Nesuteikus reikiamos pagalbos, užspringęs žmogus gali mirti

„Northway“ medicinos centro šeimos gydytoja Regina Balčiūnienė perspėja, kad staigus užspringimas yra pavojinga gyvybei situacija, kuri gali nutikti kiekvienam iš mūsų ar šalia esančiam žmogui. Dėl to svarbu žinoti, kaip tokiose situacijose padėti sau ir kitiems. Teikiant pirmąją pagalbą, svarbu ramiai ir tiksliai panaudoti turimas žinias, nuraminti nukentėjusį.

Užspringus, pagalba yra teikiama tol, kol pasišalina svetimkūnis ar atvyksta greitoji medicinos pagalba (GMP). Nesuteikus pagalbos ar nutraukus jos teikimą, užspringęs žmogus gali mirti.

Užspringimo metu svetimkūnis ar maistas, esantis burnoje, patenka ne į stemplę, bet į kvėpavimo takus. Jis įstringa gerklose, gerklėje, nosiaryklėje, dirgina kvėpavimo takų gleivinę. Tai sukelia balso stygų bei bronchų spazmą ir į plaučius patenka mažiau oro arba jo visai nepatenka.

„Jei iš dalies uždaromi kvėpavimo takai, žmogus dar gali įkvėpti oro, bet jei visai uždaromi kvėpavimo takai, oras į kvėpavimo takus nepatenka. Deguonies atsargos organizme gyvybę palaikyti gali vos kelias minutes. Smegenys yra labai jautrios deguonies trūkumui ir po 4–6 minučių pradeda mirti. Po 10 minučių smegenyse gali įvykti negrįžtami pokyčiai. Užspringęs žmogus gali netekti sąmonės ir uždusti“, – aiškina R. Balčiūnienė.
Pietūs biure

Šeimos gydytoja atkreipia dėmesį į tai, kad užspringimas gali būti dvejopas – dalinis arba visiškas. Mūsų veiksmai padedant sau ir kitiems priklauso nuo to, kurį iš šių dviejų atvejų stebime.

Dalinio užspringimo atveju daužyti nugaros negalima

Kaip atpažinti dalinį užspringimą? Anot šeimos gydytojos, tokiu atveju svetimkūnis gali iš dalies užkimšti kvėpavimo takus ir leisti orui judėti. Užspringęs žmogus išlieka sąmoningas, kosėja, gali kalbėti. Kosėjant žmogaus veidas parausta, ima tekėti ašaros iš akių, kvėpavimas paprastai būna garsus.

Jeigu nukentėjusysis gali kalbėti ir kosėti, tokiu atveju nereikia griebtis skubių veiksmų, bet reikia būti pasirengusiems, jei būklė pablogės.

„Svarbu nepalikti užspringusio žmogaus vieno, reikia likti šalia ir ramiai paaiškinti, ką žmogus turi daryti. Reikia paprašyti nukentėjusiojo pasilenkti į priekį, galima žmogui į ką nors atsiremti, pavyzdžiui, į stalą, ir kuo dažniau ir intensyviau kosėti. Kosint didėja slėgis krūtinės ląstoje ir svetimkūnis pasišalina“, – pirmosios pagalbos veiksmus vardija gydytoja.

R. Balčiūnienė perspėja, kad tokiose situacijose dažnas mūsų daro grubią klaidą.

„Ką dažniausiai darome – pradedame daužyti per nugarą, tačiau šis veiksmas tik apsunkina situaciją, trukdo veiksmingai kosėti ir svetimkūnis gali giliau pasislinkti į kvėpavimo takus. Taip pat, kol žmogus kosėja, negalima atlikti Heimlicho stūmio, nes atliekant šį veiksmą pašalinsime likusį oro kiekį iš plaučių“, – perspėja gydytoja.

Visiško užspringimo atveju svarbi kiekviena sekundė

Visiškas užspringimas – kai svetimkūnis visiškai uždaro kvėpavimo takus. Jį galima įtarti, kai žmogus nykščiu ir rodomuoju pirštu apkabina kaklą, negali kalbėti, kalbinamas neatsako. Kosulys yra silpnas, kvėpuojant atsiranda švilpesys, kvėpavimo nepakankamumas sunkėja, pradeda mėlti.
Tuomet tinkamą pagalbą reikia suteikti kuo greičiau.

1. Jei užspringęs asmuo sąmoningas ir stovi, reikia suduoti delno pagrindu 5 kartus tarp menčių. Atsistokite iš šono, viena ranka paremkite krūtinę ir palenkite nukentėjusį į priekį, kitos rankos delnu staigiai ir stipriai iki 5 kartų suduokite tarp menčių. Smūgiai į tarpumentę galimi tik sąmoningam ir stovinčiam ar sėdinčiam žmogui.

2. Jei svetimkūnis nepasišalino, reikia taikyti Heimlicho veiksmą. Atsistokite užspringusiam žmogui už nugaros, apkabinkite jį per juosmenį viena ranka, palenkite į priekį. Sugniaužkite vienos rankos kumštį ir, suėmus kumštį, kita ranka nykštį įremkite į pilvą žemiau krūtinkaulio skrandžio srityje. Abi rankas staigiu judesiu spustelėkite link stuburo ir aukštyn, lyg norėtumėte žmogų kilstelėti. Šios priemonės tikslas sukurti spaudimą plaučiuose ir išmušti iš kvėpavimo takų maisto gabalą. Šį veiksmą atlikite penkis kartus.

3. Jei nukentėjusysis lieka užspringęs, kartoti šiuos veiksmus iš naujo, kol svetimkūnis pasišalins iš kvėpavimo takų.

4. Užspringimo atvejais būtina iš karto skambinti į GMP, kuri konsultuos, kaip padėti nukentėjusiam bei atsiųs pagalbą.
Springimas

Jeigu atliekant šiuos veiksmus žmogus neteko sąmonės ar užspringus prarado sąmonę, pradėti pradinį gaivinimą:

1.Atversti nesamoningą žmogų ant nugaros, atlikti du įpūtimus ir trisdešimt paspaudimų. Prieš įpučiant, reikia atidaryti burną ir apžiūrėti, ar nėra svetimkūnio. Jei burnoje yra svetimkūnis, jį atsargiai reikia išimti ir tęsti gaivinimą.

2.Jei nepavyksta įpūsti oro, krūtinė nesikilnoja, reikia atlikti Heimlicho veiksmus, kurie taikomi nesąmoningam ligoniui – apžerkite užspringusįjį per klubus, uždėkite sudėtus vieną ant kito delnus ant pilvo, virš bambos, 5 kartus greitai paspauskite pilvą. Paspaudimus kartokite tol, kol svetimkūnį pašalinsite iš kvėpavimo takų. Galutinai svetimkūnį pašalinti iš burnos galima išimant pirštais.

O kaip padėti sau, kai nieko nėra šalia?

Jei užspringtumėte būdami vieni, galite sau padėti ir patys.

„Svarbu išlikti ramiam, pradėti kuo intensyviau kosėti. Jei tai nepadeda ar staiga būklė blogėja, tuomet reikia bandyti Heimlicho stūmį atlikti pačiam: vienos rankos kumštį uždėti žemiau krūtinkaulio vidurinėje pilvo linijoje virš bambos, kita ranka suimti už savo kumščio ir staigiu judesiu spustelėti į viršų“, – aiškina R. Balčiūnienė.

Anot jos, taip pat galima visu kūnu atsiremti į stabilų objektą – kėdės atlošą, stalą, turėklą, ir visu kūnu jį stumtelėti. Svarbu, kad tai nebūtų aštrus, smailas kampas.

Visa tai reikia kartoti tol, kol pasišalins svetimkūnis. Pagal galimybes reikia kviesti pagalbą.
Jei užspringęs žmogus yra nutukęs ar moteris yra nėščia, atliekant paspaudimus, apkabindami iš nugaros pusės rankas turite dėti ne ant pilvo, bet ant vidurinės krūtinkaulio dalies.

Jei esate kam nors padėję nelaimėje, o galbūt kas nors padėjo jums – kviečiame sudalyvauti konkurse ČIA ir laimėti prizus.

Atsisiųsk LIETUVOS DRAUDIMO pirmosios pagalbos atmintinę.