Tokias aiškiaregės Vangos pranašystes buvo galima išgirsti Rusijos žiniasklaidoje paskutinėmis praėjusių metų dienomis.

Kaip ir ankstesniais metais tokiu laikotarpiu kaimyninės šalies žurnalistų tiražuojamos istorijos nėra atsitiktinumas. Specialistai įsitikinę, kad jos atsiranda siekiant manipuliuoti žmonėmis.

Kada laukti „vyro iš Rusijos“?

„Dieve, Dieve, Dieve, žmonės, visi žmonės kaip žvėrys!“, – skambant dramatiškai muzikai aiškiaregės Vangos žodžiais pradedama Rusijos NTV kanalu neseniai rodyta laida „50 atspalvių. Belova“.

„Galbūt Vanga kalbėjo ir ne apie Rusijoje uždraustą teroristinę ISIS, tačiau viskas per daug sutampa. Rusijos Boeingo sprogimas, kruvina ataka Paryžiuje, liepsnojantys Artimieji Rytai. Paaiškėjo, kad nugalėti šias negandas galima tik bendromis viso pasaulio pastangomis, tačiau seni sąjungininkai išdavikiškai smogia iš pasalų, o Vanga, atrodo, viską žinojo iš anksto“, – bėgant kraupiems vaizdams už kadro kalba vedėja.

„Iš visur pasipils nelaimės, jos palies visas tautas. Visi ieškos išeičių pavieniui. Europą valdys musulmonai“, – dar kartą pasitelkiama akla pranašė iš Bulgarijos ir vėl vedėjos balsas už kadro: „Nesutarimai dėl pabėgėlių, Graikijos skolų krizė ir vos išgelbėtas euras, negi ir čia ji teisi?“

Galiausia dramatiškas laidos pristatymas baigiamas dar viena kraupia Vangos prognoze: „Tas, kas vienijo, pasipils į gabaliukus visa Europa visai tuščia ir šalta, skendi sutemose“.

Beveik valandos trukmės laidoje kalbinamas Vangos sūnėnas, draugai, vertėjas, netgi buvęs KGB pareigūnas, pasak kurio, bulgarės pranašystėmis rimtai domėjosi tarnybos. Laidos dalyviai prisiminė susitikimus su garsia pranaše, pasakojo, ką ji pranašavusi žinomiems žmonėms ir ištisoms valstybėms.

Ne kartą buvo rodomos ir įvairios ištraukos iš seniai darytų interviu su Vanga. Vienoje ištraukoje ji kalba: „Rusija niekada nepasitrauks nuo Bulgarijos. Turkija, Graikija mums neįdomu. Mums reikia tik Rusijos. Ir būtent iš Rusijos greitai ateis vyras ir jis mus išgelbės. Visus išgelbės. Rusija – tai valstybė – motina!“.

Europai – pragaras, o Rusijai – išsigelbėjimas

Minėtoje NTV laidoje Vangą tariamai ar iš tikrųjų pažinoję žmonės tvirtino, kad ji niekada nekalbėjo tiksliai, niekada neminėjusi nei konkrečių vietovių, nei datų. Tačiau ir toje laidoje, ir kituose Rusijos žiniasklaidos pranešimuose akcentuojamos prognozės būtent 2016 m.

Pavyzdžiui, „RenTV“ interneto puslapyje galima rasti pranešimų tokiais pavadinimais: „Vanga numatė baisų Europos sunaikinimą 2016 m. „Šešiolikti metai... Europa tuščia, šalta...“; „Vanga numatė, kad 2016 m. Rusija suklestės. Tačiau šalies laukia ir išbandymai“.

Be jokių nuorodų viename iš pranešimų apie aiškiaregę rašoma: „Maždaug prieš 50 metų ji papasakojo, kad iki 2016 metų Europa ištuštės. Taip nutiks dėl JAV ir musulmoniškos valstybės karo, per kurį bus panaudotas cheminis ginklas.“

Vakarų esą laukia ir kiti sunkūs išbandymai: „kažkoks dangaus kūnas nukris dabartinės Europos teritorijoje. Nukritęs į vandenį jis sukels negrįžtamų pasekmių – dalis žemynų bus užtvindyta. Pasikeis klimato sąlygos“.

Kitoje „RenTV“ publikacijoje teigiama, kad bulgarų aiškiaregė pranašavusi, jog 2016 m. „apie Rusiją suksis tikros vėtros ir prasidės pati tikriausia audra. Rusams teks daug ką iškęsti – eiti pirmyn vos ne iš paskutinių jėgų. Tačiau už atkaklumą bus atlyginta – šalis suklestės“.

Dar daugiau, pasak pranešimo, „Rusijos valdžios veiksmai sulauks didelės visuomenės dalies palaikymo. Šie veiksmai taps pagrindu tolimesniam slavų tautų vienijimui. Vangos nuomone slavų suvienijimas laikotarpiu nuo 2025 m. iki 2030 m“.

Galiausiai skaitytojams primenamos ankstesnės Vangos pranašystės: „2015 m. Rusija padės žmonėms, kurie žengs į jos teritoriją ieškodami galimybės išgyventi“, „2014 m. Krymas atitrūks nuo vieno kranto ir prigis prie kito...“.

Tikslas – pakeisti realybę

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Mantas Martišius atkreipė dėmesį, kad Rusijoje didelis dėmesys Vangos, Nostradamo ir kitokioms pranašystėms, ezoterikai ir horoskopams skiriamas dėl kelių priežasčių.

Mantas Martišius

„Pirma, žmonės skaito tokius skaitinius, ieško tokios informacijos. Vadinasi, yra toks poreikis. Rusijos žiniasklaida tiesiog jį patenkina. Taip kaip ir kai kurie mūsų leidiniai“, – aiškino komunikacijos specialistas.

„Antra, yra šiandieninė realybė. Jei kalbėtume apie Rusiją, jai taikomos tarptautinės ekonominės sankcijos, ji patiria sunkumų dėl mažų naftos kainos ir daugelio kitų priežasčių. Žiniasklaidoje skelbiamomis pranašystėmis visa tai bandoma nupiešti kitaip – tai yra ją palengvinti, suminkštinti“, – įsitikinęs M. Martišius.

Pasak jo, pranašystės pasitelkiamos siekiant žiniasklaidos vartotojus įtikinti, kad viskas yra gerai, dėsninga, taip, kaip ir turėjo būti.

„Žmonės tuo tiki. Jie ne šiaip sau skaito horoskopus, o nori ką nors iš jų pasiimt ir atitinkamai projektuoti savo elgesį. Pasižiūrėję laidas apie Vangą galvoja: jei pranašavo, kad viskas bus gerai, vadinasi, taip ir bus – nafta pabrangs, vėl atsistosim ant kojų ir grįšim į pasaulį pakelta galva“, – sako docentas.

Jo teigimu, dabartinė Rusijoje situacija yra įtempta ir artimiausiu metu nepagerės. Ekonominės ir geopolitinės prognozės nieko gero nežada.

„Sirijoje jie įstrigo, kaip situacija rutuliosis Ukrainos neaišku, ekonomika ir gyvenimo lygis prastėja, o dėl to gali kilti visuotinis nepasitenkinimas. Iki stačiatikių Kalėdų Rusijoje bus daug nedarbo dienų. Per šį laiką žmones būtina nuraminti, užliūliuoti“, – aiškina M. Martišius.

Jis atkreipia dėmesį, kad žiniasklaidoje linksniuojamos pranašystės veikia ne tik tuos, kas jomis ir šiaip tiki.

„Kas netiki, vis tiek girdės, kad viskas bus gerai. Tai neveikia kaip piliulė, kad vieną kartą parodysim ir visus metus galima pamiršti. Efektyviau yra šią informaciją dozuoti: štai dabar sakoma, kad žvaigždės palankios, kitą savaitę politologai sako, kad bus gerai, dar kitą savaitę tai pakartos premjeras. Taip lašas po lašo informacija suveikia“, – komentuoja komunikacijos specialistas.

Tuo tarpu Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis įsitikinęs, kad Rusijoje nėra Kremliaus nekontroliuojamos žiniasklaidos.

Taigi, ir žiniasklaidoje populiarios laidos ir naujienos apie pranašystes tarnauja tam tikriems valdžios tikslams.

„Tiesiog valdžia taip dėlioja gyventojų lūkesčius. Ji formuoja tai, ko žmonėms reikėtų laukti, ko jie turėtų tikėtis. Per papildomus kanalus taip bandoma įdiegti, ką valdžia jau suplanavus daryti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3296)