Havajai buvo paskutinis kelionės taškas man plaukiant legendine jachta „Ambersail“. Į Havajų sostinę Honolulu iš Prancūzų Polinezijos plaukėme pakeliui sustodami Kiribačio respublikoje.

Po 10 parų plaukimo Ramiuoju vandenynu horizonte pagaliau išvydau šviesas. Man spindėjo Honolulu šviesuliai! Neapsakomas jausmas, kada vandenyne nesutikęs nė gyvos dvasios, iš toli išvysti žaižaruojančius Honolulu dangoraižius ir mirksinčius jų žiburius.

O kokios emocijos užvirė apsigyvenus apartamentuose 38 aukšte! Pro vieną langą – kalnai, pro kitą – miestas ir kanalas, kitame – tyvuliuojantis vandenynas.

Iš viso Havajų salyną sudaro aštuoniolika salų ir atolų, nusidriekusių apie 2400 km iš šiaurės vakarų į pietryčius. Aštuonios salos, vadinamos pagrindinėmis salomis, yra Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolavė, Maui, Didžioji sala. Visas jas suformavo iškilę ugnikalniai.

Įsivaizduojate miestą, kuriame kasdien apie 30 laipsnių karščio, o žiemos metu temperatūra nedaug tenukrenta? Toks man pasirodė Honolulu, pakerėjęs ir klimatu, ir atsipalaidavusiais žmonėmis. Dažniausiai čia girdimas žodis yra „Aloha“, reiškiantis ir pasisveikinimą, ir atsisveikinimą, ir dar daugelį kitų dalykų.

Mano įspūdžius sustiprino ir būrys Oahu saloje sutiktų lietuvių. 50-oje JAV valstijoje gyvenantys tautiečiai visą įgulą sutiko su havajietiškomis bei lietuviškomis vaišėmis ir gėlių vainikais. Vieni jų į Havajus pateko dėl studijų, kitus čia atvedė darbas ar meilė. Tautiečiai, kurių dalis padarę įspūdingas karjeras, tryško gyvenimo džiaugsmu ir pasakojo, kad Havajuose gali padoriai gyventi ir dirbdamas „paprastą“ darbą. Vietos lietuvių aiškinimu, Havajai nėra tikroji Amerika – dėl atstumo iki žemyninės JAV ir nuošalumo jie kitokie. Amerikietiškiausiai man atrodo dangoraižiai, kurie kai kam gali pasirodyti pilki ir niekuo neypatingi.

Vieną pusdienį skyriau netoli miesto esančiam Perl Harboro memorialui apžiūrėti. Perl Harboras – buvusi karinė JAV jūrų bazė. 1941 metų gruodžio 7 dieną Japonijos aviacija Perl Harboro įlankoje netikėtai užpuolė JAV Ramiojo vandenyno flotilę. Per dvi valandas buvo nuskandinta arba apgadinta 20 laivų, žuvo daugiau kaip 2 tūkst. 400 amerikiečių. Bombardavimas prasidėjo 7.55 val. vietos laiku.

Šiandien Perl Harboras – kapinės ant vandens tragedijos aukoms. Po išskirtiniu statiniu – masinė kapavietė karo laivo „Arizona“ aukomis. Karo laivo „USS Arizona“ memorialas žymi daugiau kaip tūkstančio jo jūreivių ir jūrų pėstininkų amžinojo poilsio vietą. Tai – vienas subtiliausių ir paveikiausių mano kada matytų paminklų.

Norintys Perl Harbore gali aplankyti keletą muziejų. Aš pasinaudojau proga apsilankyti tikrame povandeniniame laive. Beje, šių metų lapkritį pirmą kartą šią vietą aplankė ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas su žmona Melanija.
Šiandien Havajus dievina azijiečiai, ypatingai – japonai. Beje, Perl Harbore pasakojama apie įtampą, tarp japonų ir amerikiečių kilusią po japonų įvykdyto Perl Harboro užpuolimo. Tačiau laikas gydo žaizdas. Paplūdimiuose mačiau dešimtis japonų jaunavedžių, kurie Havajuose kelia vestuves ar bent jau atvyksta fotosesijoms. Valandų valandas jie pozuoja tvoskiant karščiui ir klausosi fotografų bei jų padėjėjų nurodymų.
Geriausiai Honolulu apžiūrėjau išsinuomojęs miesto dviratį. Gali minti pro pakrantėje iškilusius prabangius viešbučius ir stebėti tingiai prie baseinų gulinčius poilsiautojus. Patys paplūdimiai tobuli dėl šilto vandens, atsipalaidavusių žmonių, gražios gamtos. Gal tik naktinis gyvenimas Honolulu galėtų būti įvairesnis.

Užbėgu už akių tiems, kurie piktinsis mano įspūdžiais sakydami, kad aš Havajų nemačiau – taip, aš mačiau tik mažytę Havajų dalį – tebuvau Honolulu ir pasivažinėjau po salą. Bet tų keleto dienų užteko Havajams pamilti ir pažadėti čia sugrįžti ilgesniam laikui, kad galėčiau aplankyti daugiau salų ir, žinoma, susipažinti su turistų traukos vieta – ugnikalniais. Havajuose nepigu, bet apsilankyti tikrai verta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)