Natas Kaupas – pasaulio riedlenčių legenda

„Pasivažinėjimas riedlente su Natu Kaupu tikriausiai yra tas pats, kas pagroti gitara su Slashu iš Guns N Roses“, - įspūdžiais dalinosi Jurgis Didžiulis. N. Kaupas yra lietuvių kilmės riedlentininkas, kuris gimė ir užaugo Santa Monikoje, legendiniame „Dogtown“ rajone. Garsiame amerikiečių filme „Lords Of Dogtown“ pasakojama apie Kalifornijos riedlenčių komandą – maištautojus, kurių sukelta revoliucija paklojo pamatus dabartinei riedlenčių kultūrai. Iki šiol N. Kaupas yra vienas žymiausių riedlenčių sporto profesionalų pasaulyje, jis J. Didžiuliui daugelį metų buvo vienas iš herojų.

L. Baškauskaitės ir S. Anaya istorijų muziejus

Lietuvos kultūros antropologė, visuomenės veikėja, daktarė, profesorė Liucija Baškauskaitė ir jos vyras tapytojas bei pedagogas Stevenas Anaya pakvietė į savo namus–muziejų. Jų istorijos nukėlė į Nepriklausomybės aušrą, kai žlugus Sovietų Sąjungai, tuo metu VDA dėstytojas Stevenas į JAV parsivežė ir išsaugojo studentų darbų archyvą. 1977 m. Liucija su vyru buvo pirmieji atvykę į Lietuvą pagal kultūrinių mainų tarp JAV ir SSRS programą. Gal mažai kas pamena, bet L. Baškauskaitė 1992 m. Lietuvoje įkūrė pirmąjį nepriklausomą televizijos kanalą TELE-3 ir vadovavo jam iki 1996 m. Spalvingų istorijų popietė baigėsi šokiais, kuriems pasidavė ir namų šeimininkai.

ToBeLT L. Baškauskaitė

M. Markevičius ir jo svajonių komanda

Sunkiai rasime lietuvį, kuris nebūtų matęs režisieriaus Mariaus Markevičiaus dokumentinio filmo „Kita svajonių komanda“. 2012 m. JAV sukurtas filmas pasakoja apie Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės 1992 m. Barselonoje iškovotą bronzos medalį. Gimęs Santa Monikoje, M. Markevičius tik būdamas 16 metų drauge su geriausiu draugu Are Ingl suprato, jog jie abu yra lietuvių kilmės ir ką tai reiškia. Are yra gavęs ir Lietuvos pilietybę. Beje, šiuo metu M. Markevičius režisuoja dar vieną Lietuvai skirtą filmą pagal rašytojos Rūtos Šepetys knygą „Tarp pilkų debesų“.

Albinas ir Marius Markevičiai

Rūta Lee – holivudiškas svetingumas

Keliaujant po JAV visuomet malonu susitikti draugų iš Lietuvos. Taip nutiko ir šį kartą – aplankyti lietuvių kilmės aktorę Rūtą Lee J. Didžiulio komanda pakvietė šiuo metu JAV koncertuojančią Jurgą Šeduikytę. Muzikinis desantas buvo pasitiktas kaip dera Holivudo žvaigždei – su plačia šypsena ir įkvepiančiomis istorijomis. R. Lee papasakojo, kaip jai lietuviška kilmė padėjo susirasti pirmąjį darbą, apie savo skambutį JAV prezidentui R. Reaganui byrant Sovietų Sąjungai. Visus nustebino aktorės svetainėje šalia Lietuvos herbo pakabinta nuotrauka, kurioje 40-asis JAV prezidentas neša juostą su užrašu „I Love Lithuanians“ (liet. Aš myliu lietuvius).

Jurgio Didžiulio komanda su Rūta Lee

„Esmė slypi smulkmenose, tačiau kiekviena jų leidžia pajausti, kad Lietuvos pilna visur! Kiekvieną kartą apima žiauriai geras jausmas atradus tokią detalytę. Taip ir lipdosi mūsų tapatybė,“ - sako J. Didžiulis.