Grigalaičių kaimo gyventojos gyvenimas buvo sunkus – už rezistencinį judėjimą moteris tapo politine kaline ir buvo ištremta 10-imčiai metų į lagerį Sibire. Po kovos už gyvybę Rusijos gilumoje grįžusi į tėvynę taip ir nerado sau vietos – sovietinėje visuomenėje tremtinys buvo antrarūšis žmogus, tad A. Balčiūnaitė iki pat pensijos dirbo kolūkyje.

Dabar vienkiemyje gyvenančią senolę aplanko kaimynai ir giminaičiai, dėl to ji nesijaučia pamiršta, tačiau įvardija didžiausią savo problemą – kad nebegali skaityti, nors labai mėgsta. A. Balčiūnaitei sulaukus garbaus amžiaus stipriai suprastėjo rega, o akinių niekada nenešiojo. Po kojos lūžio trejus metus iš lovos nepasikelianti senolė sako, kad akinių neturi, nes iki gydytojo nuvažiuoti sudėtinga, o laikraščius skaito po raidę, vos įmatydama.

Tremtinės gyvenimo istoriją aprašęs DELFI žurnalistas Vytenis Miškinis po apsilankymo pas senolę jautėsi sukrėstas: „Kai sužinojau, kad tiek daug dėl Lietuvos iškentusi ir paaukojusi moteris šiandien turi tik vieną menką norą – skaityti, o jo įgyvendinti negali, nes yra prikaustyta prie lovos ir neturi galimybės nuvykti pas okulistą, buvau šokiruotas.“

Po publikacijos apie A. Balčiūnaitę DELFI kartu su „Lietuvos paštu“ ir „Optikos pasauliu“ suorganizavo gydytojos vizitą pas vaikščioti nebegalinčią senolę.

Apie atvyksiančią akių gydytoją A. Balčiūnaitei pranešė Šaukoto paštininkas Zenonas. „Aš močiutei Adolfinai vis atvežu laikraščių, ji sako, kad sunkiai su viena akim vos matau, bet noriu skaityti. Aš žurnalistams papasakojau apie tokį įdomų šviesaus proto žmogų, po to jie sugalvojo jai akinukus padovanoti. Pasakiau močiutei, tai ji net nepatikėjo iš pradžių, labai nudžiugo“, - pasakojo senolę lankantis paštininkas.

„Džiaugiamės, kad laiškininkas Zenonas, atlikdamas kasdienį savo darbą ir pristatydamas laiškus bei spaudos leidinius, nėra abejingas žmonėms. Jo dėka ir pagalba tarpininkaujant galėjome pagelbėti senolei“, - sako Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.

A. Balčiūnaitės akis patikrino ir tinkamus skaitymui akinius išrinko gydytoja Asta Poškuvienė. Ji nustebo, kad tokio garbaus amžiaus moteris niekada nenešiojo akinių. „Lietuvoje yra nemažai vienišų, negalinčių pasirūpinti savo kasdieninėmis reikmėmis žmonių. Svarbu, nelikti abejingam“, - sakė „Optikos pasaulio“ akių priežiūros specialistė Asta Poškuvienė.