels, bet iš kitos pusės jūs prarandate ir galimybę didelei sėkmei.

Pesimizmas

Čia kūrybiškumas vėl gali būti nuodijamas ir dėl vidinių, ir dėl išorinių priežasčių. Pavyzdžiui, aplinkui visi blogai nusiteikę ir nuolat kalba neigiamai. Jums nebėra motyvacijos bandyti kažką keisti, juk vis vien viskas bus blogai.

Vidinis pesimizmas gali trukdyti jūsų kūrybiškumui. Jis gali būti pagrįstas jūsų turėta bloga patirtimi, bet tik nepraradęs vilties ir tikėdamas, kad visgi pasisekti taip pat gali, galėsite visu pajėgumu išlaisvinti savo kūrybingumą ir pasauliui padovanoti kažką išskirtinio.

Spaudimas

Visuomenės spaudimas, spaudimas darbo aplinkoje sukelia stresą, o šis gali blokuoti jūsų kūrybiškumą. Jaučiant stresą nėra laiko ramiai atsiduoti savo kūrybiškumui ir taip esate priversti taikytis prie išorės lūkesčių.

Iš kitos pusės tam tikrų laiko rėmų nustatymas užduotims gali padėti stimuliuoti kūrybiškumą. Tai padeda išlikti susikoncentravusiam į užduotį. Vis dėlto per didelis spaudimas gali įjungti autopilotą jumyse, kuris jus neš ne kūrybiškumo, o mechaninio darbo keliu.

Tradicijos

Kol vaikai dar nebūna įkaustyti į visuomenės normas ir rėmus, jie trykšta kūrybiškumu. Jiems nieko nėra teisingo arba neteisingo. Tačiau su metais vis didesnis integravimasis į visuomenės normas įstato mus į rėmus, kurie uždeda apynasrį mūsų kūrybiškumui.

Beje, tradicijos gali būti ir impulsu kūrybai, tačiau nepamirškite visada į jas pažiūrėti atviromis mintimis ir leiskite tradicijoms ir normoms tapti jūsų kūrybiškumo draugu, o ne priešu.

Kritika

Vaikų psichologai tikina, kad nuolatinė vaiko kritika gali jame nužudyti turimą kūrybiškumą. Ar tikrai geras piešinys tik tas, kur nupiešto žmogaus kūno proporcijos atitinka realybę?

Išmokite priimti kritiką taip, kad ji neturėtų įtakos jūsų kūrybiškumui. Priimkite tai, kaip nuomonę. Ir neleiskite kritikai tapti jūsų pasitikėjimo savimi žlugdymo šaltiniu.

Apatija

Vienu didžiausiu kūrybiškumo priešu gali tapti jus apėmusi apatija. Pagalvokite, kodėl ji jus apėmusi, kodėl nebepavyksta prasiveržti kūrybingoms mintims ir idėjoms. Gal jums trūksta motyvacijos?

Pabandykite kažką pakeisti, padovanokite sau ką nors, išvykite ten, kur dar nebuvote, išeikite pasivaikščioti vėsiame rudeniškame ore. Gal net ir maži pokyčiai į jūsų gyvenimą sugrąžins kūrybiškumą.

Pinigai

Jei jūsų gyvenimo vieninteliu tikslu taps pinigai, jūsų kūrybiškumui gali iškilti grėsmė. Susikoncentravus į pinigus daugiau galvosite apie tai, kaip padaryti, kad jų jūsų sąskaitoje atsirastų kuo daugiau, tačiau užmiršite, kaip save realizuoti ir kaip sukurti kažką įspūdingesnio.

Atiduodant visą savo dėmesį pinigams taip pat rizikuojama nueiti masinio skonio keliu. Taip, galbūt tai suteiks jums daugiau finansinio stabilumo, bet ar tai jums atneš tai, ko iš tiesų norite savo gyvenime.

Visiška laisvė

Laisvė būtina kūrybiškumui, tačiau visiška laisvė, jokių ribų ar terminų nebuvimas gali turėti atvirkštinį poveikį.

Norėdami išlikti kūrybingi turite suprasti, kad negalima pamiršti disciplinos. Net ir talentingiausi menininkai savo sėkmės ir kūrybiškumo viršūnių pasiekė per nuoseklų, kasdienį ir sunkų darbą.