Pasaulio žiniasklaidą kasdien pasiekia naujienos iš šio karo nusiaubto regiono. Skaičiuojama, kad beveik 11 mln. sirų buvo priversti palikti savo namus, tai yra beveik pusė prieškario Sirijos populiacijos.

DELFI siūlo padėti suprasti Sirijos konflikto ištakas ir apžvelgia svarbiausius Sirijos plataus masto pilietinio karo aspektus interaktyvioje konflikto laiko juostoje.

Konfliktas prasidėjo nuo taikių prieš Sirijos valdžią nukreiptų protestų, kuriuos paskatino laisvių suvaržymai ir ekonominės priežastys. Demokratines nuotaikas įkvėpė ir sėkmingai įgyvendinti sukilimai Egipte ir Tunise.

Konfliktas įgavo pagreitį, kai Sirijos režimo pajėgos prieš demonstrantus panaudojo jėgą, kai kurie protestuotojai žuvo, tai paskatino dar didesnį pasipriešinimą ir imta reikalauti Sirijos prezidento Basharo al Assado atsistatydinimo.

Protestuotojai užplūdo gatves, tai iššaukė dar nuožmesnę valdžios reakciją, opozicijos remėjai griebėsi ginklų, suformuoti sukilėlių būriai, kovojantys prieš režimo pajėgas ir besistengiantys atsikovoti teritorijų kontrolę.

Šiuo metu Sirijos konfliktas nebėra tik prieš ir už B. al Assadą kovojančių grupių susidūrimas. Sirijos pilietinis karas tapo dar sudėtingesnis dėl religinio susikaldymo tarp Sirijos gyventojų, kurių daugumą (apie 74 proc.) sudaro musulmonai sunitai, o B. al Assadas atstovauja nuo šiitų atskilusiai alavitų religinei doktrinai, kuriai priklauso tik 8 proc. gyventojų.

Dar daugiau žibalo į Sirijos katilą įpylė į konfliktą įsitraukusios regioninės ir pasaulio galios, taip pat chaosu Sirijoje pasinaudojusios džihadistų teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ iškilimas.

Jungtinių Tautų duomenimis, visos Sirijos konflikto pusės yra įvykdžiusios karo nusikaltimų, Sirijos prezidentas kaltinamas įvykdęs prieš civilius nukreiptas chemines atakas, tačiau B. al Assadas dėl atakų kaltina sukilėlių grupuotes. Žmonių, nukentėjusių nuo cheminių atakų, vaizdai paplito socialiniuose tinkluose ir sukrėtė pasaulio bendruomenę, JAV prezidentas B. Obama teigė, kad B. al Assadas, įvykdęs cheminę ataką, „peržengė raudoną liniją“, po kurios buvo tikimąsi galingo JAV smūgio Damasko režimui, tačiau jis taip ir nebuvo įvykdytas.

Teroristinė organizacija „Islamo valstybė“ taip pat buvo apkaltinta naudojanti savadarbius cheminius ginklus.

Baisūs karo nusikaltimai paskatino Sirijos gyventojus palikti savo šalį, tai sukėlė humanitarinę krizę, 10 proc. visų Sirijos pabėgėlių bandė rasti prieglobstį Europoje, tai sukėlė politinį susikaldymą tarp Europos šalių, imta diskutuoti dėl pabėgėlių naštos pasidalijimo ir sienų kontrolės.

2014 m. JAV vadovaujama koalicija Sirijoje pradėjo vykdyti antskrydžius iš oro, siekdama visiškai sunaikinti teroristinę organizaciją „Islamo valstybė“. Po metų Rusija taip pat pradėjo savo kampaniją Sirijoje, taip pat prisidengdama teiginiu, kad kovoja prieš „teroristus“, tačiau opozicija teigia, kad Rusijos antskrydžiai daugiausiai buvo nukreipti prieš Vakarų palaikomus sukilėlius ir civilius.

Sirijos režimo opozicija taip pat susiskaldžiusi, kovojančios ne tik prieš B. al Assadą, bet ir tarpusavyje dėl aukščiausios valdžios, skirtingi šių grupuočių interesai klampina Siriją į dar didesnį chaosą.