Į šventę – iš Žemaitijos

Pasakodamas apie savo patirtį Dainų šventėje S. Petreikis sako joje dalyvaujantis nuo pat mažumės. „Gerai prisimenu, kaip dar visai vaikystėje susikraudavome visas dūdas, ir su orkestru iš gimtosios Žemaitijos į Vilnių keliaudavome... Įspūdžiai būdavo begaliniai – Dainų šventė visad atrodė tokia didinga, stovint jos scenoje ir visiems kartu susitelkiant vienam tikslui apimdavo milžiniškas vienybės jausmas. Šitiek atlikėjų, šitiek žiūrovų... Ir visi – didelis vienis“, – sako muzikantas.

Jis prisimena, kad nors ruošiantis šventei būnant vaiku kartais ir pasidarydavo nedrąsu, išaušus metui pasirodyti publikai, visa baimė išnykdavo.

„Ta vienybė, ta begalinė žmonių masė kaip tik mane, vaiką, labai sutelkdavo ir padrąsindavo. Nė minties apie baimę nelikdavo. Emocijos pakeldavo iki pat dangaus! Kiek pirmų kartų Dainų šventėje nutiko... Pamenu, pavyzdžiui, ką nors per televizorių stambiu planu parodydavo, giminės pamatydavo. Įsivaizduojate, kaip didinga? Tiek džiaugsmo būdavo... Juk ne visi galėdavo atvykti ir gyvai šventę stebėti. Kitiems mano krašto žmonėms tie 300 km pasirodydavo ir smarkiai per tolimas atstumas“, – sako S. Petreikis.

Pristatys dainą

O kad šįkart per Dainų šventę jį pamatys visi visi, abejonės nėra jokios. Juk liepos 6-ąją, Dainų dieną, S. Petreikis šventės svečiams pristatys paties kurtą dainą „Ei vaka“ – pirmąkart čia uždainuos kaip solistas. „Tai kūrinys apie mūsų vaikus – mažus ir didelius, mūsų visų angelėlius. Nėra ką perdėm ir pridėti – reikės dainuoti!“ – glaustai apie naują kūrinį kalba multiinstrumentalistas.

Sako, šio pasirodymo laukia ramiai ir užtikrintai. „Jei tai būtų mano primasis koncertas gyvenime, tada nežinau, kaip išdrįsčiau. Tačiau šiandien galiu sakyti, kad koncertais ir publika gyvenu nuolat, todėl scena man – normalus, įprastas reiškinys. Jei grįžčiau į vaikystę ir žinočiau, kad dabar turėsiu dainuoti – oi, labai baugu. Tačiau dabar turiu patirtį“, – šypsosi.

Įkvėpė naują projektą

Be to, tam, kad šventės laukimas neprailgtų, S. Petreikis visus, besidominčius tradicine lietuvių kultūra, kviečia susipažinti su naujausiu savo projektu.

„Artėjančios Dainų šventės proga nusprendžiau imtis asmeninės iniciatyvos ir pristatyti žmonėms senuosius lietuviškus instrumentus, kurie dabar praktiškai išnykę. Juos pamatyti galima specialiai sukurtoje interneto svetainėje ltinstrumentai.lt. Man tiesiog kilo noras pasidalinti savo žiniomis, parodyti, kaip tais instrumentais reikia groti... Manau, daugeliui žmonių ten pateikta informacija bus didelė naujiena“, – apsidairyti kviečia S. Petreikis.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Dainų šventės alumnai“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)