2012 m. vykusiuose rinkimuose, kuriuos laimėjo demokratų kandidatas Barackas Obama, Floridos valstijos ispanakalbių bendruomenė nebuvo politiškai aktyvi – savo balsą juose atidavė tik 12 procentų šiai bendruomenei priskiriamų amerikiečių.

Tačiau šįkart viskas kitaip. Po respublikonų kandidato Donaldo Trumpo skandalingų pasisakymų apie imigrantus iš Meksikos bei kitų centrinės Amerikos šalių, vien pirmalaikiuose rinkimuose ši bendruomenė pralenkė praėjusių rinkimų bendrą aktyvumą. Rinkimų žemėlapyje, Floridos valstija žymima kaip „neapsisprendusi“.

Ankstyvą rytą, mažesnes pajamas gaunančio Majamio Alapatos rajono ispanakalbiai suskubo balsuoti. Praėjus dviems valandoms po balsavimo pradžios, eilė prie rinkimų apygardos jau buvo išsisklaidžiusi, tačiau stebėtojai ir rinkimų apylinkėje dirbantys žmonės, sakė niekuomet nematę tokių rinkėjų eilių, kokios jos buvo šįryt.

DELFI specialusis korespondentas Artūras Morozovas apsilankė Majamio ispanakalbių rajonuose ir pasiteiravo su kokiomis viltimis čia gyvenantys amerikiečiai renkasi ateinančius keturis metus šaliai vadovausiantį kandidatą.

Vienintelė viltis ir lūkestis – H. Clinton pergalė

Pirmą kartą rinkimuose nusprendusi dalyvauti Alapatos gyventoja Ashanti, tikina, kad nuspręsti kam skirti savo balsą nebuvo sunku.

„Šių kandidatų pasisakymus per televiziją stebėjau nuo pat pradžių. Apsispręsti buvo tikrai lengva. Šiuose rinkimuose neabejotinai dalyvaus daug ispanakalbių amerikiečių.

Jūs klausiate, kokios mano viltys ir lūkesčiai ateinantiems ketveriems metams. Na aš turiu tik vieną lūkestį ir viltį – tai Hillary Clinton pergalė. Visa kita – ne taip svarbu“, - skardžiu juoku savo atsakymą baigia jauna moteris.

Amerika renkasi. Rinkimų diena

Iš Puerto Riko kilusi Ashanti į rinkimų apylinkę atėjo su savo mažamete dukra, kuri gimė JAV. Mergaitė jau balsavo mokykloje surengtame rinkimų totalizatoriuje. „Buvo labai įdomu, viskas kaip iš tikro – balsavimo aparatai, balsų skaičiavimas“, - entuziastingai pasakoja mergaitė. Jos mokykloje vaikai pasisakė prieš Donaldą Trumpą.

Tikisi reformų švietimo srityje

Ši Alapatos rinkimų apylinkė įsikūrusi socialiniame centre. Joje yra ir koplyčia. Vieni rinkėjai ateina pėsčiomis, kiti atvažiuoja automobiliais. Rinkimų prižiūrėtojai, vietos ispanakalbiai, entuziastingai diskutuoja ir dalijasi savo pastebėjimais.

Balsavimo salėje apsilanko ir čia gyvenanti Michele.

Priešingai nei kalbinti vietos ispanakalbiai, Michele teigia, kad apsispręsti už ką balsuoti jai buvo sudėtinga:

„Mano tėtis yra veteranas, todėl šeimoje puoselėjome labai patriotiškas vertybes, diskutuodavome apie šalies gynybą ir grėsmes JAV. Tiek D. Trumpas, tiek H. Clinton turi savo aiškias nuomones šiomis temomis. Vieniems jų argumentams pritariu, kitiems - ne. Todėl išsirinkti buvo sudėtinga.

Viena vertus pritariu D. Trumpo mintims apie imigrantus ir išorės grėsmes. Kita vertus, nors jį ir daug kas vertina kaip gerą verslininką, nemanau, kad JAV prezidento postas yra kažkuo panašus į nuosavą verslo imperiją.

Kalbant apie H. Clinton, pritariu daugeliui jos minčių. Tačiau ji politikoje yra jau tris dešimtmečius. Aš baiminuosi, kad įtaką jai gali daryti įvairios politinės ir verslo jėgos“, - savo mintimis apie kandidatus dalinasi Michele.

Dviejų vaikų mama, tikisi, kad naujasis JAV prezidentas didelį dėmesį skirs reformoms švietimo srityje. Alapatos rajone gyvenanti moteris tikina, kad čia, kaip niekur kitur Amerikoje matosi didžiulė takoskyra tarp pasiturinčių vietinių ir neturtingų atvykėlių.

„Esu dirbusi viename Floridos universitete. Žinote, studijuoti ten kainuoja „kosminius“ pinigus. Gerą išsilavinimą sau gali leisti tik turtingi šios šalies žmonės. O aš gyvenu čia, Alapatoje, kur tokių mažuma. Daugelį jų vaikų švietimo sistema identifikuoja kaip „kitokius“. Tačiau jie nėra kitokie – tai tik kalbinis skirtumas.

Tikiuosi, kad būsimas šalies lyderis mažins tuos didžiulius skirtumus švietimo srityje ir kokybiškas vidurinis išsilavinimas bus pasiekiamas visiems. Ir nesvarbu kokia jų tautybė ar kalba“.

Griežta rinkimų tvarka

Floridos rinkimų apylinkėse fotografuoti draudžiama tiek rinkėjams, tiek fotografams. Čia atvykęs žurnalistas turi prisistatyti rinkimų apylinkės prižiūrėtojams ir nuo balsavimo vietos laikytis 25 metrų atstumu.

Teisę užeiti į balsavimo salę turi tik rinkėjai.

Apsilankius trijose balsavimo vietose, visur matomas žmonių aktyvumas. Vienur prie balsavimo automatų yra eilės, kitur – tik keletas žmonių.

Kalbinti vietos ispanakalbiai vienbalsiai remia Hillary Clinton ir skyrę savo balsą, ant drabužių klijuojasi lipduką su užrašu „Aš balsavau“.

„Mes tikimės vienybės ir kad visuomenė į etnines bendruomenes žiūrėtų ne pagal spalvą, o pagal tai, koks yra žmogus“, - sako kartu su sūnum balsuoti atėjusi vietos Alapatos gyventoja.

Florida