Šie rinkimai – neeiliniai, abu kandidatai turi dideles priešų armijas ir, remiantis paskutinėmis apklausomis, juos skiria nedidelis atotrūkis, tad intriga išlieka iki galo. Kas taps JAV prezidentu – demokratų kandidatė Hillary Clinton ar respublikonų deleguotas Donaldas Trumpas?

Kai JAV užsidarys rinkimų apylinkės, Lietuvoje jau bus išaušusi lapkričio 9-oji. Didžiausius entuziastus, kurie linkę sužinoti viską pirmieji, kviečiame likti su DELFI per naktį ir stebėti, kaip viskas vyksta realiu laiku.

Pateikiame informaciją, kada JAV baigsis balsavimas rinkimuose ir bus pradėti skelbti pirmieji rezultatai. Duomenys pateikiami apie kiekvieną valstiją. Svarbu: kai kurios valstijos driekiasi per kelias laiko juostas. Be to, net ir vienos valstijos viduje gali skirtis balsavimo pabaigos laikas. Valstijos, kur balsavimo procesas pasibaigs pirmiausia – Indiana ir Kentukis.

Pirmųjų rezultatų galima tikėtis 1 val. ryto Lietuvos laiku, o paskutinieji paaiškės 8 val. ryto Lietuvos laiku, nors nugalėtojas turėtų būti aiškus jau tarp 6 ir 7 val. ryto Lietuvos laiku.

Kurios valstijos 2016 metų rinkimuose įvardijamos kaip „neapsisprendusios“?

Šį kartą neapsisprendusių arba svyruojančių JAV valstijų žemėlapis kaip niekada platus ir dar nepastovesnis nei įprastai. Štai mūšio laukai, kur Respublikonai ir Demokratai turi po maždaug vienodą skaičių pasekėjų – tai Floridos (29 Rinkikų kolegijos balsai) ir Ohajo (18 Rinkikų kolegijos balsų). Į juos ir krypsta daugiausia smalsių akių.

Šiaurės Karolina (15 balsų Rinkikų kolegijoje) – dar viena valstija, kur kandidatai konkuruoja itin aršiai. Neaiški situacija ir Naujajame Hampšyre (4 balsai), Ajovoje (6 balsai) ir Nevadoje (6) balsai.

Viena iš didžiausių šių rinkimų staigmenų – faktas, kad karštakošiška D. Trumpo rinkimų kampanija iš savotiško letargo miego pažadino dvi tradiciškai Respublikonams prijaučiančias valstijas: Arizoną (11 balsų) ir Džordžiją (16 balsų). Pastaruoju metu netgi sklando kalbų, kad H. Clinton turi realių galimybių į savo pusę patraukti Teksasą – valstiją, turinčią net 34 balsus Rinkikų kolegijoje. Valstija, Rinkikų kolegijoje turinti didžiausią skaičių balsų – Kalifornija (net 55), tačiau jos pasirinkimas aiškus ir nekeliantis jokių klausimų: ši valstija ištikima Demokratams.

Balsavimo pabaiga JAV valstijose:

18 val. vakaro vietos laiku (1 val. ryto Lietuvos laiku) – Indiana, Kentukis;

19 val. vakaro vietos laiku (2 val. ryto Lietuvos laiku) – Alabama, Florida, Džordžija, Naujasis Hampšyras, Pietų Karolina, Vermontas, Virdžinija;

19.30 val. vietos laiku (2.30 val. ryto Lietuvos laiku) – Šiaurės Karolina, Ohajas, Vakarų Virdžinija;

20 val. vietos laiku (3 val. ryto Lietuvos laiku) – Konektikutas, Delaveras, Kolumbijos apygarda, Ilinojus, Kanzasas, Meinas, Merilandas, Masačusetsas, Mičiganas, Misūris, Naujasis Džersis, Šiaurės Dakota, Oklahoma, Pensilvanija, Rod Ailandas, Pietų Dakota, Tenesis, Teksasas;

20.30 val. vietos laiku ( 4.30 val. ryto Lietuvos laiku) – Arkanzasas;

21 val. vietos laiku (6 val. ryto Lietuvos laiku) – Arizona, Koloradas, Luiziana, Minesota, Nebraska, Naujoji Meksika, Niujorkas, Viskonsinas, Vajomingas;

22 val. vietos laiku – (8 val. ryto Lietuvos laiku) - Aidahas, Ajova, Montana, Nevada, Oregonas, Juta;

23 val. vietos laiku – (val. 8 ryto Lietuvos laiku) Aliaska, Kalifornija, Havajai, Vašingtonas

O kol laukiate rezultatų - nepražiopsokite ir išskirtinių DELFI straipsnių ir video transliacijų.

Jau nuo 19.30 DELFI korespondentas Artūras Morozovas specialiai DELFI skaitytojams tiesiogiai iš JAV rinkimų apylinkių apžvelgs, kokios nuotaikos ten vyrauja ir už ką balsuoja rinkėjai. A. Morozovas išvyko į JAV įgyvendinti išskirtinio DELFI projekto „Amerika renkasi“, kuriame atskleidė neregėtą JAV gyventojų gyvenimo pusę ir apie rinkimų lūkesčius pabendravo su įvairiausių socialinių sluoksnių ir politinių pažiūrų žmonėmis. Visus jo įspūdžius ir spalvingus reportažus galite paskaityti čia.

Laukiant JAV prezidento rinkimų rezultatų Delfi.TV nuo 21.20 tiesioginiai transliuos aštrų politologų ir žurnalistų pokalbį iš muzikos klubo „Tamsta“ apie tai, kas laukia Amerikos, pasaulio ir Lietuvos į Baltuosius rūmus įžengus rinkimų nugalėtojui.

Ryte, kai tik paaiškės, kurį kandidatą pasirinko JAV – šviežias JAV ambasadorės Lietuvoje komentaras. Taip pat - žinomų Lietuvos ir pasaulio ekspertų vertinimai ir reakcijos.

DELFI taip pat siūlo susipažinti su visais buvusiais JAV prezidentais interaktyvioje laiko juostoje ir įsitikinti, kad JAV istoriją formavo išties įspūdingos ir ryškios asmenybės.