Liepos kultūrinis gyvenimas sostinėje prasidėjo nuo dviejų nepaprastų parodų. Liepos 1 dieną Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre buvo atidaryta XX amžiaus modernizmo klasiko Jacques‘as Lipchitzas paroda „Gyvenimas skulptūroje“. Turtinga, įvairialype ekspozicija atskleistas Druskininkuose gimusios įžymybės kūrybos kelias. Dailininko 125-mečio parodai darbų paskolino Georges‘o Pompidou centras ir Judaizmo istorijos ir meno muziejaus. Ko gero, pirmą kartą tokių matmenų skulptūros iš Paryžiaus atkeliavo į Lietuvą.

Jei J. Lipchitzo pavardė lietuvių publikai gerai žinoma, tai tą pačią dieną Nacionalinėje dailės galerijoje atidarytos parodos „Optimistai ir skeptikai“ autorius Adauktas Marcinkevičius – daugeliui buvo netikėtas ir malonus atradimas.

Fotografas A. Marcinkevičius (1936–1960) padarė tiek ir pasiekė tokių meninių aukštumų, kokios atsiveria vos vienam kitam dvidešimt trejų metų jaunuoliui. Vienas pirmųjų suvokė meninę fotografijos prigimtį, ir dar tokio amžiaus, tokiais laikais, kai bet kokia saviraiškos forma buvo griežtai kontroliuojama, privalėjo tarnauti tik sovietinio režimo idealams. Deja, talentingas, kūrybingas ir skurdęs menininkas palūžo – sąmoningai pasirinko nebūti.

Liepos 2 dieną Kulautuvos pušų amfiteatrą užpildė dainuojamoji poezija. Čia jau šešioliktą kartą vyko ilgiausiai Lietuvoje gyvuojantis bardų festivalis „Akacijų alėja“. Panirti į dainuojamosios poezijos tekstų gelmes šiemet kvietė Andrius Mamontovas, Ieva Narkutė, Gediminas Storpirštis, Domantas Razauskas, „Skylės“ lyderiai Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius, Linas Adomaitis, grupės „Hiperbolė“ legenda Igoris Berinas su jaunuolių grupe „Huge soul“, buvusios roko grupės „Atika“ įkūrėjas ir vokalistas Darius Žvirblis, festivalio prodiuseris ir siela – Virgis Stakėnas.

Liepos 3 dieną prasidėjo beveik du mėnesius trunkantis Kristupo vasaros festivalis, pažadėjęs ir iki šiol klausytojams dalijantis daug muzikos desertų. Per festivalio atidarymą buvo pagamintas sprogstamasis roko energijos ir orkestro jėgos užtaisas – koncerte „Simfoninis rokas“ susitiko Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir frakuoti chuliganai iš grupės „Dagamba“.
Geriausias flamenko šokėjas, legendinis tango pianistas, 20 metų grojęs su pačiu Astoru Piazzolla, charizmatiškas Portugalijos balsas, pasaulinė premjera iš Prancūzijos – tik keli šių metų Kristupo vasaros festivalio akcentai.

Monika Liu. Kristupo vasaros festivalis 2016

Vilnių gerokai atjaunino šiemet liepą šešias dienas vykusi Lietuvos moksleivių dainų šventė. Miesto parkuose, gatvėse, aikštėse ir arenose skardėjo, judėjo ir gerą nuotaiką skleidė iš visos Lietuvos susirinkę dainininkai ir šokėjai. Liepos 6 dieną dalyvius ir žiūrovus į Vingio parką subūrė Dainų diena „Tu mums viena“, liepos 8-ąją „Siemens“ arenoje rengta Šokių diena „Mano žemė“, o liepos 9 dieną Kalnų parke vyko baigiamasis Moksleivių dainų šventės renginys – Ansamblių vakaras „Koks gražus tavo veidas, gimtine“. Įvykius stebėjusieji gyvai arba per televizorių dar ilgai dalijosi šiltos, nuoširdžios ir nemažai ištvermės pareikalavusios šventės įspūdžiais.

Liepos 9-ąją Palangoje charizmatiškasis pianistas Petras Geniušas atidarė tarptautinį M. K. Čiurlionio muzikos festivalį. Renginių ciklas pristatė visą būrį ryškiausių klasikinės muzikos atlikėjų. Skambėjo gražiausios operų, miuziklų arijos, dainos, fortepijoniniai rečitaliai ir duetai. Kurhauzo salės sienas drebino akordeonininkas Martynas Levickis. Festivalio baigiamuosius akordus Gintaro muziejuje tradiciškai paskambino prof. Vytautas Landsbergis.

Tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis

Liepos 8-17 dienomis Vilniaus mažasis teatras viešėjo Kinijos „Nanluoguxiang“ teatro festivalyje. Jame rodyti režisieriaus Rimo Tumino spektakliai „Trys seserys“ ir „Madagaskaras“ bei Gabrielės Tuminaitės „Dėdės ir dėdienės“.

„Trys seserys“

Liepos 8-10 dienomis Pekine buvo parodytas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Katedra“ pagal Justino Marcinkevičiaus dramą. Režisieriaus Oskaro Koršunovo pastatymui patikėta atidaryti tarptautinį festivalį. Jame dalyvavo trupės iš Šanchajaus, Tiandzino, Daliano ir svečiai iš Prancūzijos.

Spektaklis "Katedra" Kinijoje

Liepos 12 dieną įspūdingą pasirodymą sostinės Technikos bibliotekos kiemelyje surengė amerikiečių bliuzo legenda multiinstrumentininkas Otis Tayloras. Kitą dieną atlikėjas koncertavo „Combo“ terasoje Kaune. Lietuvoje O. Tayloras lankėsi jau trečią kartą. Šįsyk pristatė naują albumą „Hey Joe Opus Red Meat“.

Aštuntasis alternatyvios muzikos festivalis „Devilstone“ vėl surinko tūkstantines metalo ir roko muzikos gerbėjų minias į Anykščius. Liepos 14-17 dienomis Dainuvos slėnyje griaudėjo gyva muzika, nuobodulį vaikė itin turininga pramogų programa. Joje jungėsi kone priešingi muzikiniai poliai – nuo nišinių pačios tamsiausios muzikos vardų iki specifinės elektronikos, nostalgiško postpanko, įtraukiančios psichodelikos ir instrumentinių postroko klajonių. Nereikėjo nei kibirų jaučių kraujo, nei kiaulių galvų ar karstų scenoje – festivalis sumušė visus lankomumo rekordus: trečdaliu išaugo bilietų pardavimai, sulaukta dvigubai daugiau užsieniečių.

Nuo liepos 16-osios Nidoje vyko XX tarptautinis Thomo Manno festivalis. Surengti aštuoni koncertai, atidarytos penkios parodos ir filmų peržiūros. T. Manno vasarnamyje su žiūrovais susitiko žodžio programos prelegentai. Keturių menų – literatūros, muzikos, dailės ir kino – festivalis laikėsi įsitvirtinęs daugelyje Nidos kultūrinių erdvių. Dabar jau žodis nutilo, muzika – taip pat, tačiau kai kurios parodos veikia ir veiks iki rudens. Verta jas aplankyti.

T. Manno festivalio atidarymas

Liepos 17 dieną Mikalojaus Konstantino Čiurlionio memorialinio muziejaus kiemelyje prasidėjo XIV tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“. Jis siūlo 50 profesionaliojo meno renginių ir daugybę susitikimų su užsienio atlikėjais. Klausytojams organizatoriai siūlo pasiklausyti simfoninės, kamerinės, chorinės, fortepijoninės, vargonų ir, be abejo, smuiko muzikos. Kviečia lankytis naujose parodose, literatūros renginiuose. Festivalio kokybės ženklas – konferencija „M. K. Čiurlionis ir pasaulis“ – šiemet įgijo kitą formą: pranešėjai pasklido po renginius ir dalyvauja gyvuose susitikimuose su publika.

Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu

Liepos 21 dieną įvyko vienas paskutiniųjų dainuojamosios poezijos festivalio „Senamiesčio žiogas“ renginių. Koncertą pradėjo jauna perspektyvi atlikėja Deimantė Rūtėnaitė. Vėliau žiūrovai klausėsi Ievos Narkutės, taip pat Nedos ir Olego Ditkovskio dueto, kuris skambėjo kaip vienas idealiai suderintas instrumentas. Koncertą galingai užbaigė Domantas Razauskas su „Karališkuoju Džiaugsmo Arkestru“. Paskutinis festivalio koncertas įvyks rugpjūčio 18 dieną Daugirdo amfiteatre.

Liepą nuaidėjo žinia apie neeilinį kultūros pasaulio įvykį: plėsdama veiklą, kijeviečių šiuolaikinio meno galerija „Cechas“ Vilniuje įkūrė savo pirmąjį filialą Baltijos šalyse. Žengti tokį žingsnį galerija ryžosi po itin sėkmingo bendradarbiavimo su tarptautine šiuolaikinio meno muge „ArtVilnius“, regione užsimezgusių pažinčių. Liepos 23 dieną Vytenio g. 6 įvyko „Cecho“ atidarymo vakaras, pristatyta paroda „Šuolis į Europą“.

Oleksandras Ščeluščenka

Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis – Thomaso Bernhardo „Didvyrių aikštė“, kurį režisavo garsus lenkų režisierius ir dailininkas Krystianas Lupa, lankėsi prestižiniame Avinjono teatro festivalyje. Spektaklis buvo rodomas šešis kartus. Liepos 24-ąją, paskutinę festivalio dieną, „Didvyrių aikštei“ teko garbė uždaryti garsųjį renginį.

„Didvyrių aikštė“

Liepos 24-ąją Palangoje suskambėjo pirmieji muzikos festivalio „Ave Maria“ akordai. Šiemet renginys skiriamas balsui – kiekvieno muziko, menininko, atlikėjo, kūrėjo. Dedikacija „Pasaulio balsai“ klausytojams suteikia progos išgirsti daugybę balsų iš skirtingų pasaulio kraštų, epochų, nepaprastų muzikinių dialogų ir muzikos instrumentų. Aštuntą vasarą vykstantis festivalis jau užsiaugino savo publiką. Reikia tikėtis, kad poilsiaudami Palangoje jau apsilankėte kuriame nors jo renginių.

Muzikos festivalis „Ave Maria“

Šventiškos nuotaikos ir aistringų linksmybių padalijo energingus vakarėlius rengiantys projekto „Baltic Balkan“ nariai. Jų pakviesta liepos 22 dieną sostinės „Vasaros terasoje“ viešėjo burleskos šokėja iš Prancūzijos Vanillia Plume. Pirmą kartą „Balkanaktis. Fiesta“ buvo pažymėtas N-18 ženklu. Išskirtinį pasirodymą surengė ir patys vakarėlio šeimininkai „Baltic Balkan“. Jie atliko ir naujausią savo kūrinį – litvakiško skambesio turintį „Kadril“. Jidiš kalba kadaise įrašytą dainą perdainavo grupės narys Lencas, o papildomų prieskonių suteikė čia girdimas prancūziškas repas, kurį atliko MC Kasper iš Grenoblio.

Liepos kultūros įvykius paskutinį mėnesio savaitgalį Gelgaudiškyje užbaigė septintą kartą rengiama Kino stovykla. Šiemet pagrindinė jos tema buvo „Kino akis“, su stovyklautojais susitiko garsūs Europos kino operatoriai Agnes Godar, Fredas Kelemenas ir Adamas Sikora.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje kas mėnesį pateikiama svarbiausių meno įvykių apžvalga, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos su Lietuva susijusios garsios asmenybės.