Dvasininko iniciatyva jau tris mėnesius nuteistieji gali ramybės ieškoti jaukiuose ir šviesiuose maldos namuose. 16 metų remonto nemačiusi Kristaus Karaliaus koplyčia spalį atgimė ir šiandien glaudžia apie 30 nuteistųjų.

„Ateityje planuojame įvairius projektus, išsiplėsti bendražmogiška prasme. Žinoma, žvelgiant katalikiška prasme, apaštalų juk buvo dvylika, dar mažiau, tiesa, tai tariu su šypsniu. Net neabejoju, kad kai patinka vienam, prie jo jungiasi ir kiti,“ – apie ateitį kalbėjo kunigas. Iš dalies ambicingą tikslą pavyko pasiekti. Nuteistųjų Alytaus pataisos namuose stipriai sumažėjo, o besilankančiųjų koplyčioje skaičius išlieka stabilus.

Skatina užjausti

Kristaus Karaliaus koplyčią Alytaus pataisos namuose gražino ir patys nuteistieji. Kapelionas įsitikinęs, kad jiems tai labai svarbu. „Tai paskatina motyvuotai ir atsakingai darbuotis dėl tikslo, kad šventoje vietoje būtų jauku. Mieli alytiškiai, neturime pamiršti, kad ir čia veikia Dievo namai, ne vienus metus čia lankosi vienuoliai, savanoriai. Neturime nusivilti šiandien žmogumi, jo verte, jo siela, jo gyvybe, bet sveikoje ir laisvoje visuomenėje diegti adekvačias žmogiškas vertybes, kurios paliestų ir besitaisančiuosius visoje šalyje“.

Dvasininkas neslepia apmaudo dėl visuomenės požiūrio į teistą žmogų. „Matau, kaip Danijoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje stengiamasi padėti paklydusiam, į nuteistojo integraciją įsijungia bendruomenės, palaiko, paskatina jį. Labai gaila, kad pas mus žmonės ne tokie supratingi. Juk žmogus neturėtų bijoti žmogaus,“ – sako kunigas Artūras Vaškevičius.

„Ir nuteistiesiems reikalingi Dievo namai, nenuvertinkime sielos socialine prasme, nes gyvybė Dievo dovana, o jomis mes džiaugiamės. Jie – bendruomenės nariai, todėl turi viltį šviesesniam gyvenimui, todėl ir atnaujinome koplyčią, kad šviesos mūsų gyvenime būtų kuo daugiau“.

Integracijai – pusiaukelės namai

Lietuvoje lig šiol aktyviai diskutuojama, kur bausmę atlikusių nuteistųjų vieta: visuomenėje kaip piliečių, ar užribyje, kur – tikėtina – jų vėl lauktų nusikalstama veikla. Pusiaukelės namai – lietuvių ausiai dar nepažįstamas terminas, tačiau Norvegijoje, tai įprastas nuteistųjų integracijos į visuomenę pavyzdys. Tokiuose namuose besibaigiant bausmės terminui gyvena už nesunkius nusikaltimus teisti kaliniai.

Kaip rodo skandinavų patirtis, iš jų išėję nuteistieji jau būdavo įsitvirtinę gyvenime, todėl pakartotinai nusikalsdavo labai retai. Gyvendami tokiuose namuose nuteistieji privalės dirbti arba mokytis, nes tai laikoma vienomis pagrindinių integravimosi į visuomenę užduočių. Su jais pagal individualius planus nuolat dirbs socialiniai darbuotojai. Pusiaukelės namus Alytuje ketinama įrengti už norvegų lėšas pagal 2009–2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programą Nr. LT14 „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“.