30 metų iki šiandien

Prieš porą mėnesių duris Vilniaus senamiestyje atvėrusi pirmoji autonominė parduotuvė iki šiol stebina vilniečius bei miesto svečius – apsipirkimas čia atrodo visai kitaip, nei mums įprasta. Užeini, išsirenki norimas prekes, susimoki kortele ir viskas – jokių eilių, jokių krepšelių ar prekių skenavimo.

Pirmąją tokio tipo parduotuvę pristačiusio prekybos tinklo „Iki“ Prekybos inovacijų ir verslo skyriaus vadovas Tomas Lenkšas pastebi, kad pirkėjai drąsiai išbando šią naujovę, o į parduotuvę užsuka ne tik apsipirkti, bet ir tiesiog apsidairyti.

„Smagu matyti, kad gyventojai šią inovaciją labai lengvai priėmė ir paprastai ja naudojasi. Tiesa, būna ir kuriozinių situacijų, kuomet greitai apsipirkti užsukę pirkėjai nežino apie šią technologiją, tad ieško svarstyklių prekėms pasverti ar nustemba pamatę, kad jų pasirinktų prekių nereikia skenuoti, nes dirbtinis intelektas iš lentynų paimtas prekes automatiškai užfiksuoja ir rodo ekrane“, – pasakoja pašnekovas.

Ar tikrai dirbtinis intelektas toks sumanus ir supranta, kai prekės paimamos ar padedamos atgal į lentyną, patikrinti pabandė projekto „30 metų iki šiandien“ komanda. Kviečiame pasižiūrėti parengtą video reportažą ir virtualiai pasižvalgyti, jei autonominėje parduotuvėje iki šiol dar nespėjote ar nedrįsote apsilankyti.